Newsflash

Izolarea precoce afectează circuitele cerebrale

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 27 2012
Izolarea precoce afectează circuitele cerebrale

   În anii ’80 ai secolului trecut, mii de nou-născuţi din orfelinatele româneşti petreceau până la 20 de ore pe zi în paturi, lipsiţi de contact uman. Pe măsură ce au crescut, testele neurologice şi psihologice au confirmat un fenomen observat şi la alte specii: izolarea timpurie şi neglijarea pot produce tulburări cognitive, de la instabilitate emoţională severă până la retard mintal. Cercetări citate de revista Science au descoperit o posibilă explicaţie: claustrarea ar putea opri creşterea celulelor cerebrale răspunzătoare pentru izolaţia neuronilor. Substanţa albă din creier este alcătuită în principal din celule gliale, care produc teaca de mielină a axonilor; când aceasta este subţire sau deteriorată, semnalele electrochimice nu sunt transmise la fel de rapid, afectând diverse funcţii ale creierului, precum controlul motor, limbajul şi memoria. Pentru a urmări felul în care izolarea poate afecta dezvoltarea oligodendrocitelor (celulele gliale producătoare de mielină), cercetătorii au adăugat proteine fluorescente în acestea şi au realizat o serie de experimente. Şoareci cu vârsta de trei săptămâni au fost înţărcaţi şi crescuţi apoi timp de o lună în condiţii diferite: câte unul, patru sau opt într-o cuşcă (ultimii beneficiind şi de felurite jucării). Când grupurile au fost apoi aduse în contact, şoarecii crescuţi alături de alţii şi-au petrecut 80% din timp socializând între ei, iar cei crescuţi în izolare au rămas indiferenţi la ceilalţi; în plus, aceştia au obţinut la testele cognitive rezultate sub ale celorlaltor grupuri. Comparând şi ţesutul cerebral, s-a constatat că celulele gliale fluorescente ale şoarecilor crescuţi în izolare erau subdezvoltate, cu ramificaţii mai puţine şi mai scurte şi teci de mielină mai subţiri  în jurul axonilor. Într-un alt studiu, echipa de cercetători a constatat că izolarea şoarecilor după cinci săptămâni nu a oprit dezvoltarea oligodendrocitelor. O altă cercetare a arătat că şoarecii izolaţi între a treia şi a cincea săptămână de viaţă produc o cantitate mai mică de neuregulină (NRG1), o proteină ce stimulează dezvoltarea ramificaţiilor lungi şi complexe ale oligodendrocitelor, care ajung în preajma neuronilor, învelindu-le axonii în teci groase de mielină. Experimentele demonstrează necesitatea interacţiunii sociale pentru dezvoltarea corespunzătoare a oligodendrocitelor, lipsa acestei stimulări afectând funcţiile creierului. Se speră că datele moleculare obţinute în aceste cercetări ar putea ajuta la dezvoltarea de medicamente pentru tratarea efectelor neglijării precoce, dar şi a altor boli neurodegenerative asociate cu pierderea tecii de mielină, precum scleroza multiplă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe