Newsflash
Diverse

Comunicare medicală diversificată

de Dumitru ŞERBAN - mai 1 2013
Comunicare medicală diversificată
Dr. Richard Constantinescu   Una din cele zece conferinţe TEDmed (Technology, Entertainment, Design) găzduite de universităţile din Europa s-a desfăşurat, la 19 aprilie a.c., la Iaşi, în paralel cu TEDmed Washington D.C. Evenimentul, organizat de UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, alături de Rotary International, Rotaract Iaşi 2000 şi Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, şi a prilejuit o serie de prezentări – fie live din Washington D.C., fie susţinute de medici specialişti din Iaşi şi nu numai, precum şi o sesiune de dezbateri pe teme actuale de interes medical, totul încheindu-se cu o sesiune de programare neurolingvistică şi o prezentare privind legătura dintre fotografie şi medicină. Una dintre lucrările prezentate a fost susţinută de dr. Richard Constantinescu, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, coordonatorul cursului „Creativitate şi branding în medicină“, pe care l-am provocat la un dialog.
   O părere despre TEDmed live Iaşi, despre temele prezentate aici?
   – A fost o experienţă interesantă. Cei prezenţi s-au simţit conectaţi la o comunitate mondială de elită. TEDmed presupune multă inspiraţie şi creativitate, dar şi spirit ludic. Deşi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a găzduit evenimentul, iniţiativa a aparţinut unor tineri studenţi – Alexandra Mihăilă, Nikos Markis şi Dan Cristian Moraru – care au înţeles necesitatea diversificării contextelor de învăţare. A fost o zi în care invitaţii, din domenii diverse, au vorbit despre fotografie medicală, cercetare, oncologie, durere, bucuria dăruirii, educaţie sau comunicare. S-a vorbit despre dezvoltare, colaborare şi implicare, elemente esenţiale în peisajul medical actual.
   În ce constă comunicarea medicală astăzi? Cum se desfăşoară şi cum ar trebui să se desfăşoare?
   – Astăzi şi mereu, comunicarea în sănătate presupune ascultare, dialog şi implicare, fie ea faţă în faţă sau online. Comunicarea înseamnă a-ţi păsa de celălalt. Este tăcerea, durerea şi speranţa din spatele cuvintelor. Este emoţie, poveste şi sens. Comunicarea contribuie la calitatea actului medical, iar în era social media dobândeşte noi dimensiuni. Medicii au devenit conştienţi de oportunităţile şi provocările care se deschid prin prezenţa e-pacienţilor în mediul online. Astfel, ei devin parteneri în actul medical. Dr. Bryan Vertabedian, vorbind despre medici şi social media, afirma că „nu este o opţiune, medicii au obligaţia de a se afla acolo“. Social media reprezintă un potenţial enorm pentru medici, pacienţi şi familiile acestora. Prin comunicare se promovează o cultură medicală şi se consolidează conceptul de medicină participativă.
   De ce are nevoie ca să fie eficientă?
   – De valoare. Mutarea accentului de pe volum pe valoare. Este necesar să părăsim rigiditatea sistemelor şi să adoptăm o abordare organică în medicină. Să trecem de la educaţia medicală industrială la cea colaborativă. Să aplicăm „heart­storming“ în echipele noastre.
   Ce puteţi spune despre tinerii prezenţi la eveniment?
   – Tinerii studenţi doresc să respire un aer proaspăt. Ei reprezintă generaţia care se joacă, gândeşte şi lucrează altfel decât au făcut-o părinţii şi profesorii lor. Vor interacţiune şi participare reală. Sens. Univer­si­tatea trebuie să se adapteze pentru ei şi nu invers. Privit materialiceşte, Grigore T. Popa spunea că nu este nicio diferenţă între o universitate şi o fabrică. Pentru ca universitatea să nu fie decât „un schelet montat, rece şi mort, nemişcat şi indiferent“, este necesar să existe „profesori activi“, „flacăra însufleţitoare a minţilor neastâmpărate“, „continua trepidare a tinerilor dornici de a se instrui“ şi „elanul creator al acestora“. Clădirea şi instrumentarul nu formează o universitate, pentru că „fără subtila vibrare a intelectului“, palatul universităţii „ar fi o tristă şi rece construcţie arhitecturală şi nimic mai mult“. Studenţii care au participat la eveniment sunt vii, arată că le pasă şi că doresc mai mult de la ei şi de la profesorii lor.
   O concluzie scurtă?
   – Am citit multe comentarii pe reţelele de socializare după TEDmed Iaşi şi am observat că sunt şi alte centre universitare care doresc să organizeze un asemenea eveniment. S-a declanşat o mişcare interesantă în lumea medicală, diferită de ceea ce exista, în care studenţi, medici şi diverşi profesionişti vorbesc despre provocare, gândire diferită dar mai ales despre speranţe şi visuri, despre suflet şi curaj. În concluzie: inovaţia vindecă!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe