Newsflash
Știri

Diabetologii trag un semnal de alarmă: screeningul diabetului zaharat e esențial

de Florentina Ionescu - dec. 2 2022
Diabetologii trag un semnal de alarmă: screeningul diabetului zaharat e esențial

Prezentă săptămâna trecută la o conferință, prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, a subliniat importanța screeningului în diabetul zaharat.

În 23 noiembrie a avut loc o conferință de presă care a adus noutăți despre cum își pot rezolva persoanele cu diabet zaharat problemele de sănătate cu ajutorul tehnologiei. Prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a abordat o temă despre care a spus că îi este extrem de dragă, și anume diabetul zaharat.

„Este clar pentru noi toți că problematica diabetului zaharat este una extrem de importantă. Nu numai la nivel de persoană cu diabet, dar totodată și [la nivel de] implicare a familiei, implicare socială, și impact din punct de vedere economic”, a spus președintele Societății Române de Diabet.

Aceasta a subliniat că diabetul zaharat poate avea costuri ridicate la nivelul sistemelor de sănătate, traducându-se în absenteism sau chiar pensionare înaintea limitei de vârstă.  

Gabriela Radulian eveniment diabet 

Citiți și despre: Tehnologie și inovaţie în diabetul zaharat 

 

Statistici îngrijorătoare 

„Persoanele cu diabet zaharat la nivel mondial sunt 537 de milioane, gândindu-ne la datele care au fost publicate în decembrie 2021, de Federația Internațională de Diabet. Vorbim doar despre persoane adulte, cu vârste între 19 și 79 de ani. Acest lucru ne determină să tragem un semnal de alarmă legat de ce înseamnă astăzi diabetul zaharat. Datele existente în România, conform studiului PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, arată o prevalență a diabetului în România de 11,6%. Ceea ce ne determină pe noi, diabetologii, să lansăm un semnal prin intermediul dumneavoastră, a mass-mediei, legat de ceea ce reprezintă astăzi screeningul diabetului zaharat”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian.

Aceasta a subliniat că pentru că la fiecare persoană diagnosticată cu diabet zaharat există cel puțin o persoană nediagnosticată cu această boală. Iar în aceste condiții informarea la nivel populațional este extrem de importantă.

Astfel, populația ar trebui să știe ce înseamnă semne și simptome clinice ale diabetului, ce înseamnă riscul de a dezvolta diabet (în special diabetul zaharat de tip 2, la acele persoane cu exces ponderal sau obezitate care prezintă și alte comorbidități, cum ar fi: hipertensiunea arterială, dislipidemia, alte boli cardiovasculare, mai ales în condițiile în care aceste persoane prezintă și ereditate diabetică).

Toți acești factori enumerați de prof. dr. Gabriela Radulian concură la un risc crescut de apariție a diabetului zaharat.

„De aceea, acest mesaj legat de screeningul diabetului devine unul extrem de important. Să nu ajungem în situația pe care noi, diabetologii, o cunoaștem foarte bine: și anume de diagnosticul diabetului zaharat în condițiile apariției deja a unei complicații.”

Medicii diabetologi români au deja date publicate și comunicate, legat de faptul că șapte din zece diabetici nou diagnosticați au cel puțin o complicație a diabetului zaharat, „ceea ce spune foarte mult legat de educația populației”, a mai atras atenția președintele Societății Române de Diabet:

„Noi, cu toții, trebuie să facem front comun și să informăm populația. Să creăm aceste verigi ale educației, care să conștientizeze ceea ce înseamnă diabetul zaharat astăzi. Și mai am un mesaj pentru dumneavoastră, legat de faptul că diabetul zaharat, prin prisma complicațiilor cronice asociate, scade speranța de viață, în medie, cam cu 10 ani.”

În plus, prof. dr. Gabriela Radulian a reamintit mesajul Federației Internaționale de Diabet, legat de faptul că o persoană cu diabet zaharat asociază un risc crescut de mortalitate cardiovasculară: „mesajul IDF este unul extrem de sumbru: la fiecare 5 secunde, undeva în lume decedează o persoană cu diabet zaharat.”

Echipa multidisciplinară 

Elementele pe care medicul citat a insistat în cadrul conferinței din 23 noiembrie sunt legate de educație, de prevenție a diabetului zaharat de tip 2, „iar în condițiile diagnosticării diabetului zaharat să realizăm un management integrat, centrat pe pacient”.

În încheierea mesajului său, președintele Societății Române de Diabet a amintit că self-managementul este extrem de important, mai ales în diabetul zaharat de tip 1.

Aceasta a subliniat și faptul că doar într-o echipă multidisciplinară în care este inclus diabetologul, cât și nutriționistul, kinetoterapeutul, podiatrul (cel care îngrijește piciorul diabetic), dar și colegi din alte specialități (cardiolog, nefrolog, oftalmolog) care monitorizează toate complicațiile diabetului această boală poate fi ținută sub control.

„Trebuie să facem o echipă care să genereze un management cât mai bun al persoanelor cu diabet zaharat în scopul reducerii riscului de apariție a complicațiilor și a creșterii calității vieții lor.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe