Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 17 2017
Noutăți în cercetare
Stewardship cu beneficii clare

 

     Rezistența bacteriilor la antibiotice constituie una dintre principalele amenințări nu doar dintr-un orizont de timp nedefinit ori din viitorul apropiat, ci chiar din prezentul continuu. Selecția tulpinilor rezistente este un proces neîntrerupt, favorizat de larga utilizare a antibioticelor (în multe situații în care acestea nu sunt indicate) și de administrarea lor incorectă în numeroase situații. În acest context, a câștigat tot mai mult teren conceptul utilizării judicioase a antibioticelor, cum a fost denumit în România, o traducere ușor înșelătoare a stewardship-ului la antibiotice. De fapt, ideea este simplă: în afara spitalului, eliberarea de antibiotice nu se face decât cu rețetă de la medicul specialist, astfel că principalul consum se produce la pacienții spitalizați. Atunci, metoda cea mai simplă de a controla abuzul de antibiotice și, mai departe, dezvoltarea excesivă a rezistenței bacteriene la acestea este de a controla direct prescripțiile intraspitalicești. Întâi sunt puse la punct ghidurile și protocoalele terapeutice, după care orice prescriere de antibiotic, indiferent de secție și de specialitate, trebuie aprobată de medicul specialist responsabil de programul de stewardship (cel mai adesea farmacolog, dar poate fi și infecționist sau microbiolog) înainte de a fi eliberată de farmacie și administrată pacientului. De altfel, printr-un astfel de program, nu se îngrădește dreptul de liberă practică, dar fiecare medic poate fi pus să justifice fiecare astfel de prescripție și, practic, nu se lasă loc pentru greșeală.
    În România, ideea a ajuns foarte târziu și, abia la finalul anului trecut, ministrul de atunci al sănătății, Vlad Voiculescu, a dat în lucru legislația care să permită implementarea unor programe de utilizare judicioasă a antibioticelor în spitalele românești. Deocamdată, aceasta a rămas la stadiul de proiect și nu se știe dacă partidele care au format noua guvernare și actualul ministru al sănătății vor păstra acel proiect sau nu. Până ce vom afla care este strategia actualilor guvernanți pentru combaterea rezistenței bacteriene la antibiotice (capitol la care România stă foarte prost în comparație cu celelalte țări ale Uniunii Europene), semnalăm publicarea, joia aceasta (9 februarie), a unei foarte interesante și utile actualizări a unei analize sistematice privind intervențiile menite să îmbunătățească practicile de prescriere a antibioticelor la pacienții internați1.
    Articolul apărut în Cochrane Database of Systematic Reviews vine la patru ani distanță de versiunea precedentă (vă spuneam că stewardshipul la antibiotice nu este un concept nou, chiar dacă a ajuns târziu în România) și este motivat de o schimbare a concluziilor inițiale prin colectarea de noi dovezi, care elimină orice echivoc de până acum. Mai exact, grupul britanic care a realizat analiza a ajuns la concluzia certă că intervențiile (fie de restricționare a prescrierii, fie de furnizare de feedback și de favorizare a prescrierii corecte) sunt eficiente pentru creșterea complianței medicilor la politicile privind antibioticele și pentru reducerea duratei tratamentului cu antibiotice. Este foarte probabil că limitarea utilizării nu crește mortalitatea și, posibil, scade durata internării. Intervențiile de orice fel (deoarece metodele au diferit de la un studiu la altul, dintre cele analizate) au redus cu succes și în siguranță utilizarea nenecesară a antibioticelor în spital. Este de presupus că diseminarea noilor rezultate ale analizei Cochrane și implementarea pe scară largă de programe de stewardship (sau de utilizare judicioasă, după preferință) la antibiotice ar putea avea un impact considerabil asupra oricărui sistem de sănătate și asupra politicilor de sănătate.
   Ne rămâne doar să sperăm că actualii decidenți din sănătate nu vor zădărnici eforturile predecesorilor de a combate – și în România, în sfârșit – rezistența la antibiotice, altfel una din cele mai grave din Europa.

 

Toleranța duce la rezistență

 

    Tot despre rezistența la antibiotice este și un studiu2 publicat joi, 9 februarie, în revista Science. Cercetarea, realizată de un grup din Israel, și-a propus să clarifice un concept mai puțin cunoscut: toleranța bacteriană la antibiotice. Expunerea intermitentă la antibiotice induce toleranță, dar nu se cunoștea relația dintre toleranță și dezvoltarea rezistenței.
   Bacteriile care nu se află într-un proces activ de creștere sau sunt în creștere lentă pot supraviețui antibioticelor bactericide a căror acțiune depinde de procesul de creștere activă. Acestea sunt bacterii „tolerante” la antibiotice, iar supraviețuirea lor în mediul cu antibiotic este asigurată atâta timp cât nu intră în faza activă de diviziune celulară. Evoluția acestor bacterii către rezistență la antibiotice era însă un subiect controversat, mai ales că procesul ar presupune apariția unor mutații suplimentare.
    Grupul de la Ierusalim a utilizat tulpini de Escherichia coli, pe care le-a expus intermitent la concentrații de ampicilină comparabile cu cele atinse de dozele terapeutice până când bacteriile au devenit rezistente la antibiotice (conform definiției clinice). Creșterea concentrației minime inhibitorii a fost observată după administrarea a șapte până la 17 cicluri de antibioticoterapie. Interesant este însă că, după doar trei-patru cicluri, cele mai multe tulpini au prezentat o întârziere a creșterii (pe medii noi de cultură). Cu alte cuvinte, bacteriile au devenit tolerante la antibiotice cu câteva cicluri înainte de a deveni rezistente. Pentru a elimina orice dubiu, au fost genotipate tulpinile care prezentau rezistență: bacteriile respective prezentau nu doar mutații care conferă rezistență la antibiotice, ci și mutații responsabile pentru o toleranță crescută.
    Rezultatele susțin concluzia că toleranța la antibiotice joacă un rol crucial în dezvoltarea rezistenței, la o populație bacteriană expusă ciclic la ampicilină. Fără a limita aceste concluzii la o singură clasă de antibiotice, este de presupus că dezvoltarea rezistenței la antibiotice ar putea fi combătută prin scăderea toleranței bacteriene în fazele inițiale ale tratamentului.

 

Strategii contraintuitive

 

    Una din problemele legate de apariția rezistenței la tratament – fie că vorbim de tumori, fie de infecții – este strategia cea mai eficientă ce trebuie urmată. Intuitiv, metoda-standard este de a trata agresiv, pentru a distruge efectiv celulele, înainte de apariția unora care să dobândească rezistență la tratament în urma unor mutații. Un studiu3 publicat joi (9 februarie) în PLOS Biology vine însă în sprijinul unei abordări contraintuitive. Aparent, regimurile terapeutice care nu-și propun distrugerea imediată, ci mai degrabă limitarea tumorilor sau a infecțiilor pot întârzia apariția rezistenței la tratament.
   Lucrurile nu sunt însă simple, existând situații în care tratamentul mai blând poate să dubleze timpul scurs până la apariția rezistenței, în comparație cu un tratament agresiv, în același timp însă, sunt și situații în care prognosticul poate fi înrăutățit de abordarea mai puțin agresivă. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de crearea unor modele matematice pentru fiecare situație clinică înainte de a decide asupra brutalității intervenției terapeutice în cancer sau în infecții.

  


Notă autor:

1. Davey P et al. Interventions to improve antibiotic prescribing practices for hospital inpatients. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Feb 9;2:CD003543

2. Reisman IL et al. Antibiotic tolerance facilitates the evolution of resistance. Science. 2017 Feb 9

3. Hansen E et al. How to use a chemotherapeutic agent when resistance to it threatens the patient. PLoS Biol. 2017 Feb 9;15(2):e2001110

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe