Newsflash
Internaționale

Cum se pot folosi medicii de ChatGPT

de Dr. Mariana MINEA - iun. 9 2023
Cum se pot folosi medicii de ChatGPT

ChatGPT ar putea ușura munca medicilor dacă răspunsurile lui vor fi verificate și editate de aceștia pentru corectitudine și veridicitate.

Recent, un studiu publicat în JAMA a comparat răspunsurile oferite de ChatGPT cu cele oferite de medici la întrebări postate pe forumul unei reţele sociale (Reddit’s/AskDocs). Medicii au răspuns în luna octombrie 2022, iar ChatGPT a răspuns la aceleași întrebări în decembrie. Cei care au evaluat seturile de răspunsuri au fost, la rândul lor, profesioniști din Sănătate. Ei au vrut să evalueze capacitatea ChatGPT de a oferi răspunsuri de calitate și empatice la întrebările pacienţilor. Atât calitatea, cât și empatia au fost evaluate de la 1 la 5, unde 5 a fost considerat maximul. În total, au fost făcute 585 de evaluări pentru 195 de interacţiuni (întrebări și răspunsuri). Dintre toate evaluările, 78,6% au fost de partea ChatGPT, atât în ceea ce privește calitatea, cât și empatia: prevalenţa răspunsurilor considerate bune și foarte bune a fost de 3,6 ori mai mare pentru ChatGPT. Prevalenţa răspunsurilor considerate empatice sau foarte empatice a fost de 9,8 mai mare tot pentru el. De asemenea, răspunsurile sale au fost mai lungi decât ale medicilor (cu o medie de 211 cuvinte faţă de 52).

Concluzia cercetătorilor a fost aceea că merită explorată posibilitatea ca robotul ChatGPT să fie folosit în context clinic pentru a elabora răspunsuri pe care apoi medicul să le editeze. 

Studii clinice randomizate ar putea evalua dacă folosirea inteligenţei artificiale de acest tip poate îmbunătăţi răspunsurile medicilor, le poate reduce burnoutul și poate îmbunătăţi rezultatele pentru pacienţi.

Atenţie la răspunsurile inventate

        Comentând acest studiu, Joan Gibert, bioinformatician implicat în dezvoltarea modelelor de inteligenţă artificială la Hospital del Mar în Barcelona, amintește faptul că ChatGPT nu este medic și că aceste chatboturi pot suferi de așa-numitele „halucinaţii”. „În funcţie de situaţie, ele îţi pot spune ceva neadevărat. Aplicaţia pune cuvintele laolaltă într-un mod coerent și, deoarece dispune de multă informaţie, acesta poate avea valoare. Însă trebuie verificat, deoarece poate furniza fake news”, mai spune Gibert pentru El Pais. De asemenea, dacă baza de date pe care s-a antrenat algoritmul este săracă, și răspunsul va fi sărac, mai spun specialiștii.


Notă autor:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2804309
https://english.elpais.com/science-tech/2023-06-05/dr-chatgpt-the-pros-and-cons-of-artificial-intelligence-in-medical-consultations.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe