Newsflash
Diverse

Borrelioza, echinococoza şi alte subiecte interesante

de Dr. Ioan CIRONEANU - sept. 7 2012
Borrelioza, echinococoza şi alte subiecte interesante
   Recent, la Cluj-Napoca, a avut loc al XI-lea Multicolocviu European de Parazitologie – EMOP XI, organizat sub patronajul Federaţiei Europene de Parazitologie, având ca idee de bază „paraziţii într-o lume în schimbare“. Au participat cu lucrări orale şi postere medici umani, medici veterinari şi biologi din institute de învăţământ şi de cercetare, din spitale şi clinici, laboratoare de diagnostic, atât din România, cât şi din străinătate – practic, de pe toate continentele. Numărul participanţilor a depăşit 750 de specialişti.
   În deschiderea congresului, prof. dr. Santiago Mas-Coma (Valencia), preşedintele Fe­dera­ţiei Europene de Parazito­logie, a subliniat importanţa ştiin­ţifică şi practică a para­zitologiei, în condiţiile socioeco­nomice actu­ale, mereu în schimbare. De aseme­nea, a luat cuvântul şi prof. dr. Doru Pamfil, rectorul Uni­versităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
   Cele peste 500 de comu­nicări ştiinţifice au cuprins o gamă largă de subiecte, spe­cifice parazito­logiei umane şi celei veterinare, precum şi un număr însemnat de parazito-zoonoze, care intere­sează ambele profesiuni.
   Unele lucrări au abordat ideea că modificările socioeconomice produse pe plan mondial, alături de încălzirea globală, contribuie la înmulţirea şi răspândirea bolilor parazitare. În acest context, un exemplu relevant îl constituie înmulţirea şi agresiunea căpuşelor, fenomen urmărit de cercetători, cu deosebire în Europa. Aceşti acarieni hematofagi, din familia Ixodidae, transmit prin înţepare, la om şi la animale, boli virotice, bacteriene şi parazitare, depistabile în prezent prin tehnici moderne de diagnostic (biomoleculare, PCR, genomice). Astfel, pot fi urmărite epide­miologia, emergenţa şi re-emergenţa bolilor produse de acestea, cum sunt rickettsiozele şi, mai recent, unele borrelioze.
   Studii efectuate în Franţa (Socolovschi C.) arată o extindere a rickettsiozelor (Rickettsia spp.) în Europa, în paralel cu răspândirea căpuşelor Rhipicephalus sanguineus, R. turanicus, Ixodes ricinus ş.a.). În Slovacia, au fost identificate Rickettsia slovaca şi R. raulti, transmise de căpuşe din genulDermacentor. Cuber P. şi colab. au depistat frecvent, în Polonia (Silezia), căpuşa Ixodes ricinus, în care s-a izolat Borrelia burgdorferi, alături de Anaplasma sp., Babesia sp., autorii luând în considerare riscul transmiterii acestor agenţi patogeni la populaţia din zona respectivă. De asemenea, Kalmár Z. şi colab. (România), examinând câteva sute de căpuşe din judeţele Mureş, Braşov, Bacău şi Bihor, găsesc complexul Borrelia burgdorferi, B. afzelii şi B. garinii. Investigaţii efectuate în Croaţia, în jurul lacului Plitvice şi coasta Adriatică (zone turistice), au înregistrat cinci specii de căpuşe:Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus, D. marginatus, Haema­physalis punctata şi Rhipicephallus sanguineus (Stanko M. şi colab.).
   Într-un experiment privind diagnosticul clinic al borreliozei (oct. 2010 – nov. 2011), la 627 de probe de sânge recoltate de la persoane suspecte a fi infectate, au fost găsite pozitive 53: 24 de femei şi 29 de bărbaţi, cu vârste între 7 şi 57 de ani. Cazurile au fost confirmate şi clinic, prin edeme, cefalee, aste­nie, lipsa memoriei, anxietate şi de­presie, tulburări senzitive şi dureri articulare (Mihăilescu P. şi colab.).
   Altă parazitoză, echino­cocoza (hidatidoza, chistul hidatic), cunoscută încă din antichitate, continuă să producă numeroase îmbolnăviri, adesea cu sfârşit letal la om şi cu mari pagube econo­mice în producţia animală de carne şi lapte. În cadrul congresului, au fost prezentate peste 30 de lucrări cu acest subiect, din care o treime aparţin cercetătorilor din România. Datele oficiale, centralizate European Food Safety Authority, arată o creştere a numărului de gazde intermediare (ierbivore). De notat că, în ultimii ani, au fost înregistrate cazuri de echino­cocoză la copii (del Mar Siles Lucas M., Spania). Într-o cercetare complexă, clinică, epidemiologică şi de diagnostic în echinococoză, efectuată în perioada 2004–2006, la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, pe 60 de cazuri, se arată că 46,5% din pacienţi au fost copii cu vârste între 7 şi 14 ani, fapt considerat alarmant (Junie L. M. şi colab.).
   Un număr important de subiecte s-au referit la: malarie, toxoplasmoză, giardioză, leishmanioză, criptosporidioză, helmintoze, acarieni, insecte, precum şi la biodiversitate, imunitate (prin vaccinare), clima în schimbare cu influenţă asupra ecologiei paraziţilor, diagnostic (prin cercetări de nanologie, genetică, ecoparazitologie şi crio­parazito­logie), strategii pentru prevenirea şi combaterea parazitozelor, cu accent pe educaţia populaţiei etc.
   Cu privire la educaţie, în perioada următoare se va organiza o expoziţie permanentă de parazitologie, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti, având în acest scop sprijinul conducerii muzeului – prof. dr. Dumitru Murariu.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe