Newsflash
Cultură

De ziua lui Enescu și nu numai

de Anca FLOREA - sept. 5 2016
De ziua lui Enescu și nu numai
    La 19 august, ziua în care s-au împlinit 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, s-au derulat mai multe evenimente menite să omagieze personalitatea muzicianului. Unul dintre ele a fost recitalul tinerilor organizat la vila „Luminiș“ din Sinaia, un loc unde maestrul se simțea în largul său. Vila, actuala casă memorială „George Enescu“, a fost construită pe baza schițelor compozitorului, cochetă, simplă, atrăgând atenția camera sa din foișor, care seamănă cu o chilie. Concerte atractive au avut loc și la Muzeul „George Enescu“ din Capitală, instituție care coordonează toate celelalte muzee și case memoriale de care se leagă numele și existența Maestrului.
    De asemenea, aniversarea a marcat un moment prielnic pentru ca organizatorii concursului internațional „George Enescu“, ce va debuta la 3 septembrie, să puncteze o inițiativă proprie. Astfel, aceștia au anunțat în aceeași zi lansarea clipului oficial de promovare a competiției, sub genericul „Trăiește-ți visul“. Vocea îndrăgitului actor Marcel Iureș se aude rostind crezul enescian care poate fi asociat cu aspirațiile tinerilor concurenți – „Visez fără încetare. Cât trăiesc, vreau să cânt“. Este o deviză pentru „o sărbătoare a visurilor care ne duc mai departe“, la care se raportează probabil fiecare dintre cei 174 de aspiranți la podium.
    A doua zi, 20 august, a avut loc finala concursului „Grand Prix de l’Opera“ al Operei Naționale București. Juriul a desemnat laureații destul de aproape de preferințele sau clasamentele celor din sală. A urmat, ca o prelungire a serialului estival, ediția a cincisprezecea a Festivalului „Johann Strauss“, inițiat și organizat de Asociația română a iubitorilor valsului. În ambianța elegantă a sălii „Cerchez“ de la Muzeul Cotroceni, recitalul din 23 august a propus o întâlnire cu „Familia Johann Strauss și Iosif Ivanovici“. Au recitat din creația lor pianistul Iosif Ion Prunner și cvartetul Artmusik, pentru ca în seara următoare să evolueze violonista Corina Bura și pianista Viorela Ciucur.
    Începutul de septembrie aduce însă noi tentații, pentru că la Opera Națională se vor prezenta spectacole cu opereta „Văduva veselă“ de Lehar, în interpretarea ansamblului Operei din Iași, producție semnată de regizorul Andrei Șerban într-o viziune foarte personală. În paralel, la Ateneu va avea loc finala concursului de dirijat „Jeunesses musicales“, apoi va debuta etapa întâi a concursului „George Enescu“ cu secțiunea violoncel, urmând apoi secțiunile vioară și pian. Finalul competiției se va suprapune cu startul festivalului „RadiRo“, care timp de nouă zile va aduce pe podiumul sălii Radio orchestre din Europa și din Asia în concerte cu programe diverse și, în general, pe gustul publicului larg.
    Cei care vor asculta acele opusuri în transmisiune directă la postul de radio vor avea prilejul ca, stând acasă, înconjurați de muzică bună, să citească și volumul recent apărut „Doamne și domnițe, prințese și regine în istoria românilor“, dedicat „elitelor feminine din spațiul românesc, din secolul XIV până astăzi“, publicat de Editura Meronia. Se pregătește și apariția „Enciclopediei personalităților feminine din România“, revăzută și adăugită, în mare parte rezervată „acelor doamne care au făcut lucruri remarcabile în societatea românească“, un sfert din spațiu fiind destinat „celor care acum sunt în plină activitate creatoare“. Cei interesați vor avea ce să citească, fiind sau nu adepții separării personalităților feminine în volume distincte. Eu rămân la convingerea că există pur și simplu oameni deosebiți, performanți în diferite domenii, indiferent de gen. Cititorii vor decide însă conform propriilor opțiuni.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe