Newsflash
Diverse

Armă nouă în prevenția cancerului de col uterin

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 30 2018
Armă nouă în prevenția cancerului  de col uterin
    Infecția cu HPV (papilomavirus uman) este cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. Există douăsprezece tulpini care pot cauza cancer de col uterin, iar datele arată că aproximativ 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de astfel de cancer diagnosticate anual sunt cauzate de o tulpină HPV cu risc înalt. La nivel mondial, infecția cu o tulpină HPV oncogenică este responsabilă de apariția cancerului de col uterin (în proporție de 100%), cancerului anal (88%), vaginal (70%), penian (50%) și vulvar (48%). Această infecție este implicată și în apariția cancerului orofaringian, dar și în papilomatoza respiratorie.

    Anual, în România sunt înregistrate 4.343 de cazuri de cancer de col uterin, acesta fiind principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. La nivel național, conform datelor raportului realizat de Institutul catalan de oncologie (ICO) și International Agency for Research on Cancer (IARC), anual apar 1.909 decese cauzate de această boală (însemnând că, în medie, mor zilnic cinci–șase femei). Un raport cu privire la incidența și mortalitatea cancerului cervical în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală, întocmit în anul 2008, arată că România este pe primul loc în ceea ce privește incidența și mortalitatea în cazul acestei boli (23,9%, respectiv 11,8%).

    În acest context, în România a fost lansat, la 23 martie, vaccinul Gardasil 9. Lansarea a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, în prezența conf. dr. Florin Buicu (președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților), dr. Adriana Pistol (vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie), dr. Gindrovel Dumitra (Grupul de vaccinologie al Societății Române de Medicina Familiei), prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”), prof. dr. Alexandru Rafila (președintele Societății Române de Microbiologie).

    Gardasil 9 reprezintă cel mai nou vaccin anti-HPV. Structura sa nonavalentă protejează împotriva tulpinilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Acest vaccin poate fi utilizat și în prevenția cancerelor la sexul masculin. Vaccinul oferă protecție împotriva a patru tipuri de cancere și, conform producătorilor, este de așteptat ca acesta să protejeze împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, 95% din cazurile de adenocarcinom in situ, 75–85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), 85–90% din cazurile de cancer vulvar cauzate de infecția cu HPV și 80–85% din cazurile de cancer vaginal, 90% din cazurile de veruci genitale și 90–95% din cele de cancer anal. Gardasil 9 oferă cea mai extinsă protecție, comparativ cu vaccinul bivalent sau tetravalent, datorită celor cinci tulpini de HPV adăugate. De asemenea, ceea ce îl diferențiază de precedentele este și concentrația mai mare a particulelor asemănătoare virusului, înalt purificate (VLPs – virus-like particles), care aparțin celor nouă tipuri de tulpini HPV. Acestea sunt cele mai frecvente tipuri implicate în cancerele și afecțiunile determinate de HPV la bărbați și la femei. Vaccinul a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) în 2014.

    Vaccinarea anti-HPV este recomandată la nivel internațional. La momentul actual, vaccinarea este efectuată în peste o sută de țări. În Europa, România este singura țară care nu asigură finanțare pentru acest tip de vaccinare. În cadrul conferinței de lansare a vaccinului, prof. dr. Alexandru Rafila a subliniat cât de importantă este vaccinarea anti-HPV și care este impactul acesteia. În țările în care acoperirea vaccinală este de minimum 50% și care prezintă sisteme de monitorizare eficiente (cum sunt Germania, Suedia, SUA, Canada, Noua Zeelandă), statisticile au arătat o scădere cu 64% a prevalenței tipurilor 16 și 18 la fetele cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, o scădere cu 61% a prevalenței verucilor genitale la aceeași grupă de vârstă, dar și o scădere cu 34% în cazul băieților de aceeași vârstă. De asemenea, vaccinarea a determinat o reducere de 80% a riscului de diagnosticare cu CIN2/3 sau CIN3 în cazul femeilor vaccinate în Danemarca. Prof. dr. Alexandru Rafila a explicat că trebuie implementat neapărat un program național de vaccinare anti-HPV. De asemenea, a adăugat acesta, pe viitor ar trebui înlocuit examenul Babeș-Papanicolau cu detecția directă a virusului. Pot exista cazuri fără o leziune la nivelul colului, dar virusul să fie totuși prezent în organism.

    Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a prezentat în cadrul aceleiași conferințe povara virusului HPV și costurile anuale ale sistemului național de sănătate pentru depistarea și tratamentul cancerelor provocate de infecția cu HPV. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, 57% din costurile directe atribuibile HPV sunt cele de spitalizare (aproximativ 40 de milioane de lei anual). Peste 70 de milioane de lei au fost cheltuiți în 2017 pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oncologice cauzate de infecția cu HPV.

    Multiple studii efectuate pentru a testa eficacitatea vaccinurilor anti-HPV au arătat contribuția covârșitoare în ceea ce privește prevenția cancerului cervical. Cifrele arată o eficiență de peste 95% a vaccinului Gardasil 9. În prezent, în România nu există un program național de vaccinare anti-HPV, iar acest vaccin poate fi procurat doar din mediul privat. Există doar un program național de screening pentru cancerul de col uterin care a fost anunțat de către Ministerul Sănătății încă din octombrie 2017.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe