Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Colaborări în hematologie

Viața Medicală
Dr. Delia DIMA vineri, 1 aprilie 2016
     Universitatea de Medicină și Farmacie  „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca a organizat, în colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță“ Cluj-Napoca (IOCN) și Institutul Clinic Fundeni (ICF), prima ediție a congresului „Insights in hematology“. Manifestarea, care a avut loc în zilele de 11 și 12 martie la Cluj-Napoca, a reunit specialiști recunoscuți în hematologia românească și cea internațională, care au acoperit o mare parte din problemele actuale ale hematologiei mondiale.
     Congresul a fost deschis de personalități ale vieții medicale românești și clujene, printre care: conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din cadrul aceleiași universități. 
     Prof. dr. Emmet Mc Cormack de la Universitatea din Bergen, Norvegia, a prezentat ultimele modele murine de leucemie acută mieloidă, dezvoltate cu ajutorul a două granturi de cercetare obținute de UMF Cluj-Napoca în cadrul mecanismului SEE. Prof. dr. Gabriel Ghiaur, de la Universitatea Johns Hopkins (Baltimore, Statele Unite), a explicat direcțiile cercetării translaționale în hematologie, iar conf. dr. Anca Bojan a prezentat rezultatele preliminare ale aplicației nanomedicinii în hematologie. Diagnosticul limfoamelor din cadrul imunodeficienței câștigate a fost explicat de prof. dr. Ravnit Grewal, conducătorul departamentului de hematopatologie al Universității Stellenbosch din Cape Town, Africa de Sud. Deosebit de importantă în hematologie, genetica moleculară a făcut obiectul cercetărilor, prezentate la acest congres de dr. Delia Dima și dr. Adrian Trifa, ambii medici în cadrul IOCN.
     Transplantul medular a ocupat un loc cu totul special la reuniunea de la Cluj, subiectul fiind abordat de dr. Alina Tănase (Institutul Clinic Fundeni), prof. dr. Shigeo Fujii, de la Național Cancer Center din Tokyo, Japonia și prof. dr. Ștefan Ciurea, de la MD Anderson Cancer Center. Lucrările au fost încheiate de dr. Ciprian Tomuleasa (IOCN), prin prezentarea unui studiu realizat în colaborare cu parteneri din Statele Unite, care ar putea schimba fiziopatologia mielofibrozei primare, cu viitoare posibile terapii. 
     Congresul a reprezentat un prim pas spre colaborarea de lungă durată între cele mai importante centre medicale din România: Cluj-Napoca și București. În viitorii ani, colaborarea dintre centrele din Cluj-Napoca, București și Timișoara, precum și cu cele din străinătate, va fi întărită, iar în ce privește „Insights in hematology“, organizatorii speră că va deveni o manifestare științifică reper în medicina românească.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.