Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 21 2016
Noutăți în cercetare

Fibrilație atrială pe mobil

 

     Dintre aritmiile cardiace susținute, fibrilația atrială este de departe cea mai frecventă și se însoțește de un risc crescut de accidente vasculare cerebrale, de insuficiență cardiacă și de mortalitate de cauză cardiovasculară. De altfel, această aritmie este mult mai frecventă decât se crede, un studiu din 2014, publicat în New England Journal of Medicine, dovedind că monitorizarea ECG non-invazivă ambulatorie în luna de după producerea unui AVC criptogenic sau a unui accident ischemic tranzitoriu găsește de cinci ori mai multe cazuri de fibrilație atrială decât testele realizate conform ghidurilor existente. Diagnosticul aritmiei este foarte important, mai ales că el trebuie urmat de o acțiune terapeutică, fie cardioversie în ritm sinusal, fie tratament cu anticoagulante.
     Cum însă testele de screening (electrocardiograma) nu sunt disponibile decât în cabinetele medicale, mulți pacienți au fibrilație atrială nediagnosticată, iar primul moment în care află de aritmia cardiacă este adesea după apariția unei complicații embolice. Este deci ușor de înțeles de ce, dintre aplicațiile pentru sănătate ale telefoanelor mobile, mai multe au fost dedicate monitorizării activității electrice a cordului. Lucrurile nu sunt defel simple, deoarece o electrocardiogramă clasică este imposibil de realizat la domiciliu de pacientul nesupravegheat, iar aparatele care simplifică mult procedura de înregistrare a unui traseu electric nu au fost încă validate pentru uz clinic. Cu toate acestea, mai multe dispozitive hardware și platforme software au fost dezvoltate pentru a înregistra cât mai simplu activitatea electrică a cordului. Unul dintre acestea, AliveCor, produs la San Francisco, a fost testat recent într-un studiu amplu desfășurat la Hong Kong, iar rezultatele au fost publicate1 joia aceasta (13 octombrie) în Heart, revista Societății cardiovasculare britanice.
     Setul mobil de monitorizare la domiciliu a activității electrice a cordului constă într-o aplicație instalată pe telefon și un mic dispozitiv format din doi electrozi, pe care trebuie așezate câte două degete de la fiecare mână (fig. 1). Aparatul înregistrează apoi, în doar 30 de secunde, un traseu într-o singură derivație, care poate fi transmis mai departe către un server și interpretat de specialist. Există și un fel de diagnostic automat imediat, dar acesta trebuie confirmat de medic. Studiul chinez a inclus 13.122 de persoane ale căror trasee ECG astfel obținute au fost clasate în trei grupe: ritm sinusal, fibrilație atrială (atunci când aritmia era prezentă pe toată durata înregistrării traseului electric), respectiv neinterpretabile.
Fig. 1 – Cu ajutorul unor electrozi ținuți în vecinătatea telefonului mobil, aplicația înregistrează un traseu electric cardiac într-o singură derivație, care poate fi utilizat la diagnosticul fibrilației atriale
© AliveCor
 
     Prevalența fibrilației atriale detectate prin ECG cu telefonul a fost de 1,8% (239 de cazuri), mai mare la bărbați decât la femei (2,8 vs. 1,4%). Incluzând și cazurile autoraportate de participanții la studiu, au fost identificate nu mai puțin de 1.111 cazuri (8,5%), cel mai probabil fiind vorba de fibrilație atrială paroxistică în aceste situații. Doar 0,4% din trasee (56 de cazuri) au fost de neinterpretat. În schimb, aproape jumătate din cazurile identificate de dispozitivul mobil (101) au fost diagnostice noi, iar două treimi din acești pacienți erau asimptomatici. Și mai important, scorul CHA2DS2VASc la acești pacienți (3,1 ± 1,3) indica inițierea tratamentului anticoagulant.
     Spre deosebire de alte studii, cel din Hong Kong a realizat determinări unice ale ritmului cardiac, fără repetarea investigației și fără recomandarea realizării ei în timpul unor eventuale palpitații. Chiar și în aceste condiții, s-a reușit identificarea unor cazuri complet asimptomatice, la care a fost indicată intervenția terapeutică. Nu ar fi deloc exclus ca, în cazul unor monitorizări repetate, numărul cazurilor de fibrilație atrială să crească. De asemenea, observația că numărul cazurilor a început să crească brusc după vârsta de 60 de ani poate selecta grupele de vârstă care ar beneficia cel mai mult de pe urma unui astfel de screening. Datele mai trebuie interpretate și prin prisma unor incidențe istoric mai mici ale fibrilației atriale în populația asiatică. Chiar și în aceste condiții, studiul ar putea fundamenta recomandarea de a monitoriza la domiciliu activitatea electrică a cordului cu ajutorul unui mic dispozitiv și al telefonului mobil, în special după vârsta de 60 de ani. Este posibil ca implementarea unui astfel de screening în populația generală să joace un rol major în reducerea morbidității și a mortalității în accidentele vasculare cerebrale.
     Editorialul2 care însoțește studiul din Heart reia câteva din temele deja discutate, dar adaugă o perspectivă. Autorii sunt convinși că screeningul fibrilației atriale va deveni standard de îngrijire în numeroase țări, în viitorul apropiat, pentru a preveni consecințele grave ale acestei aritmii. Și, argumentează autorii, de ce să nu folosim telefonul mobil și la ceva cu adevărat util, nu doar pentru vânătoarea de pokemoni?

 

Senzații tactile la un tetraplegic

 

     Protezele biomecanice au avansat foarte mult, reușind să înlocuiască satisfăcător funcționalitatea unor membre retezate. Ba chiar diverse mici experimente, unele chiar la om, au arătat că se poate realiza un bypass bionic între membrul efector și centrii corticali, altfel despărțite de o secțiune totală a fibrelor nervoase. Cu toate că sunt utilizați tot felul de senzori avansați, flexibili, ușori și foarte responsivi, cu toată robotica prin care datele culese de senzori sunt apoi integrate și utilizate în generarea unor mișcări funcționale, rămâne un capitol la care știința bioprotezelor nu a progresat foarte mult: senzațiile tactile și proprioceptive.
     Un studiu3 publicat online joia aceasta (13 octombrie), în avans, pe site-ul revistei Science Translational Medicine vine însă să demonstreze că și percepția senzorială ar putea fi restabilită. Un grup din Pittsburgh prezintă cazul unui tânăr de 28 de ani (fig. 2), cu tetraplegie în urma unei leziuni medulare suferite în urmă cu zece ani, la care s-a reușit generarea unor senzații tactile. Microstimularea intracorticală a cortexului somatosenzorial poate evoca senzații tactile ca și cum acestea ar avea originea la nivelul mâinii, iar localizările corticale la nivelul cărora se produce stimularea sunt organizate după principiile somatotopice deja cunoscute.
Fig. 2 – Pacientul este pregătit pentru testul senzorial la interfața creier–computer
© UPMC/Pitt Health Sciences
 
     Pacientului i-au fost implantate mai multe rețele de microelectrozi la nivelul cortexului somatosenzorial primar. După operație, acesta a experimentat o serie de activări neuronale spontane, care au început să se localizeze după trei săptămâni, dispărând cu totul după două luni. Ulterior, antrenamentul intensiv a dus la perceperea stimulării acestor rețele ca având originea la nivelul membrului superior. După stabilirea localizării, etapa ulterioară a fost de creștere a calității percepției tactile. Foarte important, aceste senzații au fost stabile timp de mai multe luni. Autorii propun, ca posibilă aplicație, utilizarea microstimulării intracorticale la pacienții cu bioproteze de membre, pentru a restabili unele informații senzoriale tactile, care să faciliteze funcționarea membrului protezat.

 

Vaccinul împotriva ciumei

 

     Un studiu4 publicat joi (13 octombrie) în revista NPJ Vaccines raportează rezultatele obținute cu tulpini modificate genetic de Yersinia pestis în vaccinarea la șoareci și la șobolani. La animalele de experiență, vaccinul anti-ciumă a asigurat o protecție pe termen lung, ceea ce îi face pe cercetătorii texani să spere că tulpinile cu mutații ar putea fi investigate mai departe și la om.
     Reemergența ciumei (conform Organizației mondiale a sănătății), letalitatea foarte ridicată și chiar apariția unor tulpini cu rezistență la antibiotice fac ca dezvoltarea unui vaccin împotriva Y. pestis să fie necesară.

Notă autor:

1. Chan NY, Choy CC. Screening for atrial fibrillation in 13.122 Hong Kong citizens with smartphone electrocardiogram. Heart. 2016 Oct 13

2. Svennberg E, Engdahl J. Why should we screen for atrial fibrillation? Heart. 2016 Oct 13

3. Flesher SN et al. Intracortical microstimulation of human somatosensory cortex. Sci Transl Med. 2016 Oct 19;8(361):361ra141

4. Tiner BL et al. Immunisation of two rodent species with new live-attenuated mutants of Yersinia pestis CO92 induces protective long-term humoral- and cell-mediated immunity against pneumonic plague. NPJ Vaccines. 2016;1:16020

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe