Newsflash

Picături cu viață

de Diana MĂRCULESCU - nov. 17 2017
Picături cu viață

O nouă ediție a campaniei „Donează sânge! Fii erou!” a avut loc pe 9 și 10 noiembrie la Facultatea de Medicină din București. Dis-de-dimineață, sute de donatori au venit hotărâți să ofere puțin din sângele lor celor care au nevoie de transfuzii. Nu au contat ora, frigul sau teama de ace.

 

     „Donez des sânge, dar de fiecare dată am emoții”, spune o doamnă cu pulover roz și palton prietenei ei, care e îmbrăcată într-o geacă neagră de piele. „Să îi dai să te înțepe în degetul de la mâna stângă, pentru că o să te doară, iar de dreapta bănuiesc că ai nevoie mai des”, glumește ea.
     E dimineață și afară e frig, dar mai mulți oameni se grăbesc prin curtea Facultății de Medicină de la UMF „Carol Davila” București ca să dea sânge. Par veseli și dornici să ajungă în sălile facultății, acolo unde mai mulți voluntari îi așteaptă cu instrucțiuni. În sala de donare e și distracție: o cabină foto cu recuzită, unde donatorii își pot face poze înainte de donare, dar s-a pregătit și o tombolă cu diverse premii mici, care să-i încurajeze pe donatori să revină.
     Donatorii, majoritatea tineri, au venit îmbrăcați lejer. Excepție fac câteva femei, care nu s-au putut dezlipi de pantofii cu toc nici măcar aici. E coadă, dar nimeni nu pare să aibă vreo problemă în a aștepta câteva minute. Oamenii zâmbesc, fac glume pe seama prietenilor care, deși au venit să doneze sânge, sunt temători. Pe măsură ce timpul trece, sălile Facultății de Medicină se umplu din ce în ce mai mult. I-am întrebat pe oameni de unde știu de campanie și dacă e prima oară când donează. Unii sunt donatori frecvenți, știu regulile pentru donare și le respectă cu sfințenie. Alții spun că emoțiile sunt la cote maxime – e prima oară când donează. Oamenii știu de campania „Donează sânge! Fii erou!” de la prieteni, de pe rețelele de socializare sau au văzut afișe la metrou. Majoritatea au aflat însă de la prieteni, cel mai des prieteni mediciniști care sunt și voluntari.
     Dr. Florianda Neagu mi-a spus că studenții voluntari se descurcă de minune, cu fiecare ediție reușind să strângă tot mai mulți sponsori și, totodată, să facă tot mai cunoscută campania de donare de sânge. Însă nu suficient. Anul acesta, au reușit să facă o promovare puternică evenimentului, astfel că au ajuns să colaboreze atât cu trusturi TV, ziare, dar și cu un lanț de cinematografe. Medicul mărturisește că organizarea evenimentului este mai bună în fiecare an, iar numărul donatorilor crește de la o ediție la alta, astfel încât s-a decis ca donarea să se poată face atât la Facultatea de Medicină, cât și la Centrul de Transfuzie Sanguină. Am întrebat-o despre demersurile pe care instituțiile autorizate ar putea să le facă în sprijinul acestei campanii. Mi-a răspuns că acestea ar putea interveni pe partea materială, fiindcă întotdeauna este nevoie de numeroase lucruri, de la mâncare și băuturi, până la instrumente medicale, care implică și ele costuri.
     Am stat de vorbă și cu Delia Vasile, coordonatoarea proiectului, care mi-a mărturisit că primul ei contact cu acest proiect a fost acum trei ani. La început a participat ca voluntar, apoi ca asistent coordonator, iar anul acesta a ajuns să coordoneze chiar ea proiectul. În ceea ce privește promovarea, mi-a spus că este fericită de ceea ce a reușit să obțină până acum campania, însă întotdeauna este loc și de mai bine. „Dacă ar exista mai multă implicare, sunt sigură că treaba ar merge și mai bine”, ne asigură Delia. Până atunci, însă, munca voluntarilor trebuie apreciată. Tot ea mai povestește și că donarea de sânge, în România, este o problemă serioasă. Doar 2% din populație este donatoare. „Majoritatea oamenilor sunt temători când vine vorba de donarea de sânge.”
     O altă voluntară, Ana, ne-a povestit că toată această campanie este susținută de UMF, de Centrul de Transfuzie Sanguină, dar și de Spitalul Universitar și de diferiți sponsori. Zâmbitoare, Ana îmi spune că dorința de a ajuta oamenii a împins-o să facă voluntariat. E studentă la medicină și știe bine nevoia de sânge din spitale. Deși ar vrea, Ana nu poate să doneze sânge.
     Horea, un alt voluntar fericit că poate face parte din acest proiect, mi-a spus plin de speranță și bucurie că este voluntar doar de un an, însă și-a propus să nu rateze nicio ediție de acum înainte. Tot el mi-a mărturisit că, în cadrul campaniei, într-o săptămână, se strâng mai mult de 450 de litri de sânge. Sute de litri care înseamnă mult atât cantitativ, cât și fizic, pentru bolnavii care au nevoie de sânge ca de aer.
     Sala de donare e plină de oameni. Unii mai curajoși, alții mai temători, însă cu toții știu exact de ce au venit: să salveze o viață. Nimeni nu dă înapoi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe