Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

Rolul kinetoterapiei în hernia de disc operată

Viața Medicală
Bogdan RACOVIȚĂ joi, 25 ianuarie 2018
     Din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu hernie de disc, în cea mai mare parte din cauza degenerării discului intervertebral (DIV), în urma unui efort prea mare sau mobilizării exagerate. Studiile arată că majoritatea pacienților afectați sunt tineri. Ei fac exces de zel privind activitățile zilnice, fără să țină cont de recomandările privind mișcarea și ridicarea diferitelor obiecte grele. Sunt implicate atât femeile, cât și bărbații, în egală măsură.
     La vârsta a treia, femeile fac mai frecvent hernie de disc decât bărbații (raport 2:1). Cea mai frecventă localizare este la nivelul L4-L5 sau L5-S1. Simptomatologic, pacientul prezintă dureri în zona lombară, evoluând în crize de durere din ce în ce mai lungi. În funcție de stadiu, apar și parestezii cu traiect radicular. În anumite situații, nevralgia sciatică apare ca agravare a stării de sănătate a pacientului.
     În îngrijirea pacientului cu hernie de disc se oferă tratament farmacologic, dar și non-farmacologic. Pe lângă alte terapii care vin în sprijinul pacientului, un rol important îl are kinetoterapia. Programele de kinetoterapie trebuie adaptate în funcție de stadiul bolii: în perioada acută, de început (atunci când pacientul prezintă dureri intense, nu își poate calma durerile sau prezintă contractură lombară destul de puternică), programele de kinetoterapie ar trebui să conțină exerciții de decontracturare a musculaturii în zona lombară, exerciții pentru creșterea mobilității până la limita suportabilității durerii. În perioada subacută, pacientul se mobilizează cu ajutor, durerile în diferite poziții sau la anumite mobilizări dispar, deplasarea prin cameră se face cu ajutor, mobilizarea pe scaun se poate face pe durată scurtă de timp. În acestă perioadă se are în vedere tonifierea musculaturii abdominale și a spatelui și mușchilor fesieri, creșterea mobilității articulare și se propun exerciții cu rezistență minimă. Atunci când apare durerea, se opresc exercițiile. În perioada cronică, pacientul realizează un efort de lungă durată, mobilitatea articulară se menține la un nivel optim, forța musculară este foarte bună. Durerile apar după un efort de lungă durată. În acest stadiu, exercițiile trebuie adaptate în funcție de activitățile din viața de zi cu zi a pacientului.
     Programele de kinetoterapie trebuie să conțină exerciții pentru menținerea mobilității articulare, tonifierea musculaturii abdominale și a spatelui. Exercițiile efectuate pentru aceste două zone musculare și articulare au un rol foarte important în menținerea stării de sănătate a pacientului. Un alt aspect important este faptul că în îngrijirea pacientului trebuie să intervină și familia acestuia, care are un rol major în momentele în care specialistul în kinetoterapie nu este prezent. Fiecare program trebuie adaptat în funcție de nevoile pacientului, de aceea, familia trebuie educată și informată cu privire la mișcările elementare (mers la bucătărie, ridicare din pat, mers la toaletă, așezare pe scaun. Echipa interdisciplinară din îngrijirea pacientului cu hernie de disc operată este alcătuită din mai mulți specialiști, iar specialistul în kinetoterapie nu trebuie să lipsească.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC