Newsflash
Diverse

ARTOP: traseu scurtat pentru rezolvarea tumorilor osoase la copii

de Dr. Mariana MINEA - oct. 18 2013
ARTOP: traseu scurtat pentru rezolvarea tumorilor osoase la copii
   În perioada 3–5 octombrie, s-a desfăşurat la Bucureşti Congresul Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP). Manifestarea a avut ca prim obiectiv crearea unui sistem naţional care să permită diagnosticarea şi tratarea optimă a tumorilor osteoarticulare la copii şi adolescenţi, eliminând situaţiile în care tratamentul corespunzător se instituie prea târziu, ducând astfel la scăderea calităţii vieţii pacientului, la pierderea membrului sau chiar a vieţii.
   La deschiderea manifestării, coordonată de prof. dr. Gheorghe Burnei, preşedintele ARTOP, au participat specialiştii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“, inclusiv managerul unităţii medicale, Daniel Buzatu, şi dr. Cristian Buşoi, directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
   Prof. dr. Burnei a prezentat o analiză a situaţiilor cu care se confruntă ortopezii pediatri în domeniul tumorilor maligne osteoarticulare pediatrice. Potrivit specialistului, diagnosticarea tumorii în stadiile IA, IB şi IIA permite o intervenţie de rezecţie cu supravieţuire de 80% timp de cel puţin 10 ani, în timp ce diagnosticarea în stadiul II B scade durata de supravieţuire la 1–1,5 ani. Din păcate, resursele necesare pentru gestionarea acestor afecţiuni lipsesc – ortopezi pediatri şi anatomopatologi pregătiţi în depistarea acestor afecţiuni în provincie, aparatură medicală pentru investigaţii pediatrice, dar şi o sincronizare între diferitele specialităţi care să scurteze drumul parcurs de copii şi de familiile lor. Prezent la eveniment, dr. Cristian Scurtu, medic primar oncopediatru la Spitalul Clinic „Marie Curie“, a adus în discuţie şi aspectul complianţei pacienţilor, un factor care agravează adesea prognosticul – despre acceptarea deciziei medicale, despre cooperarea în timpul tratamentului şi după finalizarea acestuia, despre efortul de a combate credinţa că „cel mai bun tratament este în altă ţară“. Nu în ultimul rând, există şi problema sumelor insuficiente alocate prin programul de endoprotezare, care impun continuarea chimioterapiei. „În lipsa protezelor, facem improvizaţii, rezecţie şi spacer în aşteptare“, a mai spus prof. Burnei.

Registrul Naţional pentru Oncologie, în proiect

   Tumorile maligne osoase la copii sunt foarte rare şi nu consumă, teoretic, multe fonduri. Statisticile arată că unul din 500 de copii sub 16 ani suferă de cancer, medicii înregistrând anual 130–140 de cazuri noi de cancer la un milion de copii, dintre care doar 5–6% sunt cancere osoase. Datele au fost prezentate de oncopediatrul Cristian Scurtu şi se referă la rezultatele internaţionale, pentru că România nu dispune de un Registru Naţional al Tumorilor Maligne la Copii.
   În calitate de preşedinte ARTOP, prof. dr. Gheorghe Burnei a propus câteva măsuri pentru eficientizarea rezolvării acestor cazuri: crearea unor protocoale interdisciplinare care să implice ortopezii pediatri, oncologii, anatomopatologii şi radiologii, crearea unui Registru Naţional care să înregistreze toate cazurile de tumori osoase la pacienţii cu vârste între 0 şi 18 ani, elaborarea unui program educaţional naţional prin centrele judeţene şi crearea unui centru naţional sau a unor centre judeţene pentru toţi pacienţii oncologici pediatrici.

Afecţiunile oncologice pediatrice, o prioritate

   În cadrul dezbaterii, dr. Cristian Buşoi a declarat că afecţiunile oncologice şi mai ales cele pediatrice reprezintă o prioritate. „Ideea de a avea un centru naţional sau regional care să articuleze toate aceste nevoi este una foarte bună. Registrul Naţional este o problemă foarte importantă, nu doar pentru tumorile maligne osoase la copii, ci şi pentru toate afecţiunile maligne. Din bani europeni, am alocat sume pentru şapte proiecte informaţionale, unul fiind cel dedicat Registrului Naţional de Oncologie“, a subliniat dr. Buşoi. Oficialul a reamintit faptul că multe rezolvări ţin nu doar de fonduri, ci şi de organizare şi de educaţie şi a lansat participanţilor rugămintea de a vedea în Casă un partener, şi nu un căpcăun care nu dă bani. „Nu pot comenta decizia medicală de a folosi cele mai performante proteze, nu sunt de specialitate şi nu sunt sigur că putem acoperi toate nevoile, dacă vorbim de proteze de 20.000–30.000 de euro“, a mai spus dr. Buşoi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe