Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - iul. 5 2013
Noutăţi în cercetare

Rezultatele studiului CHANCE

   Astăzi, în New England Journal of Medicine, sunt publicate1 rezultatele studiului clinic CHANCE (Clopidogrel in High-risk patients with Acute Nondisabling Cerebrovascular Events). Trialul randomizat, dublu orb, controlat placebo a inclus 114 centre din China şi 5.170 de pacienţi care s-au prezentat la spital în primele 24 de ore de la debutul unui accident cerebral vascular ischemic minor sau al unui atac tranzitoriu ischemic cu risc crescut. Aceştia au primit fie combinaţia clopidogrel-aspirină (clopidogrel în doză iniţială de 300 mg, apoi 75 mg/zi timp de 90 de zile, la care s-a adăugat aspirină 75 mg/zi pentru primele trei săptămâni), fie placebo plus aspirină (75 mg/zi timp de 90 de zile). Rezultatul primar al studiului a fost rata de AVC ischemic sau hemoragic în primele 90 de zile după producerea AVC/AIT, pentru a determina combinaţia antitrombotică optimă în aceste situaţii clinice.
   Rezultatele comunicate au fost de 8,2% AVC produse la grupul tratat cu combinaţia clopidogrel-aspirină, faţă de 11,7% în grupul de control (p < 0,001). Rata accidentelor hemoragice a fost identică în cele două grupuri (0,3%). Concluzia studiului CHANCE este lipsită de echivoc: combinaţia clopidogrel-aspirină este superioară aspirinei singure în reducerea riscului de AVC în primele 90 de zile la pacienţii care se prezintă la spital în primele 24 de ore de la producerea unui AVC minor sau a unui AIT.
   Într-un editorial2 care însoţeşte rezultatele studiului CHANCE, profesorul australian Graeme J. Hankey afirmă că implicaţiile trialului clinic sunt că toate cazurile care se prezintă la spital în primele 24 de ore de la producerea unui AVC minor sau a unui AIT trebuie considerate urgenţe medicale, iar tratamentul trebuie iniţiat imediat cu clopidogrel şi aspirină, continuat astfel în primele trei săptămâni şi apoi doar cu clopidogrel, până la 90 de zile, urmat de un tratament pe termen lung cu clopidogrel sau aspirină sau cu combinaţia aspirină-dipiridamol cu eliberare prelungită. Universitarul citat îşi exprimă însă speranţa că vor fi studiate şi noile antiplachetare (ticagrelor, prasugrel), dar şi anticoagulantele noi (precum rivaroxabanul), eficiente în sindroamele coronare aterotrombotice acute.

Infecţia cutanată cu stafilococ e favorizată de răspunsul imun

   Un studiu3 publicat duminică (23 iunie) în Nature Immunology ar putea contribui la o mai bună înţelegere a proceselor fiziopatologice care fac ca infecţiile cutanate cu Staphylococcus aureus să fie dintre cele mai redutabile. De altfel, mecanismele locale de apărare nu sunt încă elucidate; se cunoaşte că interleukinele 19, 20 şi 24 semnalizează prin intermediul receptorilor IL-20 (tip I şi II) şi sunt asociate cu afecţiuni cutanate inflamatorii, precum psoriazisul sau dermatita atopică. Cercetarea publicată de grupul de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases – National Institutes of Health (Bethesda) demonstrează rolul jucat de interleukinele 19, 20 şi 24 în favorizarea infecţiei cu S. aureus la şoareci. Prin inhibarea de acestea a căilor dependente de IL-1β şi IL-17A, se produce propagarea infecţiei. Cu alte cuvinte, se pare că IL-19, IL-20 şi IL-24 ar avea un rol imunosupresor, în cadrul infecţiei, rol care poate fi inhibat prin blocarea cu anticorpi a receptorilor IL-20, modificându-se altfel şi susceptibilitatea la infecţie.

Axonii se regenerează, dar nu cum ne-am aştepta

   Din seria ideilor deosebite, care însă nu ar putea fi puse în practică fără accesul la tehnici imagistice speciale, ne-a atras atenţia un studiu4 foarte interesant, publicat marţea aceasta (25 iunie) în Nature Communications. Plecând de la faptul că nu se cunoaşte cum şi când răspund postlezional axonii neuronilor din materia cenuşie, unde numărul de conexiuni interneuronale este foarte mare, autorii au cercetat (la şoareci) capacitatea regenerativă a mai multor populaţii neuronale din creierul intact. Pentru aceasta, au folosit imagistica duofotonică şi scanarea prin microscopie electronică utilizând fascicule ionice, obţinând astfel literalmente o rezoluţie sinaptică. Analiza (timp de până la un an) a peste 4.000 de axoni asupra căror s-a intervenit ablativ a revelat inabilitatea acestora de a se regenera, chiar şi într-un mediu lipsit de celule gliale. Observaţia surprinzătoare a fost însă alta: în funcţie de tipul populaţiilor celulare, unii axoni s-au extins spontan pe distanţe neîntâlnite anterior în creierul adult; procesul s-a produs cu viteze comparabile cu cele observate în regenerarea nervilor periferici. Creşterea axonală notată de autorii studiului citat este însă diferită de creşterea axonală embriologică: deşi aceştia nu se reconectează niciodată cu ţintele iniţiale, axonii formează butoni sinaptici la densităţi sinaptice comparabile cu cele prelezionale, ceea ce îi face pe autori să creadă că există mecanisme intrinseci care controlează rezultatul regenerării axonale. Este însă, dincolo de orice ipoteză, genul de studiu care ne poate aduce mai aproape de înţelegerea unor mecanisme esenţiale, precum neuroregenerarea. Noile ipoteze şi viitoarele cercetări vor trebui să ţină seama de observaţiile in vivo, mult mai plauzibile decât cele in vitro.

Fracturarea hidraulică poluează apa din pânza freatică
   Vă număraţi printre scepticii care au nevoie de probe înainte de a accepta soluţiile miraculoase propuse de cei direct interesaţi? Ei bine, atunci când ceva este prea bun ca să fie adevărat, probabil că aşa şi este. Un studiu5 publicat de prestigioasa revistă Proceedings of the National Academy of Sciences aduce dovezi care lămuresc inocuitatea clamată de susţinătorii obţinerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică: nici vorbă de aşa ceva! Analiza a 141 de puţuri de apă existente în regiunea Marcellus, din nordul Pennsylvaniei, unde există şi o exploatare pentru gaze de şist, arată pericolul pe care această Model 3D al unui axon ce se regenerează (în albastru deschis), realizând o nouă conexiune cu o dendrină (în gri), în creierul adult (după Canty şi colab.)exploatare îl poate constitui pentru mediu. Astfel, metanul a fost detectat în 82% din puţuri, în apa potabilă testată, iar concentraţiile medii au fost de şase ori mai mari în ariile aflate la distanţe mai mici de un kilometru de exploatarea de gaz. În mod similar, etanul a fost detectat în concentraţii de 23 de ori mai mari. De asemenea, în zece puţuri (toate situate cam la 1 km de exploatarea de gaz) a fost găsit propan. Semnătura izotopică a hidrocarburilor şi proporţia de gaze nobile în apă a fost caracteristică pentru exploatarea de gaz din Marcellus, identificându-se astfel, fără dubiu, sursa de poluare. Autorii au găsit o relaţie directă între apropierea de exploatarea de gaz (sub 1 km) şi intensitatea cu care apa din pânza freatică este poluată cu hidrocarburi. Să sperăm, deci, că România va cântări corect avantajele economice şi dezastrul ecologic, atunci când va decide să permită sau nu fracturarea hidraulică pentru obţinerea gazelor de şist.


Notă autor:

1. Wang Y, Wang Y, Zhao X, Liu L, Wang D, Wang C, Wang C, Li H, Meng X, Cui L, Jia J, Dong Q, Xu A, Zeng J, Li Y, Wang Z, Xia H, Claiborne Johnston S, the CHANCE Investigators. Clopidogrel with aspirin in acute minor stroke or transient ischemic attack. N Engl J Med. 2013 Jun 26

2. Hankey GJ. Dual antiplatelet therapy in acute transient ischemic attack and minor stroke. N Engl J Med. 2013 Jun 26

3. Myles IA, Fontecilla NM, Valdez PA, Vithayathil PJ, Naik S, Belkaid Y, Ouyang W, Datta SK. Signaling via the IL-20 receptor inhibits cutaneous production of IL-1â and IL-17A to promote infection with methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Nat Immunol. 2013 Jun 23

4. Canty AJ, Huang L, Jackson JS, Little GE, Knott G, Maco B, De Paola V. In-vivo single neuron axotomy triggers axon regeneration to restore synaptic density in specific cortical circuits. Nat Commun. 2013 Jun 25;4:2038

5. Jackson RB, Vengosh A, Darrah TH, Warner NR, Down A, Poreda RJ, Osborn SG, Zhao K, Karr JD. Increased stray gas abundance in a subset of drinking water wells near Marcellus shale gas extraction. Proc Natl Acad Sci USA. 2013 Jun 26

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe