Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

120 de proceduri TAVI la „C. C. Iliescu”

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 30 martie 2018
    La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu”, în ultimii doi ani, 120 de pacienți au beneficiat de implanturi de valvă aortică transcateter (Transcatheter Aortic Valve Implantation – TAVI), a declarat prof. dr. Șerban Bubenek (foto), managerul institutului, în cadrul unei conferințe de presă pe care a organizat-o miercuri la București. Acesta spune că Institutul„C.C. Iliescu” este primul centru din România care a efectuat un asemenea număr de proceduri TAVI în ultimii doi ani, pacienții operați având vârste între 49 și 94 de ani: „Este singurul centru din țara noastră acreditat să efectueze astfel de proceduri fără prezența unui specialist al producătorului sau al unui medic cu experiență din străinătate”.

    Intervenția TAVI presupune o muncă de echipă, la care participă medici chirurgi, intervenționiști, medici de terapie intensivă, cardiologi, precum și perfuzioniști și asistenți medicali, a spus prof. dr. Vlad Iliescu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul institutului: „Depășind curba de învățare și fiind o echipă independentă, numărul de cazuri rezolvate în clinica noastră a crescut spectaculos, de la 24 în 2016 la 63 în 2017, timpul de intervenție a scăzut, iar spitalizarea postoperatorie la 90% din pacienți nu depășește trei zile”.

    În Europa, a adăugat acesta, în 2017 s-au efectuat în medie 113 astfel de proceduri la un milion de locuitori. Germania, țara cu cele mai multe intervenții de acest fel, are 229 de proceduri la un milion de locuitori. În Europa de Est, Polonia efectuează în medie 25 de proceduri la un milion de locuitori, adică, 1.000 de proceduri anual, propunându-și să dubleze acest număr în următorii doi ani. În România, până în 2015 se implantaseră zece valve, în 2016 s-au efectuat trei proceduri la milionul de locuitori, iar în 2017 – opt la milion.

    Având în vedere fondurile reduse, programul a început în 2016 în două centre, în acord cu recomandările societăților de cardiologie și chirurgie cardiacă din Europa și SUA, pentru siguranța pacienților, pentru rezultate optime și reproductibile, iar limita minimă de proceduri pe centru trebuia să fie de minimum 50 pe an. În 2017, CNAS a crescut fondurile pentru acest program, dar a decis și creșterea numărului de centre la zece în întreaga țară. „Sperăm, pentru 2018, într-o creștere substanțială a acestui program, doar IUBCV «C. C. Iliescu» având capacitatea în prezent să efectueze circa 150 de TAVI pe an; deocamdată, CASMB ne-a repartizat fonduri doar pentru 30 de proceduri pentru 2018, dintre care 20 le-am efectuat deja”, a completat profesorul Iliescu.

    La conferința de miercuri au participat, ca invitați, Sorina Pintea, ministrul sănătății, Răzvan Vulcănescu, președinte al CNAS, Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene și alții. Întâlnirea a fost și un bun prilej pentru conducerea institutului de a readuce în atenția autorităților realizările, dar și problemele cu care se confruntă. Una dintre marile probleme, în opinia profesorului Bubenek, ar fi faptul că nu se respectă legea în ceea ce privește repartizarea banilor în programele de sănătate între furnizorii publici de servicii și cei privați. La aceasta se adaugă nemulțumirea față de faptul că în comisiile de sănătate de chirurgie cardiovasculară ale Ministerului Sănătății nu există niciun medic de la „C. C. Iliescu”, „în condițiile în care sunt colegi din privat care împart bani publici”.

    O problemă „veche de peste doisprezece ani” o constituie clădirea în care funcționează institutul, încadrată la risc seismic de gradul 2. El spune că ar fi nevoie de 40 de milioane de euro pentru a se construi o clădire nouă în curtea institutului, existând deja un certificat de urbanism în acest sens. „Sunt foarte mirat că nimeni nu ne-a ajutat, pentru că pe această platformă au trecut președinți, prim-miniștri, membri ai parlamentului, dar nu ne-am ales decât cu promisiuni”, a conchis managerul Institutului „C. C. Iliescu”. Sorina Pintea l-a asigurat pe acesta de sprijinul ei, pentru că „Ministerul Sănătății sprijină spitalele publice. (...) Da, este [Institutul „C. C. Iliescu”] o instituție spitalicească eficientă. Se pare că dumneavoastră evitați internările (...), pe care unele spitale le folosesc pentru a-și mări indicele de complexitate. Indicele dumneavoastră de complexitate este real și activitatea este corespunzătoare numărului de paturi pe care îl aveți”, a explicat ministrul sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.