Newsflash

Practica în kinetoterapia oncologică

de Bogdan RACOVIȚĂ - iun. 29 2017
Practica în kinetoterapia oncologică
     Fiecare absolvent al unei facultăți de kinetoterapie își dorește să facă practică, dar cei mai mulți evită să ajungă la oncopediatrie sau la oncologia pentru adulți. Își aleg cu predilecție domenii ca ortopedia, traumatologia, neurologia etc. și foarte puțini se axează pe oncologie. Într-adevăr, lucrul cu pacienții care suferă de o boală incurabilă este foarte dificil, nu doar pentru kinetoterapeut, ci și pentru celelalte cadre medicale.
     Nu există diferențe foarte mari, din punctul de vedere al programelor de kinetoterapie care se efectuează, la pacienții diagnosticați cu o boală oncologică. La pacienții cu cancer, programul de kinetoterapie se poate pune în aplicare atât înainte, cât și după intervenția chirurgicală și, la fel, se poate lucra cu pacientul înainte, în timpul și după ședințele de chimioterapie.
     Scopul programelor de kinetoterapie în oncologia adultului sau în cea pediatrică este de recuperare sau reabilitarea funcțională: menținerea sau creșterea mobilității articulare, menținerea sau creșterea forței musculare, menținerea unui tonus articular și muscular pe o perioadă cât mai lungă de timp. Mai exact, scopul este îmbunătățirea calității vieții pacientului, dar și a familiei, prin oferirea de tratament non-farmacologic pentru diferite simptome. Uneori, programul de kinetoterapie este folosit ca un „pansament” și ajută mult pacientul, făcând echipă bună medicamentația, alimentația și psihoterapia pe care pacientul le primește.
     Se pot, deci, vedea rezultate ale kinetoterapiei și în oncologia adultului sau în cea pediatrică. Și aici există pacienți care au nevoie de ajutorul nostru, care își pun speranțele (și) în noi, au încredere că noi și celelalte cadre medicale îi putem ajuta. Există satisfacție profesională și pentru kinetoterapeutul care activează în oncologie. Le recomand colegilor să nu evite să lucreze cu pacienții care suferă de afecțiuni oncologice, dar, totodată, să fie foarte atenți și să păstreze un echilibru în activitatea lor, pentru a nu avea probleme din punct de vedere psihoemoțional. Nu este o muncă ușoară, ci una dificilă, care te solicită atât fizic, cât și psihic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe