Newsflash

Waterloo: bătălia pierdută de un împărat grav bolnav

Waterloo: bătălia pierdută de un împărat grav bolnav
    La 18 iunie s-au împlinit două secole de la celebra bătălie de la Waterloo. Istoricii şi strategii militari au scris nenumărate studii şi cărţi despre sfârşitul politic şi militar al lui Napoleon. S-a vorbit despre necunoaşterea câmpului de bătălie, despre ploile din zilele anterioare luptei, care au îngreunat deplasarea trupelor franceze şi, mai ales, despre gafa imensă a mareşalului Grouchy, care a întârziat să vină în ajutorul lui Napoleon. Mareşalul fusese trimis de împărat să urmărească armata în retragere a feldmareşalului von Blücher. La 15 iunie 1815, la Ligny, Napoleon distrugea armata prusacă, după trecerea graniţei în Belgia. Armata franceză era în ascensiune fizică şi morală, avea aproximativ 128 de mii de soldaţi şi ofiţeri, iar lovitura dată armatei prusace a fost rapidă, dar nu nimicitoare. Feldmareşalul von Blücher, în vârstă de 73 de ani, are capacitatea să se retragă din faţa trupelor franceze şi să-şi refacă trupele. Napoleon a făcut greşeala de a-şi diviza armata, trimiţându-l pe mareşalul Grouchy să îi urmărească pe prusaci, pentru a nu le permite unirea cu trupele engleze ale ducelui de Wellington. Acesta, comandantul armatei engleze, care-i avea aliaţi pe olandezi şi germani, şi-a ales ca punct de bătălie localitatea Waterloo, pe care o cunoştea foarte bine, la 15 kilometri de Bruxelles. Mai mult, Wellington, i-a cerut lui von Blücher să îşi adune trupele şi să ajungă la Waterloo în ziua de 18 iunie, când considera că va avea loc bătălia. Lucru care s-a şi întâmplat.
    Napoleon dorea să învingă armata engleză printr-un atac puternic şi, mai ales, să o împrăştie în dezordine, fiind convins că trupele engleze nu vor rezista atacului armatei sale, motivată şi bine pregătită. Planul s-a prăbuşit din mai multe cauze: bătălia a început târziu, după-amiază în loc de şase dimineaţa; bateriile de artilerie nu au funcţionat în totalitate; atacul cavaleriei mareşalului Ney a avut de surmontat un teren total defavorabil; rezistenţa careurilor de luptă engleze; apariţia, la orele serii, a celor trei corpuri de armată prusace, neurmate însă de francezii mareşalului Grouchy.
    Elementele militare enumerate mai sus au dus la pierderea bătăliei de către Napoleon. Acestor factori li se mai adaugă însă unul, de ordin medical: sănătatea împăratului era grav afectată. În timpul bătăliei de la Waterloo, Napoleon nu a mai fost acelaşi personaj activ, prezent, om de decizie. Conform relatărilor fratelui său, Jerome Bonaparte, Napoleon suferea de o severă infecţie a vezicii urinare şi de un puseu acut de tromboză hemoroidală extrem de dureroasă. În aceste condiţii, împăratul a fost în imposibilitatea de a se urca pe cal pentru a conduce bătălia. Mai mult, în noaptea premergătoare bătăliei, Napoleon a avut febră şi repetate colici abdominale. În dimineaţa zilei de 18 iunie, Napoleon era palid, epuizat şi a fost incapabil de a gândi clar şi a lua cele mai bune decizii. Se pare că, după o noapte grea, de febră şi dureri, ar fi adormit pe masa cu hărţi şi s-a trezit la ora 11, când a hotărât atacul trupelor sale, produs două ore şi jumătate mai târziu. Interesant de remarcat că, totuşi, Wellington a fost la un pas de retragere spre Bruxelles şi doar apariţia corpurilor prusace a întors soarta bătăliei care avea să marcheze istoria Europei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe