Newsflash
Diverse

Abordarea clinico-socială a vârstnicului

de Dr. Constantin BOGDAN - nov. 14 2012
Abordarea clinico-socială a vârstnicului
   La doar câteva săptămâni de la prima conferinţă de geriatrie şi gerontologie desfăşurată la Chişinău, a venit rândul geriatrilor români să-şi organizeze a 37-a conferinţă naţională, ambele manifestări ştiinţifice fiind circumscrise Anului longevităţii active şi al solidarităţii între generaţii, aşa cum a fost declarat 2012 de Uniunea Europeană. Conferinţa de la Bucureşti s-a înscris şi în alt cadru, de aniversare a 60 de ani de geriatrie şi gerontologie în ţara noastră. Au participat specialişti în geriatrie, cadre universitare din principalele centre din ţară, cercetători, dar şi medici de alte specialităţi – neurologi, internişti, cardiologi, chirurgi, psihiatri, medici de familie, medici de laborator, cărora li s-au adăugat farmacişti, sociologi, asistenţi medicali. Au fost prezenţi şi specialişti de peste hotare (Republica Moldova, Olanda, Israel), dar şi cercetători de origine română stabiliţi în străinătate.
   Structura reuniunii a inclus opt sesiuni plenare şi şase secţiuni tematice, dintre care le menţionăm pe cele susţinute de Asociaţia Tinerilor Medici Geriatri şi de asistenţii medicali, devenite o tradiţie. De altfel, nursingul geriatric este o componentă specifică obligatorie a actului medical geriatric, fără de care este greu de conceput o asistenţă eficace şi de calitate.
    Dacă ar fi de scos în evidenţă o caracteristică a actualei conferinţe, aceasta ar fi, în opinia autorului acestor consemnări, participant activ la toate conferinţele orga­nizate de Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“ Bucureşti şi de Societatea Română de Ge­riatrie şi Gerontologie: deschi­derea multidisciplinară largă, participanţii reprezentând nu­meroase specialităţi şi o diversitate de instituţii, cu lucrări de natură interdisciplinară; paleta comunicărilor şi, consecutiv, a dezbaterilor a fost de o varietate corespunzătoare şi cu beneficii informative şi formative pentru toţi participanţii. Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, programul era dominat de teme clinico-farmacologice, de subiecte de cercetare fundamentală centrate pe farmacologia medicamentului original, creat şi experimentat în institut (cunoscutul Gerovital), de data aceasta s-au operat noi deschideri, mai largi, potrivit achiziţiilor moderne în geriatrie şi gerontologie, în ştiinţele longevităţii, în neuroştiinţe. O altă remarcă, din perspectiva medicului geriatru şi gerontolog, dar şi din cea a sociologului şi a asistentului social (asistenţa socială, reamintesc, este sociologie aplicată) este modul în care a fost integrată, în multe expuneri, asistenţa socială, complementară asistenţei medicale.
   Dincolo de subiectele cu tematică socială (Moti Bari – Israel, Wim van den Heuvel – Olanda), mulţi comunicatori clinicieni au împletit datele clinice şi farmacologice cu aspectele sociale, investigative, etiologice şi favorizante din domeniul asistenţei sociale. Problematica socială a îmbătrânirii a fost, de la începuturile geriatriei româneşti, o preocupare constantă, când, odată cu înfiinţarea Institutului, structura sa a inclus secţia socială alături de cea clinică şi de cea experimentală. Pare un câştig integrarea sa cu domeniul clinic, de care adesea este inseparabilă, fiindcă, în trecut, nu rareori, cercetătorii din domeniul social îşi organizau propria sesiune, oarecum separaţi de cei din clinică. Clinicianul de astăzi, dincolo de diagnostic, investigaţii, terapie medicamentoasă, pune şi un diagnostic social, evaluează etiologia şi riscurile sociale şi include în planul terapeutic şi măsuri sociale, ceea ce va face ca tratamentul propriu-zis, recuperarea, calitatea vieţii să fie mai eficient obţinute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe