Newsflash
Diverse

Chimioterapia antiinfecțioasă

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - dec. 11 2015
Chimioterapia antiinfecțioasă
     În perioada 13–15 noiembrie 2015 s-a desfășurat, la Salonic, a șasea Conferință sud-est europeană de chimioterapie și infecție. Cercetători și cadre didactice universitare din 24 de state din Europa, Asia și Africa au participat la 23 de simpozioane și sesiuni de comunicări orale, o sesiune poster și o conferință plenară. Tematica congresului a fost cea a obiectivelor terapiilor chimioterapice antibacteriene, antifungice și antivirale, cu accent pe probleme legate de rezistența bacteriană la antibiotice, aspecte de farmacoeconomie și progresele în terapia hepatitelor virale. De asemenea, au fost prezentate noi antibiotice aflate în momentul introducerii pe piață sau în fazele finale ale testărilor clinice, precum și noile lor mecanisme de acțiune, care reduc viteza de dezvoltare a rezistenței bacteriene.
     Alte subiecte de interes au fost necesitatea aplicării corecte a datelor de farmacocinetică a medicației antibacteriene în practica clinică, necesitatea monitorizării terapiei antiinfecțioase, terapia infecțiilor fungice invazive, terapia antifungică la pacienții neuropenici și relația între farmacocinetica și farmacodinamica medicației antifungice. Un bun expemplu al modului în care respectarea în practica clinică a datelor de farmacocinetică poate reduce dezvoltarea rezistenței bacteriene este cel al fluorochinolonele. În cazul acestei grupe de antibiotice, raportul aria de sub curba concentrațiilor (AUC)/ concentrația minimă inhibitorie (MIC) trebuie să fie mai mare decât 100 pentru a înhiba dezvoltarea rezistenței bacteriene. Există multe exemple conform cărora tocmai nerespectarea acestei reguli a contribuit, în mare măsură, la dezvoltarea rezistenței multor bacterii la diferite chinolone. În practică nu trebuie, în niciun caz, să se facă economie reducând dozele de antibiotic sau mărind timpul dintre administrarea dozelor. De exemplu, doza de levofloxacină care trebuie administrată pe cale orală în pielonefrite și în infecțiile complicate ale tractului urinar trebuie să fie de 750 mg la 8 ore și nu mai mică.
     La conferință au fost prezentate și multe situații în care alegerea corectă a antibioticului poate duce la depășirea problemelor puse de rezistența actuală a unor bacterii. Astfel, daptomicina este tot mai mult utilizată în cazul stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA), care în multe cazuri a devenit rezistent și la vancomicină. Alte opțiuni în cazul stafilococului auriu rezistent la meticilină sunt noile antibiotice active anti-MRSA: noile cefalosporine (ceftaroline, ceftobiprole) și noua oxazolidinona, tedizolidul.
     Situația actuală a vaccinărilor a fost de asemenea dezbătută la conferință și s-a reamintit importanța acestora în sănătatea publică. Vaccinurile sunt deosebit de utile dacă sunt utilizate, cu atât mai mult cu cât nu dispunem de o chimioterapie eficientă în toate bolile infecțioase (de exemplu, în infecția cu virus rabic, papilloma virus, virus poliomielitic etc.). Ca orice medicament, vaccinul are și efecte adverse, dar în cazul său, raportul risc/beneficiu (raport ce trebuie luat în considerare în cazul utilizării tuturor medicamentelor) este clar în favoarea beneficiului. Este absolut nejustificată ezitarea unor părinți de a-și vaccina copiii și, prin acest comportament, de a pune în primejdie sănătatea populației.
     Una dintre sesiunile de prezentare a fost consacrată problemelor de farmacoeconomie, precum și problemelor de supraveghere a consumului și prescrierii de antibiotice. Reducerea consumului de antibiotice la strictul necesar și prescrierea corectă a acestora este un factor de reducere a dezvoltării rezistenței bacteriene. Au fost menționate și câteva situații în care reducerea consumului unor antibiotice a dus la scăderea rezistenței bacteriene la respectivele antibiotice. Poate și în România, urmărirea corectitudinii prescrierii de antibiotice antibacteriene, atât în practica de ambulatoriu, cât și în spitale, ar trebui să fie o preocupare permanentă a Ministerului Sănătații și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar rezultatele acestei supravegheri ar trebui concretizate în rapoarte publicate anual și în măsuri de corectare a greșelilor sau abuzuri.
     Prof. dr. Florian Wagenlehner (Germania) a prezentat date noi referitoare la epidemiologia infecțiilor urinare cu bacterii multirezistente, iar prof. dr. Kurt Naber (Germania) a discutat noile perspective terapeutice în aceste afecțiuni. Dr. Marielle Beerepoot (Olanda) a oferit o interesantă perspectivă asupra agenților non-chimioterapici care pot fi utilizați în terapia sau în prevenirea apariției recurenței infecțiilor tractului urinar. Astfel, au fost prezentate rezultate pozitive obținute în această direcție prin utilizarea lactobacililor, a metenaminei sau a extractului de afine. Stafilococul auriu multi-drog rezistent (MDR) implicat în producerea mastitelor bovine (de aici bacteria ajunge în laptele de consum) s-a dovedit a fi sensibil la nisină și mai ales la lisostafină.
     O altă problemă discutată la conferință a fost aceea a identificării și introducerii în practică a unor agenți care să reducă aderența bacteriilor și fungilor la diferite țesuturi și mai ales la unele mucoase. Au fost prezentate date ce arată că unele probiotice, cum este Lactobacillus rhamnosus GR-1, reduc aderența Candidei glabrata de mucoase și scad capacitatea acesteia de a forma biofilm. Un alt astfel de agent este streptorubina B, care reduce formarea de biofilm și aderența stafilococului auriu.
     Prof. dr. Bruno Baršić (Croația) și prof. dr. Milan Čižman (Slovenia) au discutat rolul și locul educației medicale din studiile universitare și postuniversitare în reducerea rezistenței bacteriene la antibiotice. În curricula învățământului medical trebuie acordate mai multă atenție și mai mult spațiu problemei rezistenței microorganismelor patogene la chimioterapie.
     În cadrul conferinței, două sesiuni de prezentare au fost consacrate bolilor infecțioase ale migranților care au intrat în ultimul timp în Europa și problemelor terapeutice ridicate de această situație (prof. dr. Vladimír Krčméry – Slovacia, dr. Jiřina Kafková – Cehia, dr. M. Bartkovjak – Liban).
     Specialiștii din România au prezentat lucrările: subsemnatul – „Factori implicați în apariția reacțiilor adverse ale medicației antibacteriene“ și dr. Camelia Grigore, dr. Sabina Iurian (Sibiu) – „Terapia antibacteriană în infecții respiratorii – progrese, probleme și efecte colaterale“. Personal, am fost moderatorul sesiunii „Efectele colaterale ale medicației antiinfecțioase în practica de spital“ și am participat, în calitate de mebru al consiliului Federației europene a societăților de chimioterapie (FESCI), la ședința acestui for.
     La congres au participat și personalități ale vieții științifice internaționale, cum ar fi dr. Ian Gould (Marea Britanie) – președinte al Societății internaționale de chimioterapie, prof. dr. Francesco Scaglione (Italia) – președinte al Federației europene a societăților de chimioterapie și infecție, prof. dr. Kurt Naber (Germania), prof. dr. Andrea Novelli (Italia), dr. Andreas Voss (Olanda), prof. dr. Terezita Mazzei (Italia). Aceștia au susținut numeroase dezbateri și au efectuat un schimb de idei, dar și de experiență.
     În anul 2016, FESCI și Societatea Română de Studiu al Chimioterapicelor vor organiza împreună a șaptea Conferință sud-est europeană de chimioterapie și infecție, la Sibiu. Aceasta este o importantă oportunitate pentru specieliștii români de a prezenta rezultatele cercetărilor pe care le desfășoară și de a auzi punctul de vedere al unora dintre cei mai importanți specialiști din lume în acest domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe