Newsflash

Kinetoterapia în scleroza multiplă

de Bogdan RACOVIȚĂ - dec. 22 2017
Kinetoterapia în scleroza multiplă
     Scleroza multiplă este o boală în care neuronii din sistemul nervos central își pierd treptat funcționalitatea. Cauza apariției acestei boli sunt necunoscute, dar cercetătorii cred că are de-a face cu sistemul imunitar sau cu genele moștenite de fiecare pacient diagnosticat cu scleroză multiplă. În procesul sclerozei este implicată degradarea mielinei, care are rolul de a proteja nervii și a îmbunătăți comunicarea lor.
     Din punctul de vedere al simptomelor, pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă prezintă durere și spasme musculare, slăbiciune la nivelul membrelor cu dificultate de coordonare și menținere a echilibrului, scăderea capacității de memorare, depresie etc.
     Kinetoterapia are un rol foarte important în îmbunătățirea calității vieții pacienților diagnosticați cu scleroză în plăci. Evaluarea făcută de specialistul în kinetoterapie ia în considerare starea de sănătate a pacientului, mobilitate articulară, forța musculară, coordonarea și atenția distributivă. Fiecare program de kinetoterapie trebuie să fie individualizat și să țină cont de vârstă, sex și gradul de dependență a pacientului.
     Programele de recuperare și reabilitare a pacienților cu scleroză multiplă conțin exerciții pentru menținerea mobilității articulare și creșterea forței musculare. O parte din aceste exerciții se pot efectua atât activ, cât și pasiv. Exercițiile pot fi la început simple, recomandându-se trecerea treptată la gradarea lor în funcție de starea de sănătate a pacientului și evoluția acestuia. În îngrijirea pacientului diagnosticat cu scleroză multiplă se pot efectua ședințe de masaj la nivelul musculaturii întregului corp și ședințe de hidro-kinetoterapie, cu un efect foarte bun la nivelul întregului sistem articular și muscular.
     Kinetoterapia are un rol important în îngrijirea pacientului cu scleroză multiplă și îmbunătățește calitatea vieții acestor pacienți, care de multe ori nu sunt îngrijiți corespunzător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe