Efectele unei alimentații dezechilibrate asupra sănătății și alte teme legate de relația nutriție-sănătate au fost abordate în cadrul conferinței „Sănătate prin alimentație”, desfășurată recent la București. Evenimentul aflat la a șaptea ediție a reunit profesioniști din domeniul sănătății și nutriției și a adus în lumină implicațiile alimentației într-o serie de afecțiuni cronice netransmisibile, în care componenta comportamentală reprezintă un factor de risc important. Au fost dezbătute subiecte precum actualități și controverse în nutriție, rolul alimentației în patologia cardiovasculară, metabolică, respectiv renală, alergiile alimentare, alimentația antioxidantă, nutriția și tulburările de somn, dieta alimentară și guta etc.
Micro- și macronutrienții în bolile cardiovasculare
Șapte din zece vizite medicale sunt cauzate de alimentația dezechilibrată, arată Organizația mondială a sănătății (OMS). Unul dintre factorii de risc în ceea ce privește bolile cronice netransmisibile îl reprezintă obiceiurile nesănătoase în alimentație, cu impact atât legat de incidență, cât și raportat la mortalitatea asociată. Sesiunea care a deschis conferința a avut în centru studiul „PURE” (Prospective Urban and Rural Epidemiological Study), al cărui scop a vizat stabilirea impactului dietei asupra mortalității și bolilor cardiovasculare, atât în țările cu o economie bună, cât și în cele subdezvoltate, unde alimentația rămâne o problemă. „Povestea acestui studiu a suscitat foarte multe discuții în rândul nutriționiștilor, dar și în rândul cardiologilor. A pornit de la ideea că fiecare populație are anumite caracteristici care se impregnează pe comunitate, care mai departe influențează fiecare familie. Membrii acestei familii vor adopta un anumit stil de viață, care la rândul său va influența niște biomarkeri răspunzători de declanșarea patologiei cardiovasculare”, afirmă prof. dr. Gabriela Roman. Principalele obiective au fost relația dintre diverși factori de mediu, prevalența lor și implicațiile în patologie. Pentru colectarea informațiilor s-au aplicat metode de screening, s-au efectuat recoltări de sânge, analize EKG periodice, spirometrie, determinarea tensiunii arteriale și a factorilor antropometrici. De asemenea, s-a analizat care este implicația fiecărui macro- și micronutrient în dezvoltarea și progresia bolilor cardiovasculare. Unul dintre rezultate a relevat faptul că în zonele slab dezvoltate patologia cardiovasculară este mai mare, deși factorii de risc nu sunt foarte dezvoltați. Explicația este că în aceste țări controlul per total și accesul persoanelor la tratament este mult mai redus.
ApoB/ApoA1 în loc de LDL/HDL
Mult timp s-a crezut că reducerea consumului total de grăsimi și a acizilor grași saturați, prin înlocuirea lor cu carbohidrați și grăsimi nesaturate, va scădea nivelul de LDL colesterol și odată cu acesta și riscul evenimentelor cardiovasculare. Conf. dr. Cornelia Bala subliniază în lucrarea „Studiul PURE – lipide și hipertensiune” nevoia rectificării ghidurilor terapeutice. Dacă ne uităm la ordinea recomandărilor, pe primul loc este reducerea grăsimilor trans, iar pe locul doi reducerea aportului de grăsimi saturate. Ultima recomandare este reducerea grăsimilor saturate prin înlocuirea lor cu grăsimi mono- sau polinesaturate, cu un nivel de evidență mai redus. Tot studiul PURE spune că grăsimile pot avea un efect benefic asupra sănătății persoanelor pentru care carbohidrații reprezintă peste 60% din aportul energetic zilnic. Concluzia a fost că ceea ce poate oferi, de fapt, informații relevante asupra posibilelor afecțiuni cardiovasculare este raportul proteinelor ApoB/ApoA1, datorită faptului că specificitatea și sensibilitatea sunt mai mari decât în cazul raportului LDL/HDL, iar un raport subunitar ar fi protector.
Nu doar alimentația, ci și forma de servire contează
Dieta DASH și ce sunt alergiile alimentare
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe