Newsflash
Diverse

Adopţia în autism

de Dr. Mircea DRĂGAN - aug. 8 2012
Adopţia în autism
   De secole, psihi­atria – disciplină cli­nică în constantă interogaţie – reflectă angoasele omului şi extrage din el esenţa concepţiei şi practicii sale complexe, singu­lare, evolutive. Acum, când mondializarea ne invită să negăm enigma condiţiei uma­ne, efortul de a uşura dificultăţile sale de fiinţă vorbitoare, gânditoare şi participantă – pe scurt, de a-i promite „sfârşitul istoriei“ – este demn de luat în seamă. În faţa mutaţiilor paradigmatice se pune astăzi întrebarea crucială a viitorului unei clinici a subiectului care nu trădează ceea ce îi datorează istoriei.
   Congresul: 7es Rencontres Francop­sies, Montpellier, 27 iunie – 4 iulie a.c., a avut o largă şi prestigioasă partici­pare. Şi-au făcut simţită prezenţa mai ales psihanaliza laca­niană şi clasica psihiatrie instituţională, dar şi psihiatria antro­pologică şi cea biologică. Coabitarea ştiinţifică a dat naştere la multe dezbateri şi controverse, toate finalizate în mod amical.
   Au lipsit cu desăvârşire companiile farmaceutice. În schimb la Centrul Cultural „Rabelais“, pus cu generozitate la dispoziţia organizatorilor de primăria oraşului Montpellier, au avut loc zilnic prezentări de carte şi film cu conţinut psiho­logic şi psihodinamic, urmate de dezbateri. S-a remarcat filmul: „Solstices. Les enfants de la parole“ al cineastului Bernard Richard: o reconstituire de tip relatare cu foştii terapeuţi şi pacienţi, o experienţă excepţională de peste 30 de ani, un laborator al tratării autismului – un falanster inspirat din experienţa doctrinei autogestiunii şi autofinanţării pus în practică în satul Lozère din sudul Franţei de către mai multe familii de adopţie pentru copii cu autism la care nu se reuşise niciun progres terapeutic în alte comunităţi şi cu alte procedee terapeutice. O experienţă politică şi socială, o utopie realistă, supervizată de psihanalistul J. Hochman, în care munca, criza, cuvântul, tandreţea, acceptarea, solidaritatea devin factori terapeutici umanizanţi, conform mottoului: „Nicio îngrijire fără libertatea cuvântului, nicio libertate a cuvântului fără democraţie“ (Roger Gentis).
   În intervenţia sa, fostul preşedinte al Asociaţiei Psihiatrice Mondiale, profesorul Juan Mezzich, a pledat pentru „Medicina centrată pe persoană“. O abordare a cărei latură psihiatrică se bucură de sprijinul medicilor somaticieni şi mai ales a generaliştilor. Comunicarea lui Mezzich s-a constituit într-o critică la adresa curentului actual unilateral biologizant, al studiilor „înguste“ şi prea mult susţinute în mod interesat de companiile farmaceutice, al neglijării totalităţii formate din întrepătrunderea componentelor somatică, psihologică, culturală, de microgrup, ale persoanei suferind de tulburare mintală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe