Newsflash

1,5 milioane de euro investiţi în Staţia centrală de sterilizare a SUUB

de Dorin CHIOȚEA - nov. 23 2018
1,5 milioane de euro investiţi în  Staţia centrală de sterilizare a SUUB
Automatizare și instrumente ultramoderne, de origine suedeză. Producătorul monitorizează în timp real, de la distanţă, întreg procesul. 
 
În cadrul Staţiei Centrale de Sterilizare se spală, se dezinfectează și se sterilizează instrumentarul chirurgical folosit în toate sălile de operaţie din spital. Fondurile, totalizând 1,5 milioane de euro, provin de la Ministerul Sănătăţii. Totul este supravegheat cu ajutorul computerelor, procedeele puse la punct excluzând orice eroare. În cadrul staţiei există un proces de sterilizare clasică, cu abur, în mașini moderne. „Cu această ocazie s-a reorganizat întreaga structură care există aici, s-au redesenat circuitele, s-au refăcut încăperile, suprafeţele și pavimentele respectând toate normele actuale, impuse la nivel european. Din declaraţiile furnizorilor de echipamente și a producătorilor, staţia centrală a Spitalului Universitar de Urgenţă București este una dintre cele mai moderne din Europa și cea mai modernă din Europa de Sud-Est. „Modelul nostru l-a reprezentat staţia centrală de sterilizare de la Karolinska University Hospital din Suedia, spital care reprezintă un vârf de lance în medicina modernă și în cercetarea universitară”, a declarat dr. Adriana Nica (foto), managerul Spitalului Universitar de Urgenţă București. Întreaga aparatură din Staţia Centrală de Sterilizare este monitorizată de la distanţă, în timp real, de către producător, care poate interveni astfel în orice moment în cazul apariţiei vreunei erori în funcţionare.
    Tot instrumentarul se va spăla de acum mecanizat, prin folosirea mașinilor de spălat instrumentar automate, care folosesc substanţe, detergenţi și dezinfectanţi moderni și autorizaţi pentru această procedură, în acest fel scăzând către zero orice risc de funcţionare incorectă a procesului de
sterilizare.
    În paralel, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă București a fost introdus și un sistem de monitorizare automată a procesului de sterilizare. Astfel, fiecare trusă chirurgicală este înregistrată în fiecare moment și se știe exact când a intrat la spălat, când a intrat la sterilizat, când a ieșit de la sterilizat și în ce sală de operaţie a ajuns.
    Conducerea SUUB a schimbat și containerele în care sunt ţinute și sterilizate instrumentarele. Au fost aduse containere noi, moderne, care permit păstrarea cel puţin o lună a instrumentarului în condiţii sterile, faţă de 24 de ore cât era anterior. „Așa cum am promis, lucrările la Staţia Centrală de Sterilizare au fost gata în cel mai scurt timp posibil. Ne bucurăm că am putut să o finalizăm înaintea Blocului Operator Central, ea fiind în conexiune directă cu această entitate. Este o realizare semnificativă pentru Spitalul Universitar de Urgenţă, care asigură premisele unei activităţi de foarte bună calitate în Blocul Operator Central. Practic, acum, riscul de folosire a unor instrumente nesterile este zero. Ne preocupă viaţa și sănătatea pacienţilor noștri, pentru care folosim tehnici moderne de diagnostic și tratament, efectuate într-un mediu de spital curat și steril”, a mai declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă București. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe