Newsflash
Diverse

Ciorapi medicinali şi alte minunăţii

de Dr. Mariana MINEA - dec. 15 2014
Ciorapi medicinali şi alte minunăţii
Inovaţii ştiinţifice intrate demult pe piaţa internaţională sau aflate încă în faza de testare au fost prezentate în cadrul expoziţiei organizate la Bucureşti de Ambasada Marii Britanii sub titlul „Innovation is GREAT. Great Britain“. Una dintre cele mai interesante exponate a fost mâna i-Limb, prima mână prostetică cu articulaţii mobile, lansată în 2007 de Touch Bionics. I-Limb redă mişcările fiziologice co­man­date de musculatura antebraţului, transformând contracţiile musculare în impulsuri electrice şi apoi în mobilizarea compo­nen­telor protezei. Specialiştii i-au adăugat un soft ce permite realizarea unor mişcări mai ferme care se activează de pe telefonul mobil, cu ajutorul unei apli­caţii, şi permite degetelor opo­zabile să facă un con­tact mai bun şi să apuce mai strâns un obiect.
Prima arteră corona­riană artifi­cială creată cu ajutorul nanotehno­logiei, realizată de Spitalul Royal Free în parteneriat cu Colegiul Universitar din Londra, va intra în curând în faza de testare clinică. Tot în pregătire pentru testare clinică se află şi un dispozitiv implan­tabil ce ar putea elimina nevoia de injecţii cu insulină pentru persoanele cu diabet zaharat de tip I. Micul pancreas artificial utilizează un gel care înregistrează nivelul de glucoză din sânge, fiind suficientă reîncărcarea lui cu insulină la fiecare două săptămâni. Un senzor electromagnetic ar urma să fie implantat în orice material şi să monitorizeze funcţiile vitale ale pacien­tului, în mod continuu, fără a necesita conectarea lui la un aparat. Iar un dispozitiv creat la universităţile din Bath şi Bristol vizează îmbunătăţirea pacemakerelor prin replicarea variaţiilor naturale ale bătăilor inimii cu inhalarea aerului în plămâni, precum şi reducerea dimensiunii lor până la cea a unui timbru poştal.

IT şi inginerie

Un site britanic şi-a invitat vizitatorii să voteze cea mai mare inovaţie britanică din ultimii 100 de ani, precum şi cea mai promiţătoare inovaţie a prezentului, ne anunţă Michael Londesborough. Vizitatorii l-au desemnat câştigător la prima categorie pe Alan Turing, „creatorul“ computerelor şi inteligenţei artificiale. Cu această introducere, chimistul a prezentat minicomputerul Raspberry PI, cunoscut deja programatorilor români, probabil cel mai mic şi mai ieftin computer – costă 25 de dolari. În 2012 a fost vândut în 100.000 de bucăţi în 24 de ore de la punerea pe piaţă, iar în decurs de doi ani – în 2,5 milioane de exemplare. Totul a pornit în 2006 din laboratorul IT al Universităţii Cambridge unde s-a dorit construirea unui calculator mic la un preţ accesibil, pentru copii. Minicomputerul poate fi ataşat unei interfeţe cum ar fi un ecran TV, un dispozitiv acustic, poate fi programat, de exemplu, să manevreze un utilaj de la distanţă ori să elibereze o anumită cantitate de mâncare şi de apă în farfuriile câinelui atunci când stăpânul, plecat din oraş, „tele-comandă“ acest lucru.
Dar poate fi folosit şi într-un laborator pentru a face calcule complicate, mai ales dacă mai multe astfel de minicomputere sunt interconectate într-un ciorchine. Avantajul pentru momentul actual vine şi din faptul că mulţi tineri, obişnuiţi cu ecranele de tip touch-screen, nu fac programare dincolo de crearea unor pagini web, iar acest computer simplu îi poate stimula să creeze singuri programe şi să inventeze, spune Michael Londesborough, gazda ex­po­ziţiei britanice. „Printr-o inovaţie relativ simplă poţi democratiza procesul prin care oamenii cu idei pot contribui la inovare.“
În faza de dezvoltare se află şi motorul Sabre (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine), creat de Reaction Engines, capabil să producă o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului şi să zboare direct pe orbita Terrei.

De la Rolls Royce la dinţi

În lume există la ora actuală trei biciclete imprimate 3D şi una aparţine britanicilor. Cu 33% mai uşoară decât o bicicletă obişnuită, ea este realizată cu ajutorul unui dispozitiv care imprimă piese din metal. Dispozitivul îi aparţine lui Sir David McMurtry, om de ştiinţă care a lucrat anterior pentru Rolls Royce. Acolo misiunea sa era de a construi hărţi 3D ale complicatului sistem de ţevi ce compuneau motorul. Însă tehnologia nu era suficient de avansată pentru a-i oferi acurateţea de care avea nevoie, astfel că a creat un dispozitiv capabil să definească tridimensional un obiect. Procedeul de imprimare a pieselor din metal reduce risipa de material şi, pe termen lung, şi costurile. Stomatologia este un alt domeniu pe care îl vizează tehnologia de imprimare – şi anume, prin construirea unor coroane dentare perfect adaptate danturii şi ocluziei, fără a mai fi nevoie de mulaje şi de ajustările care se fac în acest moment.
Nanofoiţa impermeabilă face posibilă scufundarea celor mai performante telefoane mobile în apă, în perfectă siguranţă. Michael Londesborough a demonstrat acest lucru imersându-şi telefonul într-un bol cu apă, după activarea aplicaţiei pe telefon. Aceasta „înveleşte“ aparatul în pelicula invizibilă, printr-un mecanism care include plasmă, modificări de presiu­ne şi legarea unor mono­meriTelefonul scufundabil, protejat prin nanotehnologie în polimeri. Proce­deul este testat şi în industria apărării pen­tru protejarea militarilor în caz de atac chimic.
Au fost prezentate şi soluţii integrate audio-vizuale oferite spi­talelor şi universităţilor de firma Jones AV Ltd, precum şi un program de management al calităţii, de evaluare şi eficientizare a activităţilor medicale, de către compania Dr. Foster. Andrew Hague, CEO CellSonic, a expus metoda neinvazivă de vindecare a leziunilor, fără reacţii adverse, stimulând capacitatea proprie de regenerare a ţesuturilor cu ajutorul terapiei cu unde de şoc (Shockwave). Spe­cialistul estimează o redu­cere la un sfert a costurilor asociate vinde­cării rănilor prin folosirea acestei me­tode. Despre medicamen­tele cu admi­nistrare trans­dermică a vorbit Akbar de Medici de la University College London, una dintre modalităţile de adminis­trare continuă, în ritm constant, fiind impre­gnarea ciora­pilor medicinali cu substanţe, folosind nano­tehnologia. Potrivit spe­cialis­tului, piaţa acestor medicamente va creşte cu aproape 10% în perioada 2014–2018.
„Inovaţia este singura asigurare împotriva irele­vanţei. Este singura garan­ţie a păstrării clienţilor pe termen lung“ este lecţia expoziţiei britanice. O lecţie de care România este încă atât de departe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe