Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  HITECH  »  Descoperiri

Etica medicală și transplantul

Viața Medicală
Dr. M. M. joi, 11 februarie 2016
     În cadrul conferințelor tradiționale ale Teatrului Național, readuse în actualitate în ultimii ani, prof. dr. Vladimir Beliș, membru titular al Academiei de Științe Medicale (AȘM) și președintele Societății Române de Medicină Legală a expus sâmbătă, 31 ianuarie a.c., tema „O jumătate de veac în serviciul medicinii legale“, cu referire nemijlocită la vasta sa experiență profesională, didactică și de viață.
     Pentru a spori și mai mult interesul și atractivitatea informației iatroistorice de sursă nemediată – istoria vechiului și noului Institut de Medicină Legală „Mina Minovici“, progresele disciplinei de-a lungul deceniilor, referiri la „Tratatul de medicină legală“ în două volume (1995) –, conferențiarul și-a ilustrat prezentarea cu diapozitive, comentarea unor cazuri notorii din domeniul criminalisticii și descifrarea „secretelor“ acestora cu mijloacele specifice medicinii legale. Discursul său nu a fost privat de citatul latin sapiențial, umorul de bună calitate și autoironia.
     Din rândul publicului numeros – din care au făcut parte personalități medicale și ale vieții politice și culturale – i s-au adresat vorbitorului întrebări și s-au făcut comentarii pe marginea conferinței. Au fost abordate probleme de etică medicală în general și unele legate de transplantul de organe, în particular – definiția morții clinice și a celei ireversibile cerebrale, momentul biologic și cel legal al recoltării de organe, condiții ale identificării ADN pe un anumit substrat și efectul factorilor de micro- și/sau macroclimat, precum și al timpului, în general, asupra păstrării nealterate a acestuia etc. –, la care s-au înscris cu intervenții lămuritoare prof. dr. Irinel Popescu, președintele AȘM, prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg, membru al AȘM și, desigur, prof. dr. Vladimir Beliș.
      Gazdele, maestrul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, președintele UNITER și actrița Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic, au organizat și condus cu afabilitate întâlnirea conferențiarului cu publicul.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC