Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Abordare terapeutică globală în insuficienţa cardiacă

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU joi, 27 decembrie 2012
   Între 29 noiembrie şi 2 decembrie 2012, în Turcia, la Istanbul, a avut loc al treilea Congres mondial de insuficienţă cardiacă, organizat de Societatea Mondială de Insuficienţă Cardiacă (World Heart Failure Society – WHFS) şi Societatea Turcă de Cardiologie. Congresul s-a desfăşurat la Muzeul Militar Harbiye, pe locul Academiei Militare Imperiale Otomane, un obiectiv important, care adăposteşte aproxi­mativ 9.000 de exponate militare, din perioada oto­mană până la al Doilea Război Mon­dial. Există, de asemenea, o sală dedicată lui Mustafa Kemal Atatürk, fon­datorul şi primul preşedinte al Re­publicii Turcia, care a studiat în această clădire între anii 1899 şi 1905.
   În deschiderea evenimentului, prof. dr. Willem J. Remme (Olanda), preşedintele WHFS, a adresat un cuvânt de bun-venit par­ticipanţilor din toate colţurile lumii şi a subliniat faptul că insuficienţa cardiacă nu mai trebuie considerată o problemă de sănătate specifică ţărilor dezvoltate, ci, mai degrabă, o problemă globală de sănătate, care necesită o abordare terapeutică globală. În majoritatea statelor lumii, prevalenţa insuficienţei cardiace este în creştere şi de aceea este important să se stabilească prevalenţa şi cauzele specifice de insuficienţă cardiacă în diferite zone, măsuri profilactice regionale şi scheme de tratament adecvate. Obiectivele WHFS sunt de a crea o organizaţie din care să facă parte medici, asistente medicale, epidemiologi, reprezentanţi ai autorităţilor sanitare etc., implicaţi în îngrijirea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Congresul a oferit actualizarea aspectelor majore ale insuficienţei cardiace, de la epidemiologie, clinică, prognostic, până la managementul medicamentos sau chirurgical.
   Prof. dr. Yüksel Îavuţogˇlu, preşedintele grupului de lucru de insuficienţă cardiacă al Societăţii Turce de Cardiologie, a evidenţiat faptul că programul ştiinţific al congresului acoperă majoritatea subiectelor importante şi oferă informaţii ştiinţifice de ultimă oră referitoare la insuficienţa cardiacă.
   Informaţiile despre prevalenţa insuficienţei cardiace în diferitele regiuni geografice ale globului au fost oferite de W. J. Remme (Olanda), Felipe Martinez (Argentina), Albertino Damasceno (Mozambic), Mehdi Zoghi (Turcia), Elsadig Kazzam (Arabia Saudită), Masatsugu Horiuchi (Japonia), Bambang Budi Siswanto (Indonezia). Dacă în Europa, Asia şi SUA principalele cauze ale insuficienţei cardiace rămân boala coronariană şi hipertensiunea arterială, în Africa o proporţie importantă de insuficienţe cardiace este cauzată încă de valvulopatii reumatismale şi boala Chagas, deşi hipertensiunea arterială are o prevalenţă în creştere.
   În cadrul sesiunii „Hot-Line“ au fost prezentate principalele date ale registrelor naţionale de insuficienţă cardiacă acută din Turcia (TAKTIK), Coreea (KorAHF), Arabia Saudită (HEARTS-HFC) şi Kuweit (Gulf Acute Heart Failure Registry).
   Imagistica în evaluarea bolnavului cu insuficienţă car­diacă a constituit o altă temă a congresului. Câteva foarte interesante prezentări au vizat ecografia pulmonară în evaluarea congestiei pulmo­nare la pacientul cu insuficienţă cardiacă, modalitate de diag­nostic modernă şi de mare actualitate: „Ecografia pulmo­nară în evaluarea pretransplant a congestiei pulmonare la pacienţii cu insuficienţă cardiacă – comparaţie cu peptidele natriuretice“ (Marcelo Miglioranza – Brazilia, Luna Gargani – Italia şi colab.). Alte lucrări au evidenţiat rolul ecocardiografiei de tip speckle tracking, al strain-ului şi strain rate-ului în diagnosticul hipotiroidismului subclinic (Murat Sunbul şi colab. – Turcia).
   În sesiunea dedicată cercetării fundamentale, s-au remarcat colective de cercetare din China, Rusia, Turcia, Japonia cu lucrări având ca temă „Studiu experimental privind protecţia cardiomiocitelor cu salubrinal“, „Profilul autoanticorpilor utilizaţi în diagnosticul non-invaziv al miocarditei“, „Efectul protector al seleniului împotriva cardiotoxicităţii induse de doxorubicină la şoareci“, „Acţiunea benefică a adenocinei asupra funcţiei sistolice şi diastolice la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică avansată“ (adenocina este un agent inotropic foarte nou, cu efecte pronunţate antiinflamatorii şi metabolice asupra miocardului), „Activarea celulelor T natural killer ameliorează remodelarea cardiacă postinfarct la şoareci“.
   Despre biomarkeri mai vechi sau mai noi şi rolul lor diagnostic şi predictiv în insuficienţa cardiacă s-a discutat în cadrul unei sesiuni speciale, în care s-a reiterat rolul NT-proBNP, dar şi al MMP-9 şi al hormonului paratiroidian în evaluarea remodelării ventriculului stâng.
   Un minicurs a fost dedicat terapiei de resincronizare cardiacă, iar un altul tratamentului chirurgical al insuficienţei cardiace. Un număr mare de prezentări au avut ca temă transplantul cardiac, din care menţionez doar câteva: „Plasmafereza în tratamentul rejetului acut la recipienţii transplantului cardiac“ (Umit Kervan şi colab. – Turcia), „Criterii de selecţie pentru transplantul cardiac“ (Çagˇatay Engin – Turcia) etc.
   Participarea României la acest congres a fost din păcate foarte restrânsă: „Insuficienţa cardiacă – factori de risc şi comorbidităţi la pacienţii hipertensivi“ (Camelia Diaconu şi colab. – Bucureşti), „Evaluarea ultrasonografică a inimii şi vaselor periferice la femeile vârstnice spitalizate – prevalenţa insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie păstrată“ (Alice Bălăceanu şi colab. – Bucureşti), „Detectarea precoce a cardiotoxicităţii antraciclin-mediate folosind strain-ul longitudinal global evaluat prin imagistica strain tridimensională“ (Cristian Mornos şi colab. – Timişoara).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.