Întrebarea din titlu, care străbate ca un fir roşu lucrările celui de-al XI-lea Congres SNPCAR, desfăşurat între 22 şi 26 septembrie la Târgu Mureş, trebuie explicitată sau înlocuită cu o alta, mai precisă: lăsăm Personalitatea să domnească numai peste un regat mental al adultului sau îi legitimămposesiuni în domenii psihodinamice ale etapelor premergătoare maturităţii? Sau altfel pusă problema: este adevărat că germenele său încolţeşte în copilărie? Unul din criteriile de diagnostic listat de DSM este apariţia sa la vârsta maturităţii sau în orice caz la cea a adolescenţei târzii, criteriu care este dinamitat de prof. dr. Tiberiu Mircea, care se întreabă retoric (iată, chestionarea conceptelor este făcută fără milă): Discutăm despre personalitate şi modificările psihopatologice ale acesteia în perioada copilăriei şi adolescenţei? (...)"> Ce facem cu personalitatea? - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Ce facem cu personalitatea?

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 8 2010
Ce facem cu personalitatea?

    Întrebarea din titlu, care străbate ca un fir roşu lucrările celui de-al XI-lea Congres SNPCAR, desfăşurat între 22 şi 26 septembrie la Târgu Mureş, trebuie explicitată sau înlocuită cu o alta, mai precisă: lăsăm Personalitatea să domnească numai peste un regat mental al adultului sau îi legitimămposesiuni în domenii psihodinamice ale etapelor premergătoare maturităţii? Sau altfel pusă problema: este adevărat că germenele său încolţeşte în copilărie? Unul din criteriile de diagnostic listat de DSM este apariţia sa la vârsta maturităţii sau în orice caz la cea a adolescenţei târzii, criteriu care este dinamitat de prof. dr. Tiberiu Mircea, care se întreabă retoric (iată, chestionarea conceptelor este făcută fără milă): Discutăm despre personalitate şi modificările psihopatologice ale acesteia în perioada copilăriei şi adolescenţei? (...)

Autorul subliniază faptul că diversele controverse privind utilizarea conceptului de personalitate în perioada copilăriei şi adolescenţei persistă şi la ora actuală datorită semanticii diferite oferite de variatele teorii asupra acestui concept. Se propune înţelegerea noţiunii de personalitate ca o sumă a capacităţilor individuale (definitorii ale persoanei) ce se ajustează de-a lungul vieţii în interacţiunea cu ceilalţi şi cu lumea. Pattern-ul său se structurează în interacţiunea complexă dintre caracteristicile biologice şi cele funciare ale psihismului, contextul interacţional social şi evenimentele existenţiale ce evidenţiază şi influenţează mentalitatea personală. Dacă înţelegem în acest fel conceptul de personalitate, putem ajunge la o concluzie, după părerea noastră forţată şi la limită şi anume că avem de-a face cu ea încă din perioada intrauterină. Personalitatea – consideră prof. dr. Tiberiu Mircea – creează unicitatea individului în multiplicitatea sa de-a lungul întregii vieţi şi evenual putem discuta doar de o stabilizare a sa în perioada maturităţii. Urmând cursul logic al expunerii, devine evident faptul că modificările psihopatologice ale personalităţii pot apărea oricând pe parcursul derulării existenţei.
    În ultimele decenii, germenele sau nucleul Personalităţii a fost identificat în a fi Selful, un succedaneu al Sinelui psihanalitic descris de Carl Gustav Jung şi procesat conceptual de Heinz Kohut. Despre acesta se vorbeşte în expunerea Psihodinamica unor forme ale crizei de adolescenţă (dr. Alexandru Trifan) când Selful este supus unei difuzii sau staze de identitate, dacă nu trece prin faza Falsului Sine. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe