Newsflash
Diverse

Aproape jumătate din pacienții cu boli pulmonare cronice renunță la medicația inhalatorie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 24 2020
Aproape jumătate din pacienții cu boli pulmonare cronice renunță la medicația inhalatorie

Aderența pacienților diagnosticați cu astm sau bronhopneumopatie cronică obstructivă depinde de mai mulți factori. Motivele financiare pot duce în aproape jumătate din cazuri la renunțarea la medicația inhalatorie.

Prof. dr. Florin Mihălțan, aflat în cadrul celei de-a IX-a ediții a Congresului de Boli Cronice Netransmibile ce a avut loc la București în perioada 21-22 februarie a subliniat din nou problema aderenței la tratamentul inhalator în cazul pacienților diagnosticați cu boli cronice pulmonare.

 

40% renunță la medicația inhalatorie din motive financiare

Datele au fost obținute prin intermediul testului de măsurare a aderenței la tratamentele inhalatorii (TAI test) în cadrul proiectului INSPIRO, derulat în cinci centre universitare, în perioada septembrie-noiembrie 2017 și a avut 435 de pacienți participanți. Acesta a fost inițiat de Societatea Română de Pneumologie (SRP) în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și a avut ca obiectiv creșterea aderenței la terapiile inhalatorii pentru pacienții cu astm și bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Inspiroafis-1

Proiectul a arătat că educația pacienților poate crește aderența la tratament. Astfel, pacienții care au parcurs sesiunile de educație medicală au avut o creștere cu 79% a aderenței post-intervenție educațională.

Alături de motivele finaciare, insuficienta înțelegere a bolii, teama de efecte adverse sau inutilitatea medicației sunt alți factori care influențează aderența pacienților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe