Newsflash

Știința și tehnologia viitorului

de Monica GEORGESCU - iul. 7 2017
Știința și tehnologia viitorului
     Expoziția de vară a Royal Society aduce laolaltă cele mai noi și interesante cercetări științifice efectuate în Marea Britanie, pe care le prezintă publicului larg într-o manieră dinamică, interactivă. Anul acesta, prestigioasa galerie își așteaptă publicul în perioada 4–9 iulie, la Londra. Iubitorii științei și tehnologiei vor avea parte de 22 de expoziții din toate domeniile, de la biologie, medicină sau științele mediului, până la inginerie, criminalistică sau astrofizică.
     Știința și tehnologiile medicale se prezintă cu o ofertă extrem de generoasă. Participanții pot, de exemplu, să vadă și să simtă biomecanica unei inimi robotice, obținută prin imprimare 3D, care se sincronizează cu pulsul celui ce o atinge. O înțelegere mai bună a modului în care inima funcționează poate ajuta medicii să diagnosticheze și să trateze cât mai eficient insuficiența cardiacă, spun cercetătorii din spatele acestui experiment – o echipă multidisciplinară de la King’s College Londra formată din medici, fizicieni, programatori și ingineri. Împreună, aceștia au creat diferite modele computerizate, funcționale, ale inimii, cu scopul de a pune bazele unor tratamente personalizate pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. De exemplu, modelul computerizat poate ajuta un chirurg să decidă unde să atașeze pacemakerul pentru cele mai bune rezultate sau cum să abordeze mai eficient o înlocuire de valvă, în funcție de particularitățile biomecanice ale fiecărei inimi. 
     O altă expoziție arată cum realitatea virtuală poate fi folosită pentru a evalua nivelul de anxietate al participanților, ca reacție la diferite medii. În fiecare an, tulburările psihice afectează una din patru persoane, și nu doar persoane adulte: unul din zece copii experimentează asemenea evenimente, care le pot influența negativ viața și dezvoltarea. Din păcate, tulburările psihice sunt adesea nediagnosticate și netratate, celor afectați de ele fiindu-le dificil să vorbească despre problema lor. Trei sferturi din adolescenți au declarat că se tem de reacția prietenilor, dacă le-ar dezvălui problemele psihice cu care se confruntă. Cercetătorii de la King’s College cred că tehnologiile moderne i-ar putea ajuta.
     La standul eMental Health for the iGeneration, vizitatorii pot încerca o aplicație care le permite să-și vizualizeze gândurile, ajutându-i să se calmeze în situații stresante, sau un joc care testează funcția cognitivă într-o manieră amuzantă. Tot aici este prezentată o metodă computerizată pentru tratarea psihozei acute. Astfel, cei afectați pot învăța cum să înfrunte și să reducă la tăcere vocile pe care le aud – în acest caz, prin interacțiunea cu un avatar. Prin intermediul realității virtuale, terapeuții moderni deprind abilitatea de a crea și manipula diferite medii. Pacienții pot fi supuși la situații trigger într-un mediu virtual controlat și pot exersa diferite strategii pentru a se calma.
     Suprafețele contaminate sunt o componentă-cheie în procesul de înmulțire și răspândire a bacteriilor. Infecțiile se pot transmite cu ușurință prin atingerea unei astfel de suprafețe. În loc de a căuta noi antibiotice, oamenii de știință de la Colegiul universitar din Londra (UCL) propun o abordare diferită în lupta cu infecțiile. Aceștia experimentează noi tipuri de suprafețe, realizate din materiale care, prin proprietățile lor, împiedică transmiterea bacteriilor. Aceste suprafețe pot fi tratate antimicrobian pentru a distruge bacteriile, sau li se poate aplica un înveliș repelent, hidrofob. Scopul final ar fi acela de a preveni infecțiile înainte ca ele să se transmită, în loc de a le trata atunci când apar. La standul celor de la UCL, vizitatorii pot identifica astfel de bacterii la microscop, sau atinge și testa felul în care suprafețele super-hidrofobe funcționează pentru a preveni contaminarea.
     În ultimii ani, informațiile legate de cancer – în special biologia tumorală – au făcut progrese spectaculoase. Mai sunt însă multe de aflat legat de felul în care tumorile se dezvoltă și reacționează la stimuli și tratamente. Mappingul tumoral ar fi o modalitate prin care cancerul poate fi înțeles mai bine, spun cercetătorii de la NPL (National Physical Laboratory). Ei folosesc noi tehnici imagistice bazate pe spectrometria de masă, care permit atât o perspectivă de ansamblu asupra tumorii, cât și una foarte detaliată – până la nivelul metaboliților celulari. Obiectivul acestei cercetări este de a ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului și dezvoltarea de noi tratamente. Vizitatorii expoziției au șansa de a experimenta chirurgia, folosind tehnologia iKnife și spectrometria de masă, pentru a determina părțile din tumoră care ar trebui excizate.
     De la culoarea părului și a ochilor până la riscul de a dezvolta anumite boli, toate aceste informații sunt codificate în ADN-ul uman. Desfășurată, molecula ADN măsoară aproximativ doi metri, însă ea se condensează puternic prin spiralizare și plicaturare. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford studiază erorile de plicaturare în contextul în care ele pot determina apariția și manifestarea anumitor boli. Teoria este că, odată descoperite, aceste erori din ADN-ul uman ar putea fi remediate, vindecând bolile pe care le provoacă la nivel molecular. Ei au dezvoltat o tehnică nouă prin care pot analiza plicaturarea ADN-ului în 3D și au corelat deja anumite erori de pliere cu riscul de a dezvolta boli rare de sânge. Acum încearcă să verifice dacă această ipoteză este valabilă și pentru patologii mai comune, precum diabetul. Cercetările lor ar putea revoluționa felul în care privim și tratăm cele mai comune patologii. La această expoziție, vizitatorii pot observa tridimensional structura ADN-ului, sau îl pot manipula cu ajutorul unor ecrane interactive, folosind un program de realitate virtuală.
     În fiecare an, expoziția de vară a Royal Society din Londra atrage un număr mare de vizitatori de toate vârstele. Accesul este gratuit publicului larg, iar prezentările și activitățile interactive vor atrage cu siguranță interesul oricui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe