Newsflash
Diverse

Adio, Antoneta Pop Juvara

de - oct. 15 2021
Adio, Antoneta Pop Juvara

Familia și Asociaţia Medicilor Scriitori și Publiciști din România (AMSPR) anunţă cu regret trecerea la cele veșnice a doctoriţei Antoneta Pop Juvara, în seara zilei de 29 septembrie 2021.

Medic generalist cu har, dedicată toată viaţa acestei profesii și dăruită cu talent de scriitoare, s-a născut la 19 august 1937 în comuna Someșeni, Cluj, fiica lui Marin Creţu, aviator militar, și a Mariei.

Antoneta Pop Juvara

La numele de familie Antoneta Creţu Pop a adoptat numele de JUVARA, de la comuna Juvărăști, locul de naștere al mamei sale.

Studiile elementare le-a urmat în Someșeni, liceul la Mediaș, iar Facultatea de Medicină Generală la Cluj-Napoca. A fost medic la Cluj, Gherla, Giurgiu, Olteniţa, Snagov și București.

A fost colaborator permanent al revistei Expres Magazin. Debutează în revista Luceafărul în 1985. Debut editorial în volum colectiv, în 1986, la Editura Cartea Românească. A publicat romanele „Porţile dimineţii”, 1989, și „Sânziana – Măsura sincerităţii”, 1993; volumul de proză scurtă „Scântei”, 1987; „Vinovată că sunt femeie?”, 1993; „Confesiunile femeilor la 50 de ani”, 1998; „Poveștile doctoriţei”, 2001, cu postfaţă de Geo Vasile.

Referinţe critice: G. Muntean în România Literară nr. 34, 1988; Alice Ţuculescu în Muncitorul Sanitar nr. 32, 1989; A. Valeriu, ibidem nr. 13, 1994; Geo Vasile, Proza Românească între milenii, 2001.

A fost membră a Uniunii Scriitorilor din România din februarie 2002, membră activă a Asociaţiei (Societăţii) Medicilor Scriitori și Publiciști de la înfiinţarea în 1990 până la deces.

A fost înmormântată la Cimitirul Bellu.

Dr. Dan Moraru (soţ),
conf. dr. Corneliu Zeana,
președinte AMSPR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe