Newsflash
Diverse

Cercetare translațională în radio-oncologie

Cercetare translațională în radio-oncologie
     În prezent, nimeni nu poate nega faptul că radioterapia este o modalitate de tratament cu o abordare transdisciplinară, motiv pentru care conferințele de succes în acest domeniu trebuie să acopere toate ramurile de cercetare care contribuie la dezvoltarea terapiilor cu radiație. O astfel de conferință este ICTR (International Conference on Translational Research in Radiation Oncology), care a debutat în anul 2000, la Lugano, urmând ca, datorită succesului obținut și numărului tot mai mare de participanți, să se transfere la Geneva și să combine elementele de radiobiologie și clinică pe care s-a axat la început, cu inputul fizicii medicale, devenind astfel ICTR-PHE (PHE – Physics for Health in Europe). După cum a subliniat și Jacques Bernier, unul dintre organizatorii principali ai acestei conferințe, menirea ICTR-PHE este de a crea legături între toate disciplinele implicate în cercetarea translațională pentru a accelera dezvoltarea biofizicii medicale și de a îmbunătăți calitatea transferului în practica clinică.
     Conferința din acest an a dovedit faptul că tehnologia folosită în radioterapie a ajuns aproape de vârf (aici mă refer la acceleratoarele liniare), iar domeniile care trebuie să-și demonstreze adevăratul potențial sunt terapiile cu ioni grei, imagistica moleculară, terapiile țintite, imunoterapia, genomica și proteomica. Toate aceste domenii vin în ajutorul tratamentului personalizat, care este țelul suprem al oncologiei.
     Rezultatele superioare obținute cu ajutorul terapiei cu hadroni (incluzând aici, pe lângă protonterapie, și carbonterapia) în comparație cu terapia fotonică nu mai sunt o noutate în lumea medicală. Prin urmare, nici numeroasele prezentări pe tema hadronterapiei nu s-au axat pe aspectul clinic, ci mai degrabă pe cel dozimetric și radiobiologic. Discuțiile au abordat problema valorii parametrului RBE (al eficacității radiobiologice) a protonilor, parametru care joacă un rol crucial în planificarea tratamentului. Valoarea de 1,1 este deocamdată cea acceptată de lumea științifică și folosită în softurile dozimetrice.
     Un domeniu relativ nou în oncologie și dezbătut în cadrul conferinței este teranostica. Teranostica se referă la testarea cu ajutorul biomarkerilor specifici a răspunsului pacientului la un anumit tratament. Aceasta, combinată cu imagistica moleculară, vine în sprijinul evaluării profilului pacientului pentru aplicarea personalizată a tratamentului și evaluarea răspunsului la tratamentul chimio-radioterapic. S-au prezentat posibile noi radiofarmaceutice pentru imagistica și radioterapia moleculară, cum ar fi candidatul pentru tratamentul cancerului de prostată Ga-68 / Lu-177-PSMA.
     În ceea ce privește radiobiologia, cele mai dezbătute tematici au fost hipoxia tumorală, radiorezistența și depășirea problemei cauzate de angiogeneza tumorală. Cu toate că toate aceste aspecte cauzatoare de recurență și răspuns locoregional suboptimal sunt cunoscute de decenii, în prezent se caută noi căi de a manipula răspunsul celulei în micromediul tumoral. Problemele cu care ne confruntăm în vederea evaluării hipoxiei sunt dinamica acesteia (hipoxia acută), dificultatea determinării concentrației de oxigen în tumoră, variația fracției hipoxice de-a lungul tratamentului și ajustarea ca atare a fracționării/administrării de citostatice pe parcursul tratamentului. Aici vine în ajutor imagistica PET utilizând radioizotopi specifici hipoxiei, a căror concentrație în tumoră, proporțională cu valoarea SUVmax, se corelează cu nivelul hipoxiei. Se preconizează o schimbare în abordarea problemei angiogenezei, de la agenții antiangiogenici la agenții de distrugere vasculară (vascular disrupting agents).
     Modularea radiorezistenței tumorale cu ajutorul unor agenți ce au ca țintă membrana celulară este un nou trend de cercetare cu rezultate promițătoare. Ideea acestei abordări se bazează pe rolul jucat de membrana celulară în interacțiunea receptor-ligand, precum și în asimilarea citostaticelor.
     Studiile clinice noi se axează pe o cât mai bună stratificare a pacienților. Astfel, studiile clinice care vizează tumorile ORL au în vedere stratificarea nu doar în funcție de nivelul hipoxiei, ci și în funcție de prezența HPV, datorită radiorezistenței semnificativ mai scăzute a tumorilor la pacienții testați pozitiv pentru HPV. În cazul glioblastoamelor, lumea medicală caută să înlocuiască tratamentul clasic (radioterapia combinată cu temozolomidă) cu noi combinații terapeutice adaptate diferitelor subgrupe de pacienți în funcție de profilul lor molecular, care să indice diferențele genetice și epigenetice.
     Una dintre problemele persistente în tratamentul cu radiație este aceea a mobilității organelor în timpul iradierii (plămân, sân, prostată). Gatingul respirator sau balonul rectal sunt soluții în continuare în uz, dar noi tehnici sunt în dezvoltare pentru a crește precizia tratamentului. Astfel, reducerea fracționării radiației, administrarea ultrarapidă a dozei totale de radiație (FLASH) sau supresia mișcării respiratorii similare cu apneea de somn au fost câteva posibilități prezentate în cursul acestei conferințe.
     Tematicile amintite mai sus arată varietatea și interdisciplinaritatea secțiunilor conferinței, precum și diversitatea profesiilor implicate în dezvoltarea și implementarea acestor idei. Rezumatele lucrărilor prezentate se pot găsi într-un supliment al revistei Societății europene de radioterapie și oncologie (ESTRO) – Radiotherapy and Oncology.
     Vecinătatea cu CERN a fost o bună oportunitate pentru organizatori să includă în programul conferinței prezentări privind viitoarele obiective de cercetare din cadrul CERN care ar putea fi de interes medical. Conform declarației unuia dintre reprezentanții CERN: „The knowledge of CERN should be used for medical applications“. Mai exact, s-a propus investigarea radiobiologică a diferiților ioni cu număr atomic mic (de la H la O) pentru a le găsi locul în terapia cancerului, similar utilizării diferențiate a citostaticelor, dar cu efecte secundare diminuate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe