Newsflash
Diverse

35 de ani în slujba sălăjenilor

de Dr. Vasile DARABAN - oct. 28 2013
35 de ani în slujba sălăjenilor
   Desfiinţat de autorităţile filosovietice ale timpului, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a ţării în raioane şi regiuni, devenit spital raional, pendinte de regiunea Cluj, Spitalul Judeţean Zalău a luat fiinţă în 1968, odată cu înfiinţarea judeţului Sălaj. La început, aici au activat puţini medici de specialitate, distribuiţi în cele şapte secţii de profil: interne, chirurgie, ginecologie, pediatrie, contagioase, ftiziologie şi neurologie, alături de radiologie, laborator şi prosectură.
   Prin dezvoltarea noului judeţ, s-a ajuns la situaţia în care activitatea reînfiinţatului spital judeţean a devenit aproape imposibilă, serviciile înghesuite în cele patru pavilioane centrale şi o clădire exterioară neputând asigura civilizat asistenţa medicală cerută. Forurile medicale şi administrative ale regimului comunist au ajuns la concluzia că este necesară o nouă construcţie a spitalului, care să adăpostească serviciile şi secţiile necesare, ca şi activităţile anexe, tehnice şi administrativ-gospodăreşti.
   Cu un proiect unic pe ţară, noua clădire a aşezământului medical sălăjean a fost dată în funcţie la 1 noiembrie 1978. La parterul ei a funcţionat şi direcţia sanitară judeţeană. Pe parcursul anilor, numărul de medici specialişti a crescut, s-au înfiinţat noi secţii de specialitate, iar în aripa destinată ambulatoriului de specialitate şi-au găsit locul cabinete din specialităţi nereprezentate la momentul înfiinţării judeţului. Cel mai recent este cabinetul de neurochirurgie, cu un medic specialist de profil, disciplina fiind mult solicitată în judeţul nostru. Cei peste 100 de medici specialişti din spital îşi desfăşoară astăzi activitatea cotidiană în sistem integrat, asigurând asistenţa medicală a populaţiei. S-au înfiinţat noi linii de gardă, acestea furnizând îngrijiri medicale calificate în afara programului obişnuit.
   Dispunând de o finanţare corespunzătoare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost reabilitat tehnic, renovându-se saloanele pentru bolnavi, secţia ATI şi blocul operator materno-infantil, laboratorul de analize medicale, farmacia, blocul alimentar şi staţia centrală de sterilizare. Cine nu a văzut cum arăta vechea construcţie nu poate aprecia suficient revirimentul realizat. Prin mansardarea ambulatorului de specialitate, s-au putut extinde secţia de oncologie şi o parte a serviciului administrativ, urmând ca, prin lărgirea procesului de retehnologizare, în clădirea centrală a spitalului să se poată instala secţia de dermatologie.
   Cu ocazia aniversării a 35 de ani de existenţă în noua clădire cu şapte etaje a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în marea sală de spectacole a Casei Armatei, recent, a avut loc o reuniune festivă. Cu această ocazie, Laurenţiu Barna, managerul spitalului, a punctat evoluţia dinamică a dezvoltării sistemului medical din Zalău, punând accent pe efortul depus în procesul de retehnologizare-reabilitare a acestuia. Au participat ca invitaţi conducători ai administraţiei locale, alături de responsabilii medicali – dr. Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, dr. Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, Rodica Mureşan, reprezentantul OAMGMAMR. S-au înmânat diplome aniversare salariaţilor spitalului cu activitate neîntreruptă în unitate timp de 35 de ani, ca un semn de respect şi apreciere a profesionalismului, energiei, sacrificiilor şi responsabilităţii dedicate în toţi aceşti ani în slujba sălăjenilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe