Newsflash

Recuperarea posttraumatică

de Bogdan RACOVIȚĂ - feb. 23 2018
Recuperarea posttraumatică
Kinetoterapia – sau recuperarea posttraumatică – reprezintă o activitate complexă prin care se urmărește restabilirea cât mai deplină a capacităților funcționale, reduse sau pierdute, de către un pacient, în urma unor traumatisme suferite. Totodată, aceasta reprezintă dezvoltarea tuturor mecanismelor compensatorii și de adaptare, care îi asigură pacientului un grad crescut de independență pe o perioadă cât mai lungă, ținând cont de abordarea holistică (fizică, psiho-emoțională, socială și spirituală) a pacientului, dar și a familiei acestuia.

Conceperea unui program de recuperare posttraumatică implică și cunoașterea tipului de traumatism, localizarea acestuia, alte diagnostice secundare ale pacientului ș.a. Principalele afecțiuni care beneficiază de kinetoterapie posttraumatică sunt: umărul posttraumatic, cotul, mâna, șoldul, genunchiul, glezna etc.

Specialistul în kinetoterapie își propune, alături de pacient, cele mai realiste obiective pentru a pune în aplicare procesul de recuperare, după cum urmează: combaterea durerii și a procesului inflamator (proces care poate avea loc cu medicație antialgică și antiinflamatoare – unguente, comprese), prevenirea și combaterea circulației venoase, combaterea și prevenirea pozițiilor vicioase, prin realinierea articulară, redobândirea amplitudinii de mișcare, ameliorarea tonusului muscular și, totodată, creșterea forței musculare afectate, cu menținerea forței musculare neafectate.

Din experiența dobândită, mi-am dat seama că o afecțiune posttraumatică are nevoie de diversificare în alcătuirea programelor de kinetoterapie. Am analizat foarte bine și am ajuns la concluzia că nu este de ajuns doar kinetoterapia (terapia prin mișcare), ci ar trebui adăugate ședințe de masaj terapeutic, programe de fizioterapie sau programe de hidrokinetoterapie. Toate aceste proceduri, programe de recuperare, au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului cu o afecțiune posttraumatică și se pot pune în aplicare imediat după tratamentul ortopedic sau chirurgical.

În concluzie, recuperarea posttraumatică are rolul ei în traumatologie și, din punctul meu de vedere, kinetoterapeutul ar trebui și este necesar să facă parte din echipa interdisciplinară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe