Newsflash
Diverse

Congres cu veleităţi didactice

Congres cu veleităţi didactice
   Spre sfârşitul anului trecut, a avut loc la Chicago un nou congres al membrilor „American College of Chest Physicians“ (ACCP sau CHEST), cu o remarcabilă participare internaţională. Ca de obicei, acest congres a fost extrem de bine compartimentat pe secţiuni de acum tradiţionale. Au fost organizate aşa-zisele sesiuni de deschidere cu prezentări ţinute de pacienţi ori profesionişti de alte specialităţi, care au vorbit despre preocupările lor, istorii de succes în promovarea sănătăţii sau implicarea unor ONG-uri care să sprijine combaterea cancerului pulmonar. Nu au lipsit nici sesiunile de simulare, multe la număr, pe compartimentele obişnuite deja de ani de zile: bronhoscopie intervenţională, testarea şi diagnosticul sindromului de apnee în somn, interacţiuni cardiopulmonare etc. La acestea s-au adăugat discuţiile interactive bazate pe diferite cazuri cu probleme de diagnostic, care au abordat exacerbarea acută din BPOC, hipertensiunea pulmonară, tromboembolismul pulmonar cronic, fibroza idiopatică, ecografia şi cateterismul arterial pulmonar. Cursurile de perfecţionare s-au orientat spre terapii intervenţionale în bolile pleurei, trecerea în revistă a actualităţilor din literatura pneumologică, a patologiei somnului, ecografia în terapia intensivă etc.
   Deoarece întotdeauna superioritatea acestui tip de congres era dictată de aspectul didactic care făcea deosebirea faţă de alte manifestări similare internaţionale, nu au lipsit nici de data aceasta două tipuri de sesiuni: cele de învăţare, plecând de la probleme pneumologice de bază, şi trainingul medicilor în diferite domenii. La primul capitol am apreciat sesiuni precum: interpretarea CT în bolile pulmonare interstiţiale, cum se aplică ghidurile pentru tuse la pacient, reabilitarea pulmonară – cum, când şi la cine va fi folosită, managementul pacienţilor plecând de la ghidul ATS antitrombotic. Al doilea tip de sesiuni a dezbătut subiecte practice de larg interes precum: nodulul pulmonar – un demers diagnostic ghidat de CT, aplicarea ultrasonografiei în terapia intensivă, stadializarea cancerului şi interpretarea CT, orientarea spre practica privată – ce ar trebui să ştim pentru o tranziţie de succes etc. Pe toată perioada congresului a existat un centru de resurse clinice, care punea la dispoziţie în variantă electronică informaţii, soluţii diagnostice şi terapeutice. Nu au lipsit sesiunile organizate de companiile farmaceutice în pauzele de cafea, unde am remarcat subiecte precum: evoluţia ştiinţei în astm, nebulizarea ca tratament de menţinere la BPOC, emfizemul de la management la intervenţiile de reducere a parenchimului pulmonar, narcolepsia – un pod între ştiinţă şi practică.
   Au fost cinci zile pline, în care majoritatea expunerilor s-au orientat spre actualizarea informaţiei în cancerul pulmonar, BPOC, astm bronşic, fibroze pulmonare, somnologie. Au existat sesiuni adresate rezidenţilor, întâlniri la graniţele disciplinei cu cardiologia, medicina muncii, chirurgia toracică. Varianta electronică a sesiunilor putea fi descărcată online pe tablete şi smartphone-uri. Nu au lipsit sesiunile de postere şi comunicări orale. Delegaţia românească a fost bine reprezentată de colegi care au avut postere şi comunicări orale (14 expuneri), cu moderatori de mese rotunde sau participări la şedinţele organelor de conducere ale CHEST. Remarcăm poziţionarea excepţională a diasporei româneşti, cu nume care fac cinste ţării şi au devenit lideri de opinie în SUA. Ca de obicei, acest congres, cu veleităţile sale didactice, cu noutăţile sale absolute, organizatorice dar şi ştiinţifice, s-a constituit într-un model de întâlnire la vârf a liderilor din Europa şi America, fiind o dovadă suplimentară că şcoala americană progresează rapid de la un an la altul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe