Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - feb. 12 2015
Noutăţi în cercetare

Eşecuri transformate în victorii

 

   Nu toate studiile clinice dau rezultatele scontate. Ba chiar cele mai multe sunt negative, nu reuşesc să dovedească superioritatea unui tratament faţă de placebo sau faţă de o altă terapie deja existentă. De fapt, acesta este şi motivul pentru care se efectuează studii clinice riguroase. Pentru că efectul observat în faze preclinice, la animalele de laborator sau în celulele din vase Petri, ar putea fi întâmplător, nu este reprodus întocmai la om şi, în general, nu se poate conta pe el. Nici observaţiile pe câteva cazuri nu sunt suficiente pentru medicină, chiar dacă practicile alternative prosperă pe seama cazurilor anecdotice, unele inventate de-a dreptul, pentru PR. Ei bine, nu. Medicina, aşa cum o cunoaştem, o învăţăm şi o practicăm în prezent, are nevoie de dovezi. De studii clinice care să confirme siguranţa şi eficacitatea unei terapii înainte ca ea să îşi facă loc în ghidurile de practică.
   Din studiile clinice eşuate s-ar putea scrie tomuri întregi. Cărţi cu speranţe deşarte. Hărţi cu drumuri care nu duc nicăieri. Dar studiile cu rezultate negative nu fac audienţă. În neuroprotecţie, de pildă, sunt două-trei promiţătoare în faze clinice incipiente, câteva sute în faze preclinice şi niciunul în faze clinice avansate. Rezultatul pozitiv al unui studiu clinic devine standard terapeutic. Rezultatul negativ – doar un fapt divers. Nu-i de mirare, deci, că revistele ştiinţifice importante evită să publice studiile care nu fac istorie. Poate fi greu de găsit chiar şi o revistă mai modestă, care să fie interesată să publice astfel de rezultate. La un moment dat, văzând că multe studii clinice înregistrate oficial nu ajung niciodată în paginile unei publicaţii, au fost voci care au propus chiar crearea unor reviste dedicate studiilor ratate. Au fost deja înfiinţate mai mult de o duzină.
   De ce ar publica1 însă New England Journal of Medicine rezultatele negative ale unui studiu clinic? Mai ales că a fost realizat în California şi nu în unul din cele şase state din nord-est care formează Noua Anglie. Misterul este lămurit de lectura atentă a rezultatelor comunicate. FAST-MAG (Field Administration of Stroke Therapy–Magnesium), studiul clinic de fază 3 la care ne referim, şi-a propus să documenteze efectul administrării de sulfat de magneziu (neuroprotector în experimentele pe animale) în primele două ore de la apariţia accidentului vascular cerebral, dat fiind că studiile anterioare de neuroprotecţie au ratat constant iniţierea precoce a terapiei potenţial neuroprotectoare. Spre deosebire de terapia de recanalizare, administrarea sulfatului de magneziu nu agravează cazurile de AVC hemoragic, deci nu necesită diagnostic imagistic diferenţial. Astfel, substanţa a putut fi administrată chiar de către echipajele de ambulanţă trimise la caz, înainte ca pacientul să ajungă la spital. Reuşita studiului nu a fost dovedirea efectului terapeutic, deoarece nu s-a constatat o ameliorare a recuperării neurologice la 90 de zile după AVC, ci probarea faptului că o intervenţie precoce la pacienţii cu stroke este posibilă nu doar teoretic, ci şi practic. Astfel, în opt ani (2005–2012), cele 315 ambulanţe implicate în studiu au reuşit să preia nu mai puţin de 1.700 de pacienţi cu AVC în primele două ore de la apariţia simptomelor şi să îi transporte la cele 60 de centre din zona metropolitană Los Angeles. În medie, pacienţilor li s-a administrat sulfatul de magneziu la doar 45 de minute de la apariţia simptomelor, mai mult de trei sferturi din pacienţi primind tratamentul potenţial neuroprotector în prima oră.
   Fără să fi reuşit să probeze utilitatea terapiei cu sulfat de magneziu, studiul este o demonstraţie de forţă pentru ceea ce înseamnă un sistem de intervenţie ambulatorie rapidă, dat fiind că timpul este esenţial pentru supravieţuire şi terapia de recanalizare în AVC ischemic acut. Un sistem a cărui organizare permite asemenea intervenţii rapide şi potenţial salvatoare nu poate fi decât un model dezirabil şi pentru România. Dar faptul că sistemul românesc de urgenţă, etatizat până în dinţi, îl repudiază din principiu pe cel american pentru faptul că este deschis concurenţei private nu ne lasă, deocamdată, prea multe speranţe. La noi, chiar şi micile victorii par să devină, mai devreme sau mai târziu, eşecuri răsunătoare.

 

Eva #2

 

   Un întreg articol2 din Interface, revistă publicată de Royal Society (un fel de academie britanică de ştiinţe, doar că mai veche şi mai prestigioasă decât orice altă instituţie similară), ne prezintă pe larg rezultatele deosebite ale unui cercetător cu totul special. Nu, nu este vorba de un interviu şi nici de vreun copil-minune, ci de un cercetător muncitor şi foarte eficient. Eva, pe numele său, este un „robot deştiinţă“ creat pentru a face mai cost-eficientă descoperirea de noi medicamente, este un sistem de automatizare care utilizează tehnici de inteligenţă artificială pentru a descoperi cunoştinţe ştiinţifice noi, prin intermediul unor cicluri de experimentare.
   Eva (fig. 1) foloseşte cunoştinţe de biologie deja existente, pe baza cărora determină un obiectiv specific, compilat într-o funcţie logică. Apoi, pe baza biologiei sintetice, sunt create o serie de tulpini fungice care să verifice funcţia respectivă. Una din primele descoperiri ale Evei artificiale a fost aceea că un compus anti-cancer – TNP-470, un inhibitor al angiogenezei – este totodată şi un puternic inhibitor al dihidrofolat-reductazei secretate de Plasmodium vivax, factorul etiologic al malariei.

 

Suplimente alimentare pentru escare

 

   Un studiu3 publicat în Annals of Internal Medicine documentează o intervenţie cu potenţial terapeutic important la pacienţii cu leziuni de decubit gradele II–IV. Astfel, la pacienţii cu escare malnutriţi dar care pot înghiţi lichide s-a administrat o formulă nutritivă cu conţinut caloric şi proteic ridicat, îmbogăţită cu arginină, zinc şi antioxidanţi, 400 ml/zi timp de opt săptămâni. Suplimentul alimentar a favorizat reducerea superioară a suprafeţei escarei în comparaţie cu grupul de control (60,9% vs. 45,2%), o reducere cu cel puţin 40% a suprafeţei leziunii fiind de două ori mai frecventă la pacienţii care au primit suplimentul alimentar.

 

Interacţiuni corticale neaşteptate

 

   O cercetare interesantă publicată4 miercuri (4 februarie) în Journal of Neuroscience furnizează informaţii noi asupra interacţiunii corticale dintre neuroni şi celulele gliale. Astfel, un subset celular microglial se asociază specific şi se suprapune cu segmentul axonal iniţial (AIS) (fig. 2), dar numai la nivelul cortexului, nu şi al altor regiuni cerebrale. Interacţiunile microglie–AIS apar precoce pe parcursul dezvoltării normale a creierului şi rămân active inclusiv la vârsta adultă, situaţie valabilă la toate mamiferele studiate – şoareci, şobolani şi primate. În schimb, interacţiunile sunt distruse după producerea unor leziuni cerebrale, cu activarea consecutivă a microgliilor. Misterul acestui tip de interacţiune dintre microglii şi segmentul axonal iniţial (nu şi dendritele sau segmentele axonale distale) este dat şi de faptul că la nivelul AIS sunt generate potenţialele de acţiune.

 

Asocieri riscante

 

   Plecând de la constatarea că administrarea de trimetoprim-sulfametoxazol în asociere cu spironolactona creşte riscul de hiperkaliemie, un grup canadian a cercetat retroactiv dacă riscul astfel mărit se traduce printr-o rată mai ridicată a morţii subite – una din complicaţiile potasiului seric crescut. Rezultatele au fost publicate5 în Canadian Medical Association Journal. În cei aproape 18 ani cercetaţi (1994–2011), 11.968 de rezidenţi ai provinciei Ontario au murit subit în cursul tratamentului cu spironolactonă. Din aceştia, 328 au fost expuşi la tratamentul cu antibiotice cu mai puţin de 14 zile anterior decesului. În comparaţie cu amoxicilina, tratamentul cu cotrimoxazol s-a asociat cu un risc de 2,46 ori mai mare de moarte subită. Şi tratamentul cu ciprofloxacin s-a asociat cu un risc crescut cu peste 50% în comparaţie cu amoxicilina. Concluzia cercetării este că biseptolul ar trebui evitat la vârstnicii care urmează tratament cronic cu spironolactonă.

 

Omonimii

 

   Mutaţiile punctuale de la nivelul promotorului genei TERT duc la creşterea nivelurilor telomerazei, iar aceste niveluri pot fi un marker bun al agresivităţii tumorilor maligne uroteliale, este concluzia unui studiu6 publicat ieri (5 februarie) pe site-ul revistei Science.
   Semnalăm această cercetare şi pentru că unul dintre autorii seniori este profesorul Dan Theodorescu (foto). Nu vă înşelaţi, numele vă este cunoscut şi pentru că un spital bucureştean poartă acelaşi nume. Prof. dr. Dan Theodorescu (1899–1948) a fost întemeietorul chirurgiei OMF din România, iar singurul spital de profil din ţară, cel din Bucureşti, îi poartă numele. Nepotul său, Dan Theodorescu, astăzi urolog, a plecat din România la vârsta de 6 ani şi este în prezent directorul Centrului de cancer de la University of Colorado, dar şi profesor de chirurgie şi farmacologie.

Notă autor:

1. Saver JL. Prehospital use of magnesium sulfate as neuroprotection in acute stroke. N Engl J Med. 2015 Feb 5;372(6):528-36

2. Williams K et al. Cheaper faster drug development validated by the repositioning of drugs against neglected tropical diseases. J R Soc Interface. 2015 Mar 6

3. Cereda E et al. A nutritional formula enriched with arginine, zinc, and antioxidants for the healing of pressure ulcers.
A randomized trial. Ann Intern Med. 2015 Feb 3;162(3):167-76

4. Baalman K et al. Axon initial segment – associated microglia. J Neurosci. 2015 Feb 4;35(5):2283-92

5. Antoniou T et al. Trimethoprim-sulfamethoxazole and risk of sudden death among patients taking spironolactone. CMAJ. 2015 Feb 2

6. Borah S et al. TERT promoter mutations and telomerase reactivation in urothelial cancer. Science. 2015 Feb 5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe