Newsflash
Diverse

Bolile reumatismale în pediatrie

de Conf. dr. Călin LAZĂR - mai 12 2017
Bolile reumatismale în pediatrie
     În perioada 19–22 aprilie 2017 a avut loc la Cluj-Napoca a patra Conferință națională de reumatologie pediatrică, organizată sub egida Societății Române de Reumatologie Pediatrică (SRRP). Precedentele ediții au avut loc la București (2011), Cluj-Napoca (2013) și Iași (2015), cu fiecare nouă manifestare înregistrându-se un număr tot mai mare de participanți din diferite specialități medicale.
     Anul acesta, manifestarea științifică a fost inaugurată printr-un curs, „Aspecte practice în bolile reumatismale ale copilului și adolescentului”, destinat medicilor pediatri, medicilor de familie și medicilor școlari. Acest curs și-a propus să ofere noțiuni de bază din sfera patologiei reumatologice pediatrice, într-o manieră accesibilă celorlalte specialități. Au fost discutate subiecte de mare interes: „Artralgie versus artrită” (prof. dr. Simona Rednic); „Artritele post-streptococice și reumatismul articular acut, respectiv vaccinarea copilului cu boală reumatologică” (conf. dr. Călin Lazăr); „Semne clinice de alarmă în patologia autoimună și autoinflamatoare, respectiv corticoterapia în reumatologia pediatrică” (dr. Mihaela Spîrchez); „Artritele juvenile idiopatice” (dr. Mariana Ștefan); „Colagenoze cu debut juvenil” (dr. Laura Damian); „Tulburările de statică vertebrală” (dr. Rodica Ungur).
     Bucurându-se de participarea unor prestigioși medici pediatri, reumatologi, oftalmologi și radiologi, lucrările conferinței s-au derulat pe parcursul a două zile și jumătate, fiind prezentate peste 60 de lucrări. În cadrul acestei manifestări științifice de mare amploare au fost abordate subiecte din întreaga patologie reumatismală: artrita idiopatică juvenilă și poliartrita reumatoidă a adultului; alte forme de artrită juvenilă;  lupusul și alte boli inflamatorii mediate imun la copil și la adult; dermatomiozita și sclerodermia la copil și adult; manifestările extraarticulare în bolile reumatologice la copil şi adolescent; rolul imagisticii în evaluarea bolilor reumatologice la copil; atitudini terapeutice actuale în reumatologia pediatrică; sindromul de activare macrofagică; bolile autoinflamatorii la copil și adult.
     Prof. dr. Simona Rednic – vicepreședinta Societății Române de Reumatologie – a vorbit la deschiderea oficială a lucrărilor despre necesitatea înființării reumatologiei pediatrice ca subspecialitate distinctă, în contextul creșterii incidenței bolilor reumatologice la populația pediatrică. De asemenea, în cadrul ședinței Societății de Reumatologie Pediatrică a fost analizată situația numărului mic de specialiști în domeniul reumatologiei pediatrice din România, aspect sesizat și Ministerului Sănătății, care are în plan reluarea programelor de atestare în reumatologie pediatrică.
     În ultimii ani, în țara noastră au fost înregistrate progrese importante ale reumatologiei pediatrice: gama de medicamente biologice utilizate în artrita idiopatică juvenilă s-a lărgit (astăzi sunt disponibile cinci preparate care pot fi utilizate); a fost introdusă posibilitatea tratamentului biologic pentru uveite (afectare oftalmologică întâlnită în cadrul artritei idiopatice juvenile), sacroileite și boli reumatologice cu afectare sistemică (cel mai adesea cu evoluție severă și dificil de tratat); conectarea la rețeaua europeană coordonată de PRINTO (Pediatric Rheumatology International Trial Organisation) și PRES (Pediatric Rheumatology European Society).
     Următoarea conferință va avea loc în 2019 la Târgu-Mureș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe