Newsflash

Importanța tapotajului în kinetoterapie

de Bogdan RACOVIȚĂ - dec. 5 2017
Importanța tapotajului în kinetoterapie
     În afară de programele întâlnite în activitatea zilnică a specialistului în kinetoterapie, foarte important este tapotajul adresat pacienților imobilizați la pat, care necesită eliminarea secrețiilor bronșice. Această manevră îmbunătățește calitatea vieții, prin facilitarea expectorației secrețiilor acumulate în timpul repausului la pat. Pacienții care necesită kinetoterapie sunt în general pacienți care petrec cea mai mare parte a timpului în decubit dorsal la nivelul patului.
    În experiența acumulată în diferite unități cu paturi, observând pacienți cu diagnostice diferite, am remarcat că într-un timp scurt de la imobilizarea la pat, fiecare pacient, adult sau copil, se încarcă pulmonar. De aceea, am decis să includ și tapotajul ca manevră terapeutică în programele de kinetoterapie ale tuturor pacienților. Tapotajul se poate face atât manual, cât și mecanic. În prima situație, mâna terapeutului este ținută sub formă de cupă, pentru a forma un gol de aer atunci când pur și simplu exercităm manevra pe cele trei părți ale plămânului (față, spate, lateral). În a doua situație, se folosește o vestă de tapotaj care exercită presiune asupra cutiei toracice. Presiunea și frecvența impulsurilor de aer transmise prin această vestă sunt monitorizate pentru fiecare pacient în parte.
    Personal, aplic tapotajul pacienților atât la începutul programelor de kinetoterapie, cât și după efectuarea lor. Uneori, procesul de expectorație poate apărea în timpul tapotajului, dar și după această manevră. Foarte important este și procesul de educare și informare a membrilor familiei pacienților, pentru a-i ajuta să înțeleagă această manevră și să o execute corect.
    Tapotajul ajută la îmbunătățirea calității vieții fiecărui pacient încărcat pulmonar și imobilizat la pat. În programele de kinetoterapie, tapotajul are un rol foarte important și nu trebuie să lipsească din îngrijirea pacientului imobilizat la pat.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe