Newsflash
Diverse

Chirurgii viitorului se pregătesc (şi) în România

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 9 2015
Chirurgii viitorului se pregătesc (şi) în România

La Bucureşti, în perioada 25–28 martie a.c., s-a desfăşurat Simpozionul Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic (ARCHBPTH), aflat la a zecea ediţie. Manifestarea ştiinţifică a reunit personalităţi ale chirurgiei hepato-bilio-pancreatice (HBP) naţionale şi internaţionale, care au împărtăşit participanţilor din experienţa lor în domeniu, cu scopul de a contribui la pregătirea profesională a celor care doresc să urmeze această specialitate. Cei peste 500 de participanţi – medici rezidenţi, specialişti, primari, asistenţi – au avut astfel ocazia de a pătrunde în „măruntaiele“ acestui tip de chirurgie, obiectivul esenţial fiind dezvoltarea competenţelor necesare transplantului de organe, ţesuturi şi celule.  

 

 

 

Simpozionul a debutat cu o conferinţă de presă, în care s-a vorbit despre importanţa supraspecializarii în chirurgia HBP pentru pacienţii din România, noutăţile legate de transplantul de ficat, cancerul de pancreas, tratamentul tumorilor hepatice, al afecţiunilor căilor biliare, precum şi aniversarea a 15 ani de transplant hepatic în România.
Vorbitori au fost: prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele ARCHBPTH şi al simpozionului; prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul general al şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS); prof. dr. Sorin Barbu, UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca; prof. dr. Cristian Lupaşcu, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi; prof. dr. Yaman Tokat, Spitalul „Florence Nightingale“, Istanbul, Turcia; prof. dr. Adrian Hotineanu, şeful Secţiei de chirurgie HBP şi transplant hepatic, Spitalul Republican, R. Moldova.

 

Bilanţ după 15 ani de transplant hepatic

 

Debutul activităţii de transplant hepatic în România s-a produs în urmă cu 15 ani (aprilie 2000), prin realizarea primei operaţii reuşite de transplant de ficat de o echipă condusă de prof. dr. Irinel Popescu, la Institutul Clinic Fundeni. De atunci, numărul operaţiilor de transplant hepatic a crescut progresiv de la an la an, cea mai spectaculoasă evoluţie înregistrându-se începând cu anul 2013, când s-au realizat peste 100 de transplanturi pe an. În 2014 s-a deschis un al doilea program de transplant hepatic din România, la Spitalul Clinic „Sf. Maria“ din Bucureşti, ceea ce a făcut ca în cei 15 ani de activitate, potrivit profesorului Irinel Popescu să se depăşească 650 de operaţii de acest gen: „Realizările din această perioadă nu ar fi fost posibile fără o colaborare internaţională temeinică, evenimentul aniversar fiind celebrat în cadrul Simpozionului HBP, alături de personalităţi de marcă ale chirurgiei de transplant hepatic din Elveţia, Turcia, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova“, explică acesta.
Profesorul Yaman Tokat a vorbit despre cooperarea în această zonă, unde, după cum spune profesorul Popescu, Turcia este „lider indiscutabil“, prin numărul de intervenţii, valoarea centrelor de transplant hepatic pe care le are şi deschiderea internaţională de care dă dovadă.
Anul acesta, Turcia aniversează 25 de ani de transplant hepatic, spunea profesorul Tokat. Dacă în urmă cu 20 de ani centrul din cadrul Spitalului „Florence Nightingale“ era singurul din Turcia care făcea astfel de operaţii, Yaman Tokat spune că în prezent această ţară are nu mai puţin de 50 de centre specializate pe acest tip de transplant. El arată că, având asemenea capacităţi operaţionale, specialiştii din Turcia pot trata pacientul într-un timp mult mai scurt, obţinând o rată de supravieţuire de 95% la un an.
În Turcia se fac 1.200 de transplanturi hepatice anual, în mare parte de la donatori în viaţă, pentru că „din păcate, noi nu avem donatori decedaţi, dar din fericire familiile turce sunt numeroase şi dispuse să ofere o parte din ficatul lor pentru pacienţii bolnavi“, arată specialistul turc.

 

Trei în una

Pentru prima oară de la înfiinţare, precizează profesorul Irinel Popescu, ARCHBPTH şi-a propus să abordeze în mod oficial problema chirurgiei HBP şi a pregătirii specialiştilor în acest domeniu atât din perspectivă europeană, cât şi naţională. De aceea, prezent la manifestare a fost însuşi şeful diviziei de chirurgie HBP de la UEMS – Uniunea europeană a medicilor specialişti, care supervizează, organizează şi certifică majoritatea tipurilor de pregătire în medicină –, profesorul Xavier Rogiers, din Gent, Belgia. El a ţinut, în deschiderea simpozionului, o conferinţă dedicată pregătirii chirurgilor în acest domeniu.
Nevoia unei asemenea specializări vine ca urmare a evoluţiei tehnologiei, a conceptelor, în paralel cu îndrăzneala chirurgilor de a aborda regiuni mai sofisticate, mai complexe şi de a face operaţii mai reglate şi mai fiziologice. Toate acestea însă necesită o specializare în sine, explică Irinel Popescu: „Uneori, ca să faci o singură operaţie de acest tip trebuie să te specializezi un an sau doi. Şi la nivel internaţional, ideea a plecat de la aceeaşi nevoie de definire a domeniului şi a specializării“. Numai că, pentru supraspecializare în chirurgia HBP – ca ramură a chirurgiei generale – nu există nici acolo un sistem uniform de pregătire, aşa cum există, de exemplu, rezidenţiatul în chirurgia generală.
Unii pretind şi astăzi că un chirurg de ficat e un chirurg de ficat, unul de pancreas e doar de pancreas, dar cum la nivel internaţional cele trei tipuri de chirurgie (a ficatului, căilor biliare şi pancreasului) au fost puse împreună, România a adoptat şi ea acest tip de abordare. Pentru asta însă, spune profesorul Irinel Popescu, sunt sacrificii care trebuie făcute, deoarece „chirurgii HBP ai viitorului vor trebui să ştie să facă acest gen de chirurgie la cel mai înalt nivel de pregătire. Trebuie să te dedici acestui domeniu, nu le mai poţi face pe toate“.
Istoric vorbind, specialistul de la Fundeni spune că până în 1950 rezecţiile hepatice majore nici nu erau descrise. Până în 1990 aceste rezecţii majore aveau o mortalitate care puteau să atingă şi 40%. Ecografia a apărut ca metodă prin anii 1960, 1970; la noi a fost introdusă prin anii ’80, iar în chirurgia ficatului, la nivel internaţional, abia de prin 1990. În prezent, rezecţiile hepatice majore se fac cu o mortalitate sub 5%. Hepatectomiile reglate şi mai ales cele segmentare şi subsegmentare se fac totdeauna numai cu ecografie intraoperatorie. Metode precum excluderea vasculară a ficatului necesită în primul rând o echipă chirurgicală supercalificată care să o poată realiza şi o echipă anestezică la fel de calificată care să poată manipula sau menţine bolnavul sub excludere vasculară totală.
Un program de pregătire, cu statut de specializare în chirurgia hepatică şi transplant hepatic, a fost iniţiat în ţara noastră în anul 2001, de profesorul Irinel Popescu, cu durata de un an, care conţinea 48 de ore de curs şi 144 de ore de lucrări practice. A urmat o serie de pregătire în 2005, de data aceasta, prin ordin de ministru fiind statuat şi atestatul de studii complementare în chirurgia hepatică şi transplant hepatic. Din 2012, s-a produs modificarea hotărâtă la nivel european şi, tot prin ordin de ministru, s-a adoptat forma actuală (atestatul fiind pentru chirurgie HBP de data aceasta), cu o durată de doi ani, având la bază o curriculă de formare pe model european, cu 96 de ore de curs şi 288 de ore de lucrări practice.
Prima serie din ţara noastră de medici specializaţi în chirurgia HBP (30 la număr) va absolvi în octombrie acest an. O altă serie va finaliza studiile în 2016.

 

Viitorul sună bine

 

Ultima noutate în materie de abord terapeutic în cancerul de pancreas, propusă în cadrul simpozionului, a fost chimioterapia adjuvantă. „Noi eram obişnuiţi ca orice cancer de pancreas operabil să-l operăm imediat ce l-am depistat, acum s-a spus că ar fi bine să se înceapă cu radiochimioterapie, pentru că asta ar stabiliza boala, iar rezultatele ar putea fi mai bune“, spune profesorul I. Popescu. Câteva din comunicările şi dezbaterile de aici au venit cu o serie de idei de consens, idei pentru care experţii internaţionali s-au întâlnit şi au stabilit ghiduri pe care comunitatea chirurgicală va trebui să le urmeze.
Printre lectori, în afară de profesorul Xavier Rogiers şi Yaman Tokat, au mai fost profesorii Pierre Clavien (Zürich), Jakob Izbicki (Hamburg), Mustapha Adham (Lyon), Krzysztof Zieniewicz (Varşovia), Attila Oláh (Gyor), Nikola Vladov (Sofia), toţi formatori în chirurgia HBP. Lucrările au fost împărţite în trei sesiuni: chirurgia ficatului, chirurgia pancreasului şi chirurgia căilor biliare. Au fost abordate noutăţile privind tratamentul tumorilor hepatice, al cancerului pe pancreas, metode actuale de rezecţie pancreatică, transplantul de ficat şi tratamentul afecţiunilor căilor biliare, atât chirurgical, cât şi prin radiologie intervenţională.
A fost dezbătut, cu această ocazie, şi cel mai recent tip de rezecţie în chirurgia majoră a ficatului, care iniţial presupune o partiţionare a ficatuluiin situ fără rezecţie: se separă partea bolnavă, foarte mare, de cea sănătoasă, prea mică pentru ca pacientul să poată supravieţui. Cele două părţi se îndepărtează una de cealaltă, cea mică, sănătoasă se va regenera, astfel încât în 10–12 zile, ea devine suficientă pentru bolnavul respectiv, după care se intervine din nou şi se face rezecţia celei mari, bolnave. „Este o metodă foarte spectaculoasă – sunt foarte puţine operaţii de acest gen în toată lumea – pe care am aplicat-o şi noi cu succes, luna trecută, la Fundeni; bolnavul este deja acasă“, spune prof. dr. Irinel Popescu.
Simpozionul HBP 2015 a fost însoţit de o expoziţie medicală specializată şi este creditat de Colegiul Medicilor din România cu 24 de credite EMC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe