Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 1 2017
Noutăți în cercetare
Variațiile sezoniere ale microbiotei

 

     Odată recunoscut rolul pe care microbiota îl joacă pentru biologia gazdei, tot mai multe cercetări se concentrează asupra compoziției microbiene și asupra interacțiunilor pe care diversele specii bacteriene le au cu organismul gazdă. Datele de până acum au demonstrat că microbiota influențează semnificativ imunitatea (inclusiv dezvoltarea răspunsului imun), metabolismul și funcționarea sistemului nervos central. Domeniul este în plină dezvoltare și nu este de mirare că revistele științifice cele mai importante își dispută publicarea unor cercetări despre microbiom, care mai de care mai interesante.
     Un studiu1 apărut astăzi (25 august) în revista Science prezintă o proprietate necunoscută anterior a componenței bacteriene din intestinul uman: variabilitatea ciclică. Cu foarte puține excepții, studiile privind microbiota intestinală s-au desfășurat la populații urbane, sedentare, care au o alimentație constantă pe tot parcursul anului. De această dată însă, cercetarea s-a realizat la o populație nomadă primitivă de vânători-culegători din Tanzania. Pentru această populație, activitățile sunt în principal dictate de nevoia de a găsi hrană și variază mult între sezonul secetos și cel ploios. Astfel, în sezonul ploios predomină culegerea fructelor sau a mierii, în vreme ce vânătoarea este mult mai frecventă în sezonul secetos. Analizând apoi 350 de probe de materii fecale obținute de la 188 de membri ai acestei populații, pe o perioadă de douăsprezece luni, autorii au observat cu surprindere variații importante în componența microbiotei intestinale, de la un sezon la altul, variații care au dispărut însă odată cu sezonul următor. Mai exact, componența microbiotei era similară în sezonul secetos, de la un an la altul, dar semnificativ diferită față de cea din sezonul ploios intermediar.
     Analiza compoziției microbiotei a arătat o stabilitate intersezonieră pentru filumul Firmicutes, în timp ce bacteriile din filumul Bacteroidetes (în special cele din familia Prevotellaceae) au scăzut semnificativ în sezonul ploios. Intrigați de rezultatele obținute, autorii studiului au extins cercetarea la trei ani, la opt membri ai populației tanzaniene vizate. Confirmarea datelor a venit și cu precizarea că variabilitatea sezonieră cea mai mare au avut-o bacteriile din familiile Succinivibrionaceae, Paraprevotellaceae, Spirochaetaceae și Prevotellaceae.
     Modificarea florei a fost corelată ipotetic cu variațiile din alimentație. Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au analizat activitatea enzimatică intestinală. Astfel, diversitatea și abundența enzimelor carbohidrat de origine animală a fost mai mare în sezonul secetos, în vreme ce enzimele carbohidrat de origine vegetală au fost mai abundente în sezonul ploios.
     Rezultatele obținute la populația nomadă africană arată o variabilitate funcțională a microbiotei de la un sezon la altul în funcție de componentele majore ale alimentației, dar și o păstrare a funcției de la un sezon secetos la altul. Familiile bacteriene cu variabilitatea cea mai mare sunt tocmai cele care sunt puțin prezente sau lipsesc la populațiile industrializate, indiferent de sezon.
     Editorialul2 care însoțește studiul din Science aduce în discuție o altă ipoteză interesantă, privind potențiala variabilitate sezonieră, la populația studiată, a acizilor grași cu lanț scurt, produși de fermentație microbiană implicați, la gazdă, în inflamație și metabolism. Rămâne de elucidat dacă modificările sezoniere ale microbiomului observate la populația de vânători-culegători din Tanzania ca urmare a variațiilor din dietă, efort fizic și mediu pot fi replicate și la alte grupuri populaționale sau se pierd gradual, odată cu modernizarea societății.

 

Anxietate fără microbi

 

     Tot pe microbiota intestinală se concentrează și un alt studiu3 publicat astăzi (25 august), de această dată în revista Microbiome. Cercetarea, realizată pe șoareci necolonizați bacterian, a relevat dereglări ale mai multor micro-ARN-uri (miR) de la nivelul unor structuri ale sistemului nervos central – amigdala (103 de miR-uri) și cortexul prefrontal (31 de miR-uri). În schimb, colonizarea intestinală a șoarecilor a avut ca efect normalizarea mai multor dereglări observate anterior.
     Este posibil ca intervenția microbiotei intestinale să fie esențială pentru funcționarea normală a amigdalei și cortexului prefrontal, regiuni cerebrale implicate în controlul anxietății.

 

Indolii și viața sănătoasă

 

     La un alt posibil rol al microbiotei se referă și un studiu4 publicat săptămâna aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Acesta continuă cercetările privind extinderea duratei de viață sănătoasă la câteva specii mult studiate – Caenorhabditis elegans (nematod), Drosophila melanogaster și la șoareci. Mai exact, deși studii anterioare au demonstrat o extindere a duratei de viață prin diverse mecanisme moleculare, aceasta nu s-a însoțit și de o extindere a duratei de viață sănătoasă.
     Articolul din PNAS demonstrează rolul pe care indolii produși de microbiota comensală îl joacă, la organismele studiate, în extinderea duratei de viață sănătoasă. Cercetarea e interesantă în contextul în care ar putea, cândva, să fie translatată la om – speranța de viață a crescut semnificativ în ultima jumătate de secol, dar nu se traduce și printr-o viață sănătoasă mai lungă.

 

Remielinizare controlată

 

     Într-un studiu5 publicat marți (22 august) în Cell Reports, un grup american din care face parte și neurologul de origine română Alexandru Olaru comunică o serie de rezultate interesante privind mecanismele de mielinizare și remielinizare periferică. Noutatea cercetării o constituie identificarea și descrierea rolurilor biologice pe care le joacă un acid ribonucleic lung non-codant anti-sens față de Egr2 (Egr2-AS-RNA). Transcripția Egr2 este fundamentală pentru controlul procesului de mielinizare periferică.
     Expresia Egr2-AS-RNA crește marcat și la un moment bine definit după leziunea nervului sciatic. Prin inhibarea Egr2 de către factorul anti-sens, celulele Schwann demielinizează nervul lezat, care este ghidat către neuroregenerare, înainte de a fi remielinizat, în faza tardivă. Molecula descrisă în studiul citat pare să promoveze primul pas al procesului, prin inițierea demielinizării, prevenind totodată remielinizarea prematură. După ce s-a produs regenerarea nervului, expresia Egr2-AS-RNA este suprimată și se produce remielinizarea.
     Speranțele autorilor sunt legate de posibilitatea de a controla expresia moleculei anti-sens și astfel de a controla procesul de remielinizare a nervului periferic în urma unei leziuni a acestuia.
 
Cost-eficiență și prețuri nejustificat de mari

 

     Journal of the American Medical Association a publicat marți (22 august) un interesant studiu6 de farmacoeconomie privind cost-eficiența inhibitorilor de PCSK9, clasă-vedetă recentă de medicamente menite să scadă LDL-colesterolul. Analiza a fost realizată după publicarea rezultatelor studiului FOURIER (altfel un studiu pozitiv, care a demonstrat că evolucumab reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore).
     Aici intervine însă rolul unei analize de cost-eficiență: cât ar trebui să coste un medicament pentru ca efectul demonstrat în studii clinice să coste mai puțin decât evenimentele pe care le previne? Acestea sunt întrebări care nu se pun niciodată în sistemul românesc și nu fundamentează niciuna din deciziile de sănătate publică de la noi, cu toate că ar trebui să stea la baza oricărei note de fundamentare pentru vreo decizie de includere a unui medicament pe listele de compensare. Răspunsul dat de articolul din JAMA la întrebarea de mai sus nu îi va bucura pe producătorii de medicamente: față de prețul din 2015 al inhibitorilor de PCSK9, ar fi nevoie de reducere cu peste două treimi pentru a ajunge în zona acceptabilă de cost-eficiență.
     Editorialul7 din JAMA care însoțește studiul trasează o paralelă foarte interesantă între inhibitorii de PCSK9 și sofosbuvir, medicamentul care a revoluționat tratamentul infecției cu virusul hepatitic C, dar la un preț prohibitiv pentru orice sistem de sănătate. Prețul sofosbuvirului a scăzut abia după ce au apărut și alte molecule cu același efect, iar sistemele de asigurări de sănătate au introdus tot felul de bariere la tratament, nejustificate altfel decât de imposibilitatea de a acoperi dintr-o dată costurile pentru terapia tuturor celor infectați. Situația este însă diferită pentru noua clasă de medicamente hipolipemiante, ale cărei beneficii sunt mici pentru costurile mari pe care le ridică. Similitudinea se păstrează însă, cred autorii editorialului, atunci când vorbim de marja prea mare de eroare cu care companiile farmaceutice au stabilit prețul acestor noi medicamente. Prețurile mari au făcut ca sistemele de sănătate să restricționeze drastic accesul la noile medicamente, astfel că bazinul potențial de pacienți care pot accesa tratamentul este foarte limitat.
     Finalul editorialului semnat de Daniel B. Mark și Kevin A. Schulman, de la Duke Clinical Research Institute, este foarte bine scris și merită citat ca atare: „Conflictul dintre a vrea să asiguri pacienților inovații potențial benefice și a nu putea să le asiguri din cauza costurilor nu este o problemă nouă în medicină. Nici medicii, nici pacienții nu au suficientă influență pentru a influența modul cum sunt făcute politicile de acces sau deciziile de investiții. Congresul are puterea de a schimba lucrurile, dar nu și dorința. Cei care plătesc sunt astfel puși în poziția de neinvidiat de a fi forțați să ia decizii de viață și de moarte pentru asigurați pe baza unor rațiuni financiare. (...) Deși dureroase, restricțiile draconice în accesul la medicamentele al căror preț este maximizat pentru profit dincolo de orice proporție acceptabilă și toleranță bugetară poate să fie în continuare singura cale prin care medicina să trimită un semnal puternic către inovatori, că răsplata viitoare nu este legată doar de progresul științific, ci și de cât de mult ni-l vom putea permite. Aceasta nu e o problemă doar pentru companiile farmaceutice. Comportamentul de maximizare a profitului în medicină dincolo de orice proporție corespunzătoare valorii furnizate este larg răspândit”.

Notă autor:

1. Smits SA et al. Seasonal cycling in the gut microbiome of the Hadza hunter-gatherers of Tanzania. Science. 2017 Aug 25;357(6353):802-6

2. Peddada S. Seasonal change in the gut. Science. 2017 Aug 25;357(6353):754-5

3. Hoban AE et al. Microbial regulation of microRNA expression in the amygdala and prefrontal cortex. Microbiome. 2017 Aug 25;5(1):102

4. Sonowal R et al. Indoles from commensal bacteria extend healthspan. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017 Aug 21

5. Martinez-Moreno M et al. Regulation of peripheral myelination through transcriptional buffering of Egr2 by an antisense long non-coding RNA. Cell Rep. 2017 Aug 22;20(8):1–14

6. Kazi DS et al. Updated cost-effectiveness analysis of PCSK9 inhibitors based on the results of the FOURIER Trial. JAMA. 2017 Aug 22;318(8):748-750

7. Mark DB, Schulman KA. PCSK9 inhibitors and the choice between innovation, efficiency, and affordability. JAMA. 2017 Aug 22;318(8):711-712

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe