Newsflash
Diverse

Complexitatea patologiei cutanate

de Dr. Raluca BULEA - iun. 15 2018
Complexitatea patologiei cutanate
Multe afecțiuni se însoțesc în evoluția lor de manifestări cutanate care implică intervenția sau tratamentul final al specialistului dermatolog. Este, totodată, important ca patologia să fie evaluată în toată complexitatea ei și terapia să vizeze în același timp și boala de fond, ceea ce justifică suplimentar organizarea de manifestări științifice interdisciplinare care să aducă în atenție perspectiva și abordarea diferitelor specialități asupra patologiei cutanate, așa cum a fost recent desfășuratul Forum Dermato.ro.
Având girul științific al Societății Române de Dermatologie, condusă de prof. dr. Călin Giurcăneanu,  ediția a doua a evenimentului a reunit sub genericul „Particularităţi teoretice şi practice în dermatologie” o serie de prelegeri care au adus în atenția participanților afecțiuni frecvente, explicații fiziopatologice și imunologice de ultimă oră, dar și cele mai noi soluții terapeutice.
Patologia tumorală a tegumentului, mucoaselor și țesuturilor moi aduce pacientul în fața mai multor specialiști și este important ca aceștia să aibă un limbaj și un protocol comune. Dr. Alin Nicolescu, copreședintele evenimentului, a trecut în revistă opțiunile terapeutice disponibile la ora actuală în tratamentul hemangiomului infantil, tumoră vasculară benignă, foarte frecventă la copii. Cheia succesului terapeutic e reprezentată de identificarea cât mai precoce a acelor pacienți care au nevoie de tratament (există și cazuri cu dimensiuni reduse, fără impact funcțional, care pot fi urmărite activ și lăsate să involueze spontan). Următorul pas este începerea tratamentului sistemic cu propranolol, timp de minimum șase luni sau pe perioada proliferării tumorale, care să fie completat, după vârsta de un an, cu alte soluții care să îmbunătățească aspectul zonei afectate (excizie chirurgicală, laser etc.).
Rezolvarea cazurilor de tumori benigne și maligne la adulți a fost prezentată de conf. dr. Radu Jecan, chirurg plastician. Acesta a accentuat, dincolo de aspectele tehnice ale exciziei și soluțiilor de acoperire cutanată, rolul fundamental al diagnosticului dermatoscopic și histopatologic atât în ghidarea limitelor rezecției, dar și cu privire la conduita terapeutică ulterioară (chimio sau radioterapie etc.). Dacă tumora este localizată la nivelul peretelui abdominal și are o evoluție agresivă, atunci intervenția plasticianului trebuie completată de chirurgul generalist, pentru o excizie în siguranță și o reconstrucție convenabilă, situație la care a făcut referire dr. Sînziana Ionescu. Diagnosticul diferențial al tumorilor genitale feminine a fost atent sintetizat de dr. Vasile Benea, din perspectiva dermatologului, care însă nu a uitat să menționeze că există destule cazuri în care pacienta trebuie îndrumată către chirurg pentru rezolvarea definitivă a afecțiunii sale.
Cele mai noi informații despre interleukina 17, subtipurile sale și importanța cunoașterii ei în patologia dermatologică au fost prezentate de dr. Vlad Voiculescu, care a particularizat rolurile IL-17 în cazul psoriazisului, o afecțiune des întâlnită. Dr. Adina Alexandru și conf. dr. Cătălin Popescu au adus în discuție câteva tratamente noi pentru situații des întâlnite în practica clinică. Boala venoasă cronică se însoțește adesea de manifestări cutanate, de aceea Societatea Română de Dermatologie a pus la punct un ghid cu recomandări de urmărire și tratament, în cadrul cărora administrarea de sulodexină și modificarea stilului de viață ocupă un loc important. Tratamentul acneei beneficiază de utilizarea topică de adapalene și benzoil peroxid, la care se poate adăuga doxiciclină pe cale sistemică pentru cazurile complicate, iar pentru plăgile tegumentare (leziuni ulcerative diabetice sau vasculare etc.) o soluție poate fi și un nou pansament biodegradabil.
Manifestările cutanate ale unor afecțiuni organice sau imunologice au fost prezentate de conf. dr. Iuliana Ceaușu, care a ilustrat algoritmul de diagnostic și tratament al sindromului ovarelor polichistice sau al hiperandrogenismului idiopatic. Pornind de la hirsutismul pentru care pacientele ajunseseră la medic, prof. dr. Diana Deleanu (UMF Cluj Napoca) a reamintit de efectele secundare ale medicamentelor, a căror administrare poate duce la fenomene alergice cu răsunet cutanat sau sistemic. Acestea trebuie cunoscute, deoarece apariția lor poate duce la întreruperea și înlocuirea tratamentului, dar în același timp trebuie raportate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, pentru a îmbunătăți pe viitor utilizarea lor în siguranță. Când folosirea unui medicament nu este suficient de judicioasă, consecințele nu întârzie să apară – de exemplu, sub forma rezistenței microbiene la antibiotice, situație abordată la nivel microbiologic de prof. dr. Mircea Ioan Popa, în prelegerea „Implicarea biofilmului bacterian în patogenia infecțiilor plăgilor și a altor infecții”. O soluție la această situație întâlnită din ce în ce mai des ar putea fi de domeniul medicinei personalizate, prin crearea de autovaccinuri specifice fiecărui pacient.
Prof. dr. Simona Georgescu, moderatoarea evenimentului, a încheiat programul științific într-o notă mai relaxată. Ea a prezentat lucrarea „Tatuajele – între artă și complicații medicale”, familiarizând participanții cu o situație patologică cu potențial de extindere în viitor: suprainfectarea și dezvoltarea de veruci la nivelul tatuajelor, cu precădere acolo unde se folosește pigment albastru sau negru.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe