Newsflash
Diverse

Clusterul Imago-Mol

de Dumitru ŞERBAN - nov. 14 2012
Clusterul Imago-Mol
   La Iaşi, la 29 octombrie a.c., a avut loc conferinţa de presă ocazionată de lansarea Clusterului Regional Inovativ de Imagistică Moleculară şi Structurală Nord-Est Imago-Mol. Acesta este un organism nonguvernamental, nonprofit, apolitic, cu personalitate juridică, creat cu scopul de a facilita creşterea competitivităţii membrilor şi a Regiunii Nord-Est în domeniul vizat. Clusterul a fost constituit, în cadrul proiectului AMI-4Europe, prin decizia comună şi contribuţia membrilor săi fondatori şi are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării competitive a sectorului de imagistică structurală, funcţională şi moleculară din Regiunea Nord-Est a României. Membri fondatori: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“, o companie privată ieşeană (Romsoft) şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi. Imediat după prezentările din cadrul conferinţei, am dialogat cu dna Gabriela Macoveiu, director de comunicare al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
   Oferiţi-ne, vă rog, mai multe detalii despre proiectul lansat astăzi (29 octombrie a.c., n.n.), la Iaşi.
   – Această iniţiativă de dezvoltare a agenţiei regionale a început acum doi ani, când am identificat o oportunitate de a ne alătura unui parteneriat european, format din reprezentanţi din Spania, Italia, Germania şi Ungaria, pentru a pune în practică un proiect care avea drept obiectiv definirea şi dezvoltarea conceptului pentru noua generaţie de discipline integrate aferente imagisticii medicale. Este un sector medical mai puţin promovat la noi în ţară, dar, în ultimii ani, aşa cum s-a văzut, există interes şi chiar dezvoltări semnificative atât în ceea ce priveşte cercetarea, cât mai ales în ceea ce priveşte crearea unor produse şi servicii specifice, care provin din zona nanomedicinii, farmacologiei, biotehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Credem că acest proiect – prin care reuşim să venim cu o iniţiativă unică nu numai în Moldova, dar şi în România – poate să ofere un cadru de referinţă pentru a pune la aceeaşi masă toţi reprezentanţii-cheie pentru promovarea acestui lanţ valoric, aferent medicinii imagistice, pentru a da valoare nu doar Şcolii de medicină din regiunea noastră, dar şi pentru a crea oportunitatea unei acţiuni la nivel european, prin platforma comună europeană dedicată medicinii imagistice. Am plecat cu inima bucuroasă atunci când am primit informaţia că proiectul nostru a fost declarat câştigător, pentru că, de la bun început, am fost de părere că mai ales modul în care se face tratamentul bolii se va deplasa uşor de la diagnoza pe bază de analize şi interpretarea simptomatologiei, şi cu ajutorul imagisticii. Aceasta şi-a găsit foarte repede întrebuinţarea în punerea diagnosticului, dar şi în asistarea în blocul operator. Se vorbeşte de chirurgia minim invazivă, unde această imagistică joacă un rol foarte important.
   Acolo unde reuşeşte să funcţioneze bine, orice cluster, indiferent pe ce domeniu este dezvoltat, reprezintă o modalitate de dezvoltare regională. Practic, prin acest proiect, valorificaţi atât zona de cercetare dezvoltată în domeniul medical în regiunea noastră, cât şi potenţialul pe care îl pot oferi instituţii medicale de prim rang. Ce speraţi să se întâmple în regiunea noastră în următorii ani, datorită existenţei acestui cluster?
   – Este bine că aţi menţionat acest concept, de fapt această denumire, un neologism împrumutat. Clusterele sunt grupări de universităţi, cercetători şi companii, care sunt de acord să se mobilizeze pentru atingerea unui ţel comun. În cazul nostru, vorbim despre UMF „Gr. T. Popa“, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“, un furnizor de softuri în domeniul imagisticii şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi. Reprezentanţii acestor instituţii au fost de acord să formeze această persoană juridică nou înfiinţată, clusterul Imago-Mol, de imagistică moleculară şi structurală, pentru că vor şi sunt decişi ca, în perioada următoare, să mobilizeze resurse pentru a promova iniţiative comune, a valorifica soluţiile cercetării şi a veni chiar cu servicii noi pentru populaţie. Noţiunea este abstractă, dar investiţiile care ţin de dezvoltarea acestui sector sunt unele de anvergură şi necesită un efort comun. Ceea ce fiecare dintre actorii menţionaţi de mine avea ca zonă de excelenţă – educaţie sau servicii – va căpăta o nouă valenţă prin proiectele pe care ei sunt decişi să le pună în practică. Vă mai spun că, în 2014, această abordare pe familii, pe grupe de companii şi zone de cercetare va continua. Astfel, se va auzi din ce în ce mai mult vorbindu-se de clustere, fie că vor fi grupate în zona urbană, fie că vorbim de anumite zone de activitate industrială. Concret, vom încerca, prin astfel de structuri, să dăm o valoare nouă regiunii noastre. De exemplu, crearea unor locuri de muncă, pentru o perioadă îndelungată, păstrarea personalului calificat, orientarea educaţiei către acele zone unde noi chiar avem valoare şi unde putem să o punem în operă, constituie principalele obiective ale clusterului. Nu este bine doar să calificăm şi să exportăm resursa umană. Acestea sunt zonele pe care dorim să le îmbunătăţim în perioada următoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe