Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Aportul excesiv de iod, un inamic al tiroidei?

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 23 noiembrie 2018
Este clar faptul că variaţii ale aportului de iod în cadrul unei populaţii sunt principalul factor determinat al disfuncţiilor tiroidiene benigne (gușa, nodulii, hipo- și hipertiroidismul), însă legătura dintre aportul de iod și cancerul tiroidian este subiect de dezbatere de aproximativ 30 de ani. Multiple studii sugerează că un aport crescut de iod oferă un efect protector pentru cancerul tiroidian.
„Pro sau contra suplimentării cu iod?” a fost tema dezbaterii la care au participat prof. dr. Corin Badiu (București) și prof. dr. Hossein Gharib. Argumentele pro susţinute de profesorul Badiu au adus în prim-plan o serie de studii ce au arătat că suplimentarea cu iod poate preveni apariţia cancerului tiroidian. În plus, ceea ce este interesant este faptul că deficitul de iod este mai degrabă un promotor decât un iniţiator al carcinogenezei tiroidiene. Se pare că excesul de iod nu este un iniţiator, ci un slab promotor al carcinogenezei tiroidiene, de aceea suplimentarea cu iod nu trebuie să fie în exces. Sunt necesare însă studii epidemiologice mai complete.
Prof. dr. Hossein Gharib, pe de altă parte, a explicat cum, la nivel mondial, incidenţa cancerului tiroidian a crescut de aproape zece ori, însă rata mortalităţii a rămas neschimbată, fiind vorba aproape în toate cazurile de cancere tiroidiene papilare. În ultimele decenii a avut loc o creștere a administrării de iod și, în același timp, această creștere a incidenţei cancerului tiroidian papilar. În SUA, în ultimii 30 de ani, a existat o creștere a cazurilor de cancere tiroidiene la femei, deși aportul de iod în acest grup a scăzut. Studii din Europa și Asia arată că după introducerea iodării sării au fost raportate creșterea raportului cancer tiroidian papilar–cancer folicular tiroidian și scăderea cazurilor de cancer anaplastic. Există diferite mecanisme incriminate în acest sens. O ipoteză plauzibilă este aceea că o stimulare cronică a TSH-ului sau administrarea de iod poate modula stresul oxidativ, poate influenţa apoptoza de la nivel tiroidian și poate stimula mutaţia BRAF sau angiogeneza. Experimente pe animale de laborator arată că deficitul sever de iod este un iniţiator și un promotor al tumorilor tiroidiene, evidenţele cum că excesul de iod ar fi promotor fiind foarte slabe. Majoritatea studiilor indică faptul că gușa endemică crește riscul apariţiei cancerului tiroidian, iar ratele cancerului tiroidian anaplastic erau mult mai mari înainte de iodarea sării.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC