Newsflash
Diverse

Chirurgii români, la Piatra Neamţ

Chirurgii români, la Piatra Neamţ
   Peste 200 de medici chirurgi din toată ţara au participat la a 37-a ediţie a reuniunii chirurgilor din Moldova „Iacomi-Răzeşu“. Timp de patru zile, în perioada 7–10 mai, Piatra Neamţ a fost capitala chirurgiei româneşti. Organizatori au fost: Colegiul Medicilor Neamţ, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale din România, Societatea Română de Chirurgie, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, Clinica I chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi şi Academia Oamenilor de Ştiinţă – Filiala Neamţ. Participarea a fost numeroasă, la reuniune fiind pre­zenţi importanţi chirurgi din România: profesorii Mircea Beuran (preşedintele Societăţii Române de Chirurgie), Florian Popa (fost rector la UMF „Carol Davila“), Silviu Constantinoiu (directorul Centrului de excelenţă în chirurgia esofagului), Constantin Copotoiu (fost rector al UMF Târgu Mureş) şi Ştefan Georgescu (Iaşi).
   Temele abordate au fost dintre cele mai importante din domeniul chirurgical: urgen­ţele chirurgicale traumatice, abdominale, toracice şi asociate; chirurgia minim invazivă; iatrogenia în patologia chirurgicală. Multe prezentări au reflectat preocupările diferitelor clinici şi secţii chirurgicale din spitale cu renume. Amintim numai câteva dintre ele: prezentarea profesorului Mircea Beuran, care reflectă experienţa clinicii de chirurgie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, intitulată „Enigmele pancreasului pentru o mai bună îngrijire a pacienţilor noştri“; lucrarea „Terapia personalizată în patologia GIST – rolul analizei mutaţionale“, prezentată de dr. Dan Predescu, a reflectat preocupările pentru o temă de mare actualitate, prezentând activitatea din cadrul Centrului de excelenţă în chirurgia esofagului din cadrul Spitalului „Sf. Maria“ Bucureşti, condus de profesorul Silviu Constantinoiu.
   Întâlnirea de la Piatra Neamţ a medicilor chirurgi a confirmat capacitatea extraordinară a românului de a clădi pe un trecut ce a fost sădit cu multe sacrificii şi de a da tinerilor medici români care încă nu au plecat din ţară sentimentul că şi aici este posibil un viitor pentru ei şi familiile lor. Munca de zi cu zi a medicului trebuie susţinută şi de munca politicienilor însă. Ei ar trebui să aibă aceeaşi responsabilitate, fiind vorba de „viaţa societăţii“, exact cum medicul luptă pentru viaţa pacienţilor. Reuniunea chirurgilor din Moldova a fost iniţiată de Gh. Iacomi, în urmă cu 37 de ani, şi continuată apoi de Virgil Răzeşu din Piatra Neamţ. Doctorul Răzeşu este cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă; la vârsta de 85 de ani, este încă foarte activ, prezentând cu această ocazie un Manual de Chirurgie generală – vademecum pentru examene şi concursuri, lucrare utilă tinerilor medici care se pregătesc pentru examene.
   Manifestarea ştiinţifică de la Piatra Neamţ a fost pentru mine şi prilejul de a vizita câteva frumoase mânăstiri din vecinătate. Trecerea pe la pasul Bicaz însă mi-a scos în faţă jaful perfect organizat în pădurea românească. Convingerea mea este că unui cetăţean simplu îi este imposibil să organizeze atât de perfect un asemenea jaf. Cei prinşi ocazional cu câte o căruţă de lemne sunt doar acoperirea a ceea ce se întâmplă în realitate „în beznă“. Rugămintea mea, cea a unui medic revenit în ţară după aproape 30 de ani de muncă pe „tot globul medical“, către politicieni şi în special către preşedintele Klaus Iohannis, este ca într-adevăr să realizeze acel „lucru bine făcut“ promis nouă, tuturor, şi să ofere copiilor noştri şansa viitorului. Noi, medicii, vă susţinem!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe