Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Platforma care identifică toate infecţiile bacteriene

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 16 2018
Platforma care identifică toate infecţiile bacteriene
Cercetătorii de la Center for Infection and Immunity (CII) de la Columbia University Mailman School of Public Health au realizat prima platformă de diagnostic diferenţial care poate detecta simultan toate bacteriile umane patogene, dar și rezistenţa la antibiotice – BacCapSeq. În numai 70 de ore, ea oferă o analiză completă, în timp ce metodele actuale necesită până la trei zile de așteptare pentru obţinerea rezultatelor; în acest timp pacientul primește, în general, antibioterapie cu spectru larg.
BacCapSeq funcţionează prin identificarea ADN-ului tuturor celor 307 bacterii patogene cunoscute, precum și markerii de rezistenţă bacteriană și virulenţă. Sistemul utilizează aproximativ 4,2 milioane de oligonucleotide, cuprinzând informaţii colectate din mai multe baze de date consacrate: PATRIC (the Pathosystems Resource Integration Center), VFDB (the Virulence Factor Database) și CARD (the Comprehensive Antibiotic Resistance Database). Până în prezent, platforma depășește cele mai avansate tehnologii de tip PCR (polymerase chain reaction) disponibile, acestea putând detecta doar 19 bacterii patogene.
Performanţa platformei a fost analizată într-un studiu recent în care s-au folosit probe de sânge contaminat cu mostre de ADN bacterian, celule bacteriene, hemoculturi sau mostre provenite de la pacienţi cu sepsis. Rezultatele au depășit toate așteptările, fiind depistate și unele infecţii omise anterior de metodele tradiţionale.
BacCapSeq este o platformă complementară VirCapSeq, o metodă de screening similară, realizată tot de cercetătorii de la CII, care identifică infecţiile virale. Performanţa testului VirCapSeq a fost deja evaluată în practică în Tanzania și Uganda, fiind raportate rezultate spectaculoase. Încă nu a fost inventată o platformă de screening pentru infecţiile fungice, însă există studii în derulare și în acest domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe