Newsflash

Nevoile pacienților cu limfedem nu trebuie subestimate

de Bogdan RACOVIȚĂ - ian. 4 2018
Nevoile pacienților cu limfedem nu trebuie subestimate
     „Nu știu ce să mă mai fac cu mâna asta umflată. Nu pot face absolut nimic prin casă, sunt neputincioasă. Trebuie să îi rog pe membrii familiei să facă treaba în locul meu. Nu pot trăi așa, vă rog să mă ajutăți!”. Mă întâlnesc zilnic cu aceste rugăminți când ajung la locul de muncă. Zilnic, mă așteaptă patru-cinci doamne ajunse la limita răbdării din cauza limfedemului. Este o tristețe fără margini, o povară pe umerii pacientelor, dar și ai familiilor lor. Ele îmi adresează des întrebări retorice, născute din disperare, precum „De ce mi se întâmplă mie?”, „Cu ce am greșit eu?”, „Oare o să mă mai fac bine vreodată?”. La început nu știam dacă să răspund ceva sau nu, dar cu timpul mi-am dat seama că aceste doleanțe trebuie ascultate.
     Lucrând de patru ani în domeniul oncologic, am aflat de la fiecare pacient cum este să trăiești cu limfedem, am înțeles care sunt greutățile pe care le întâmpină în activitățile zilnice, am aflat cum un sistem de sănătate le închide ușile pentru faptul că un drenaj limfatic manual (MDL) nu se poate face într-un ritm lent, care trebuie respectat, pentru a nu provoca pacientului mai multă suferință decât are deja. Am aflat că stau la cozi interminabile pentru o bandajare, iar certificatele de încadrare în gradul de handicap subestimează starea lor de sănătate actuală.
     Dorind să ajut cât mai mulți pacienți cu limfedem, mi-am dat seama că trebuie să dobândesc și mai multe informații. Tocmai de aceea, am participat în perioada 4–9 decembrie la un curs despre limfedem, pe care la prima vedere recunosc că l-am privit cu o oarecare doză de scepticism. Nu credeam că cineva poate să îmi ofere mai multe informații decât știam deja, dar mi s-a demonstrat contrariul. Au fost șapte zile de lucru intens. În prima parte a zilei, s-a discutat partea teoretică despre anatomia sistemului limfatic, diferențierea dintre edem și limfedem, vasele limfatice și împărțirea lor, capacitatea de transport a sistemului limfatic și volumul limfei, despre presiunea din capilarele sanguine și taping-ul specific limfedemlui.
     În cea de-a doua parte a zilei a avut loc și partea practică. În prima fază s-au făcut echipe, iar în cea de-a doua am avut subiecți-pacienți. Pe toată durata săptămânii, am observat anumite schimbări în starea pacienților, atât din punct de vedere fizic, cât și psihoemoțional. În prima zi, expresia facială a paciențior nu era una tocmai plină de optimism, ci  sugera disperare. Starea lor psihică nu era una tocmai bună inițial, dar în timp, măsurătorile arătau că suntem pe drumul cel bun. Pacienții doreau să vadă rezultate nu după o săptămână, ci după câteva zile, iar așteptările lor nu au fost în zadar. În scurt timp, am reușit.
    În spatele reușitei a stat o echipă alcătuită din pacient, terapeut, asistent medical, medic, echipă care s-a ocupat de îngrijirea pacientului la un nivel profesionist pe durata întregului curs. Asociația „Limfedem România” în parteneriat cu Pharma One au reușit să ne ofere acest curs intensiv, numit „Managementul tratamentului limfedemului”. Profesori au fost doi medici specialiști din Rusia, cu o bogată experiență în spate, care tratează mulți pacienți cu limfedem. Participanții la curs au fost: medici, asistenți medicali, kinetoterapeuți, maseuri. În fiecare zi am aflat informații noi și foarte utile pentru pacienții noștri cu limfedem, înțelegând mai bine cum le putem crește calitatea vieții. Limfedem România a reușit să ne ofere informațiile de care fiecare dintre noi aveam nevoie. Locația cursului a fost sediul „HOSPICE Casa Speranței”, din București.
     În final, țin să reiterez faptul că nevoile pacienților cu limfedem de a fi ajutați sunt nevoi reale și intense, iar nevoiile specialiștilor de a învață, de a deveni profesioniști și de a veni în ajutorul pacienților sunt de asemenea importante. Acest curs a fost atât despre ei, pacienții care suferă de limfedem, cât și despre noi, specialiștii care le putem îmbunătăți calitatea vieții. La nivel național, aceste cursuri trebuie popularizate, pentru că pacienții cu limfedem au mare nevoie de specialiști care să le cunoască în detaliu afecțiunea. Kinetoterapeuții, maseurii, asistenții medicali trebuie să cunoască noțiuni în privința limfedemului, deoarece pe zi ce trece tot mai mult pacienți cu această afecțiune au nevoie de tratament, atât farmacologic, cât și non-farmacologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe