Newsflash
Diverse

Congressis, la ediţia aniversară

de Dumitru ŞERBAN - mai 10 2013
Congressis, la ediţia aniversară
   A zecea ediţie a congresului internaţional pentru studenţi şi tineri medici Congressis s-a desfăşurat la Iaşi în perioada 11–14 aprilie a.c. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“. La ediţia de anul trecut au fost peste 700 de participanţi din România şi din străinătate, o motivaţie pentru organizatori ca la ediţia din 2013 să îmbunătăţească valoarea sesiunilor ştiinţifice. Concret, Congressis 2013 a fost axat pe probleme de actualitate şi idei inovatoare din lumea medicală, extinzând cunoştinţele şi interesele dincolo de sfera medicală. Limba oficială de prezentare a lucrărilor participanţilor la eveniment a fost engleza.
   Evenimentul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: ştiinţe fundamentale, chirurgie, medicină internă, bioetică. La ediţia de anul acesta, au fost prezenţi şi specialişti din afara graniţelor: dr. Adrian Lobonţiu (prin video live), chirurg la Spitalul „Henri Mondor“ din Paris, dr. Rolland Rosniatowski, şeful departamentului de chirurgie din Spitalul „St. Elisabeth“ Mayen, Germania, prof. dr. Ilker Yazici, de la departamentul de chirurgie plastică din Istanbul, Turcia, prof. dr. Silviu Moraru, decanul Facultăţii de Medicină „Victor Papilian“ din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ Sibiu.

 

Dr. Răzvan Constantinescu   Imediat după încheierea prezentărilor l-am invitat la dialog pe dr. Răzvan Constantinescu, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, membru al comisiei care a jurizat lucrările la secţiunea medicină internă.
   – Iată-ne la a zecea ediţie Congressis. Ce a fost nou anul acesta?
   Programul a fost oarecum similar celorlalte ediţii, dar cred că participarea a fost mai largă. Cel puţin la secţiunea medicină internă, amfiteatrul mare de anatomie a fost arhiplin. Dacă organizarea generală a suferit în unele privinţe, cea a sesiunii de comunicări la care am participat a fost impecabilă: logistică fără cusur, ritm alert, respectarea întocmai a desfăşurătorului şi a timpilor de expunere, ordine totală şi în privinţa demersului de evaluare a lucrărilor prezentate. Din acest punct de vedere, dar şi din cel al conţinutului lucrărilor, consider această ediţie superioară precedentelor, respectând astfel blazonul aniversar.
   – Cum au fost lucrările înscrise? Vine din urmă o generaţie de medici pe care să ne putem baza?
   Da, sunt foarte mulţumit de entuziasmul şi implicarea studenţilor noştri şi de conţinutul ştiinţific al prezentărilor. Însă, cel mai mult m-a impresionat dezinvoltura în prezentare şi limba engleză impecabilă arătată de aproape toţi participanţii. Le-am şi spus că sunt mândru că fac parte, împreună cu ei, din aceeaşi instituţie academică şi că, oriunde în lume s-ar duce să prezinte în această manieră, ne-ar face cinste, deci îi rog să menţioneze mereu România şi UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi. Nu întâmplător, echipa de evaluatori a Comisiei Europene a desemnat universitatea noastră ca fiind cea mai valoroasă, nu numai din România, ci din sud-estul Europei.
   – Cum este privită medicina internă în prezent?
   – Din păcate, nu numai la noi, ci în întreaga Europă, această vastă şi frumoasă specialitate este privită din ce în ce mai mult ca o cenuşăreasă între ramurile medicale. Acest lucru este o consecinţă a tendinţei de supraspecializare, într-o eră în care profunzimea descoperirilor în medicină şi complexitatea şi importanţa detaliilor au evoluat spectaculos şi este extrem de dificil să cuprinzi satisfăcător stadiul cunoaşterii în multiplele domenii – cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, pneumologie etc. Se trece cu vederea însă un aspect extrem de important: organele interne şi sistemele sunt într-o interrelaţie strânsă şi de multe ori privirea de ansamblu comprehensivă a unui internist este cea care poate optimiza abordarea unui caz complex. Poate şi din acest motiv, în majoritatea ţărilor europene nu poţi urma una dintre specialităţile componente enumerate mai sus dacă nu ai făcut mai întâi specialitatea de medicină internă. La noi, acest lucru a fost înlocuit cu module de stagiu de trei-şase luni, în cadrul specialităţii specifice. Cronologic, eu sunt medic primar de medicină internă şi, ulterior, medic primar de gastroenterologie. Din punctul de vedere al activităţii didactice, sunt privilegiat pentru că predau studenţilor de anul III cursul de semiologie medicală – ştiinţa semnelor tuturor bolilor, astfel încât îmi păstrez tendinţa de integrare a diverselor aparate şi organe interne, a fiziopatologiei şi a manifestărilor clinice ale acestora, deşi pentru studenţii anului V ne axăm pe domeniul strict al gastroenterologiei. În clinica noastră sunt prezenţi zilnic sute de studenţi şi cred că încep să iubească medicina şi prin prisma activităţii noastre, care are şi o importantă componentă practică, exploraţională; de altfel, lucrările coordonate de cadrele didactice ale Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie au fost extrem de apreciate laCongressis 2013. Iată un motiv în plus de regret pentru decizia aberantă de comasare (cu pierderea personalităţii juridice şi a identităţii în peisajul medical ieşean), în 2011, a IGH cu Spitalul „Sfântul Spiridon“. O instituţie care avea cei mai buni indicatori de performanţă din România a fost desfiinţată printr-o simplă semnătură a unui ministru care nu o vizitase niciodată.
   – Care sunt concluziile evenimentului?
   Felul în care s-a desfăşurat Congressis 2013 confirmă prin multiple argumente teoria mea, pe care nu am ezitat niciodată s-o exprim public, că în promoţiile actuale de studenţi putem avea toată încrederea, resursa umană în domeniul sanitar românesc va avea mereu izvor de regenerare. Mă opun vehement clişeelor de tipul: „tineretul din ziua de azi“ sau „dezinteresul învăţăceilor pentru profesiune“ şi previziunilor pesimiste asupra viitorului medicinii româneşti. Sistemul medical românesc mai respiră doar datorită oamenilor care-l alcătuiesc, medicilor şi asistenţilor medicali, care acceptă la nesfârşit oprobriul public diseminat prin mass-media, alături de salariile umilitoare. Mie mi se pare că generaţiile actuale sunt chiar mai bune decât cele de pe vremea când eram eu elev sau student. Am şi o motivaţie pentru a argumenta asta: tinerii realizează uşor, privind în jur, faptul că, în lumea actuală, dură, dacă nu ştii să faci ceva foarte bine, dacă nu eşti competent în domeniul tău, eşti aproape muritor de foame, indiferent că e vorba de un medic, un avocat, un dulgher sau un frizer. La acest lucru se adaugă mirajul plecării, după terminarea studiilor, pentru a lucra în ţările care respectă meseria de medic. Aşa se explică şi faptul că studenţii noştri stăpânesc foarte bine limbile străine. Din păcate, am ajuns la subiectul poate cel mai dureros al sistemului nostru medical, migraţia masivă a medicilor, în special a celor foarte tineri. Este datoria noastră să găsim repede mijloacele adecvate de a încuraja practicarea în continuare în România a meseriei pentru care studenţii şi rezidenţii s-au pregătit şi în care s-au investit resurse imense. La ultima adunare generală a Colegiului Medicilor, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, şi Mihnea Costoiu, ministrul cercetării, au promis rezolvarea, încă în cursul acestui an, măcar a problemei salarizării rezidenţilor. Urmărim cu atenţie respectarea acestei promisiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe