Newsflash

Cum am devenit puternici

de Dr. Alexandra MIHAI - iun. 17 2016
Cum am devenit puternici
     Sunt evenimente din viață care, în loc să ni se șteargă din minte, să dispară odată încheiate, rămân adânc impregnate în memorie, uneori cu o claritate impresionantă, încât le-am putea povesti și repovesti până la cele mai mici detalii. Și le-am retrăi, poate, la fel de intens ca prima dată. În cazul meu, memoria unui astfel de sentiment s-a numit „Record pentru viață“. În ultima sâmbătă din mai, sufletul Arenei Naționale a fost resuscitat de peste zece mii de oameni al căror numitor comun a fost șansa la viață. Organizat de Asociația de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cu prilejul împlinirii a 110 ani de funcționare a serviciului de ambulanță, evenimentul și-a propus stabilirea unui nou record mondial. Însă cea mai mare lecție de resuscitare din lume nu a reușit să depășească granițele țării. Pentru cârcotașii de ocazie: și ce dacă recordul e doar național? Ce tragedie! Ia nu mai căutați pete în soare. Suntem eroi și fără cartea recordurilor.
     Ora 15 a marcat startul neoficial, adică momentul organizării grupurilor și intrarea în arenă. Din ipostaza provizorie de spectator nerăbdător, lucrurile îmi par să se deruleze destul de repede. „Vei deveni puternic“, scrie pe biletul meu. Meditez la asta în timp ce mă încolonez către intrare. Puternic impresionată? Cam așa. E copleșitor să vezi cum oameni atât de diferiți capătă trăsături comune în momentul în care se dedică aceluiași scop, unindu-și energia și absorbind-o unii pe a altora. Unii sunt cu familia, alții doar în trecere. I-a împins curiozitatea. Unii n-au mult peste 10 ani, sunt jumătăți de om fascinate de manechinele aflate „la un pas de moarte“. Am în față un mozaic uman, în care parcă sistematizat se răsfiră roș-portocaliul uniformelor.
 
E un truism faptul că o bună mediatizare a unui eveniment crește exponențial publicul care ia parte la el. Aici să fi avut de suferit calculele? Puțin peste 1.500 de oameni ar mai fi trebuit să bifeze prezența, pentru ca România să scrie istorie în paginile cu recorduri. Altfel, balamalele spiritului civic trebuie unse cu simțul responsabilității, al conștiinței. E nevoie de o mai bună educație civică. Unii omit importanța manevrelor de prim ajutor chiar și atunci când li se oferă gratuit. Cursurile de CPR se țin, de obicei, pe bani, să știți. Cât despre viață? Prețul e inestimabil.
Două ore s-au scurs până la startul oficial al evenimentului, animate de momente artistice și discursuri ale organizatorilor. Profit de răgaz și mă plimb printre oameni, până când o conversație mă determină să întorc capul. „E pe afiș, ai văzut?“ Vocea caramelizată, aș putea să pariez, nu are mult peste 7 ani. Vorbește despre „mami“, care, aflu eu ulterior, „nu operează, doar face injecții“. Ochii luminau de nerăbdare precum două mărgele incandescente. Întreb dacă le place atmosfera și îmi arată „omul cu steagul uriaș“. Să încerce să-l fluture li se pare greu. Să salvezi vieți „e mai ușor“.
 
     În sfârșit, startul cursului. Alis Grasu, managerul SABIF, a prezentat, printr-un filmuleț, tehnicile de resuscitare. La sfârșit, a fost rândul participanților să exerseze pe manechine, sub îndrumarea riguroasă a personalului calificat. La jumătate de oră mai târziu, când s-a anunțat finalul cursului, procedura standard de 30 de compresii cardiace și două insuflări pulmonare nu mai era o necunoscută.
     Vorbind prin prisma omului vulnerabil, al verigii slabe, în multe momente critice, e bine să știi cum să intervii. Iar dacă nu, oricât de bune ți-ar fi intențiile, să stai în banca ta. În cazul stopului cardiorespirator, întreținerea unui ritm mecanic prin masaj cardiac și respirația gură la gură pot face diferența între o persoană cu sechele neurologice și una revenită la normal. E vorba de simple compresii, până la urmă. Nimic complicat. Au înțeles asta toți cei care au fost prezenți, oameni printre care m-am simțit mândră că mă aflu. Oameni care nu o să apeleze isteric la 112, reproșându-i operatorului că ambulanța nu mai ajunge și omul se stinge lângă ei, când ei înșiși ar putea face ceva. Cu mâinile goale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe