Newsflash
Diverse

Comparaţie privind managementul HVC în România şi Franţa

de Dr. Ana MIHAI - dec. 15 2014
Comparaţie privind managementul HVC în România şi Franţa
   Un studiu Quantify Research ce compară modelul francez cu cel românesc de management al infecţiei VHC a fost pus la dispoziţia specialiştilor români pe 19 noiembrie, ne informează prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului. Suedezii Gustaf Ortsäter, deţinător al unui master în econometrică la Universitatea din Stockholm, şi Johan Mesterton, master în economică şi statistică la Universitatea din Uppsala, au analizat situaţia epidemiologică şi soluţiile de management al hepatitei virale C abordate de Franţa, comparativ cu situaţia epidemiologică şi managementul VHC în România. Ei au folosit un model matematic de cost-eficienţă şi au propus soluţii privind cele mai bune formule de abordare a infecţiei. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar dori ca până în 2040 să eradicăm infecţia cu VHC. Sincer, dacă noul medicament s-ar distribui gratuit, ca vaccinul antipolio, şi toată populaţia cu virus C de pe întreaga planetă l-ar lua, anul viitor nu ar mai exista virus C pe Pământ. Boala este eradicabilă, problema este cum identificăm resursa financiară şi mai ales cum o utilizăm“, ne-a spus profesorul Mihai Voiculescu. Problema rămâne pe agenda experţilor după întâlnirile din februarie a.c. la Bruxelles şi din martie la Geneva, care au analizat politici europene privind problemele ficatului şi au dus la redactarea unor materiale în care medicul român a susţinut propunerea de colaborare interstatală pentru găsirea unei soluţii financiare echitabile.
   Problema hepatitei C se va afla şi pe agenda celor trei evenimente care vor avea loc anul viitor, în perioada 26–28 septembrie: al 25-lea congres al ARSF, al cincilea congres francezo-român şi al şaselea curs precongres balcanic de hepatologie. „Sunt trei evenimente care caută să alieze ţările balcanice în lupta contra infecţiilor virusal hepatitice şi să ofere un schimb de informaţii medicale de suport, de asistenţă în managementul infecţiei VHC cu Franţa. În plus, oferă informaţii privind bolile hepatice atât tinerilor, cât şi medicilor specialişti care caută noi direcţii de cercetare, pornind de la ideea că hepatologia interesează şi pe hepatologi, şi pe anatomopatologi, epidemiologi, infecţionişti, nu doar pe gastroenterologi“, a completat profesorul Voiculescu.
   Potrivit specialistului, două sunt direcţiile importante care se definesc în momentul de faţă în hepatologie. În primul rând, se mută interesul de la infecţiile virusale către afectarea hepatică în bolile metabolice, îndeosebi în sindromul metabolic, pentru a afla în ce măsură este afectat ficatul la pacientul cu obezitate sau cu diabet. O a doua direcţie vizează identificarea unor corelaţii între bolile hepatice şi bolile cardiovasculare, renale şi pulmonare, subiecte la graniţa dintre specialităţi. „Această zonă de graniţă pare mai interesantă în momentul de faţă, furnizează mai multe subiecte de cercetare ştiinţifică, mai percutante.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe