Newsflash

Kinetoterapia pentru infarctul miocardic acut

de Bogdan RACOVIȚĂ - mar. 3 2017
Kinetoterapia pentru infarctul miocardic acut
     În infarctul miocardic acut, kinetoterapia are ca scop îmbunătățirea calității vieții și o recuperare rapidă a pacientului. În plus, programele de kinetoterapie sau de gimnastică medicală pot ajuta la prevenirea unui infarct miocardic la pacienții cu risc crescut (cu obezitate, diabet zaharat tip 2 etc.). Lucrul cu pacienții care au suferit un infarct miocardic acut trebuie să fie foarte bine structurat, iar programul de recuperare este diferențiat pe etape.
     În etapa inițială, specialistul kinetoterapeut ar trebui să recomande mișcări pasive la nivelul patului, atât pentru membrele inferioare, cât și pentru membrele superioare, mobilizări la marginea patului (pentru o durată scurtă de timp) și kinetoterapie respiratorie. Numărul de exerciții nu trebuie să fie mare, la fel și numărul de repetări.
     În etapa secundară, kinetoterapeutul ,,ridică ștacheta” și trece la un nivel mai ridicat, prin efectuarea de exerciții pasiv-active la nivelul patului și la marginea acestuia, pentru membrele superioare și inferioare, prin efectuarea de exerciții cu greutate minimă (cu scopul de a efectua mișcarea împotriva gravitației), prin mobilizări la marginea patului (cu durată de timp crescută) și kinetoterapie respiratorie. Exercițiile trebuie foarte bine dozate din punctul de vedere al efortului depus de pacientul în cauză.
     În etapa finală, kinetoterapeutul poate efectua programele de kinetoterapie la nivelul maxim, deoarece pacientul s-a obișnuit și a crescut tonusul articular, muscular și mental, iar programele de kinetoterapie pot conține exerciții mult mai complexe, pentru partea superioară și pentru cea inferioară, dar și pentru respirație. Dozarea efortului trebuie foarte bine structurată și se va ține cont de toate afecțiunile pacientului. Chiar dacă suntem în etapa finală, încă mai pot apărea complicații.
     Specialistul kinetoterapeut ar trebui să dobândească anumite abilități de comunicare cu pacientul, pentru a-i putea oferi acestuia educare și informare privind efectuarea acestor programe de gimnastică medicală și în lipsa kinetoterapeutului. Cu cât activitatea fizică a pacientului care a suferit un infarct miocardic acut este mai intensă, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Pacientul nu trebuie doar să efectueze activitatea fizică, ci va acționa și asupra celorlalți factori: fumatul, alcoolul, alimentația, nivelul de stres, oboseala etc. Fără o acțiune corelată, programul de gimnastică medicală nu are valoare, iar șansele ca recuperarea să se realizeze cât mai rapid scad vertiginos.
      Previziunile Organizației mondiale a sănătății arată că boala coronariană va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2% din mortalitatea generală. Se estimează că, în fiecare zi, în România, mor 40 de oameni prin infarct miocardic, iar doi din trei adulți prezintă diferite afecțiuni cardiovasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe