Newsflash

Kinetoterapia după artroplastia de genunchi

de Bogdan RACOVIȚĂ - sept. 8 2017
Kinetoterapia după artroplastia de genunchi
     Indiferent de vârstă, sex sau activitatea desfășurată zilnic, oricine poate dezvolta probleme la nivelul articulației genunchiului, afectată de artrită sau diverse traume. După artroplastie, durata de spitalizare este de la șapte până la paisprezece zile, depinzând foarte mult de starea de sănătate a pacientului și de evoluția acestuia în planul de recuperare. Înainte de externare, există o „regulă de aur” a kinetoterapiei – pacientul trebuie să facă singur anumite mișcări, cum ar fi ridicarea din și așezarea în pat fără ajutor, mersul cu cârjele sau cu cadrul metalic și, cel mai important, efectuarea de exerciții active la un nivel scăzut, pentru creșterea mobilității articulare și a forței musculare.
     Durata unui program de recuperare după artroplastia de genunchi poate fi de până la opt săptămâni, timp în care kinetoterapeutul, alături de pacient și de familia acestuia, se axează pe obiective primordiale pentru creșterea mobilității articulare și a forței musculare.
     În prima săptămână după operație, se pot efectua exerciții pasive din decubit dorsal sau la marginea patului și se poate efectua mersul cu cadrul metalic cu sprijin pe piciorul operat în procent de 50%. După fiecare program de recuperare, se recomandă masajul local cu gheață (trei reprize a câte 10–12 minute).
     În săptămânile doi și trei, programul de kinetoterapie trebuie să conțină exerciții active, mișcări cu amplitudine crescută (0–120 de grade), exerciții de prelungire a distanței de mers și de urcare și coborâre a scărilor (trei serii a câte 14–16 trepte). Se recomandă și efectuarea exercițiilor cu bicicleta medicinală, aproximativ cinci–șapte minute cu supraveghere.
     În săptămânile trei și patru se continuă efectuarea de exerciții active, dar menținând o rezistență minimă asupra membrului afectat. Se recomandă efectuarea exercițiilor cu bicicleta medicinală, două reprize pe zi a câte 10–12 minute fiecare. Renunțarea la cadrul metalic și trecerea la baston sunt de asemenea recomandate, pe lângă efectuarea de semigenuflexiuni și exerciții pentru echilibru, atât în ambele picioare, cât și într-unul singur.
     În săptămânile cinci și șase, programul de kinetoterapie poate trece la o fază avansată de recuperare. Se introduc: pasul lateral (realizat cu ajutorul kinetoterapeutului), efectuarea de exerciții active cu creșterea amplitudinii mișcării (0–125 de grade), bicicleta medicinală – 15 minute de două ori pe zi. Mersul se efectuează tot cu ajutorul bastonului, aceasta fiind ultima fază în care pacientul va folosi mijloace ajutătoare pentru efectuarea mersului.
     În săptămânile șapte și opt, pacientul poate efectua mersul fără ajutor, precum și exerciții active pentru tonifierea musculaturii piciorului afectat și a celui sănătos. Exercițiile trebuie efectuate zilnic după stabilirea celor opt săptămâni de tratament non-farmacologic oferit pacientului. În toate aceste opt săptămâni, pacientului trebuie să i se ofere educație și informare privind exercițiile efectuate, pe tot parcursul tratamentului, dar și după terminarea acestuia, cu sfatul de a nu se abate de la programul obligatoriu de kinetoterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe